خبرگزاری کار ایران

ظهره‌وند در گفت‌وگو با ایلنا:

هدف روس‌ها از «نشست فرمت مسکو» زنده‌ نگه‌ داشتن طالبان است/ پاکستان از بازی واشنگتن با طالبان احساس خطر می‌کند

هدف روس‌ها از «نشست فرمت مسکو» زنده‌ نگه‌ داشتن طالبان است/ پاکستان از بازی واشنگتن با طالبان احساس خطر می‌کند
کد خبر : ۱۴۰۱۰۴۳

سفیر پیشین ایران در افغانستان گفت: روس‌ها با توجه به فشار آمریکا می‌خواهند در وادی افغانستان به نفع خود گام بردارند و به همین دلیل میتوان «نشست فرمت مسکو» را یک تحرک مثبت دانست که در نهایت جایگاه مسکو را تقویت می‌کند.

«ابوالفضل ظهره‌وند» سفیر پیشین ایران در افغانستان در تشریح ابعاد نشست فرمت مسکو با حضور  مقامات طالبان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: نشست فرمت مسکو که هفتم مهر ماه در کازان برگزار خواهد شد، یک نوع ابتکار عمل از سوی روسیه به حساب می‌آید و این در حالیست که چین هم اخیراً سفیر خود را به افغانستان اعزام کرده است. در این نشست نمایندگان ویژه کشورهایی مانند روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، ایران، چین و هند به انضمام پاکستان حضور دارند ولی در این میان مسکو اعلام کرده که مهم‌ترین موضوع این نشست ایجاد یک دولت موقت فراگیر در افغانستان خواهد بود.

وی ادامه داد: باید متوجه بود که اساساً تشکیل یک حکومت فراگیر همانگونه که از نامش پیداست نیازمند حضور همه جریانات سیاسی و قومی افغانستان خواهد بود، نه اینکه صرفاً امیرخان متقی به عنوان سرپرست وزارت امور خارجه طالبان به این نشست دعوت شود. قبل از این نشست شاهد سفر احمد مسعود به مسکو و دیدار وی با معاون رئیس دومای روسیه بودیم که این اقدام را باید مانور قدرت از سوی وی قلمداد کنیم. رئیس جبهه مقاومت پنجشیر با سفر به روسیه به دنبال آن بود که به کابل بگوید که او همچنان در مسکو و در لایه‌های حاکمیت روسیه نفوذ قابل قبولی دارد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: نکته اینجاست که برخی‌ها احتمال می‌دادند این سفر احمد مسعود، برای عبور روسیه از طالبان و تقویت جبهه ضد طالبانی است اما حالا می‌بینیم که این تحلیل غلط از آب درآمد. چنین اقداماتی صرفاً طالبان را زنده و امیدوار نگه می‌دارد تا روس‎ها بتوانند منافع خود را در این بین تأمین کنند. روس‌ها با توجه به فشار ایالات متحده به دنبال آن هستند که بتوانند در وادی افغانستان به نفع خود گام بردارند و به همین دلیل می‌توان «نشست فرمت مسکو» را یک تحرک مثبت دانست که در نهایت جایگاه مسکو را هم تقویت می‌کند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: چینی‌ها هم تحولات افغانستان را از دریچه اسلام‌آباد مشاهده می‌کنند و عموماً اقتصاد و سود تجاری کلان برای آنها اهمیت ویژه دارد که بخش اصلی آن ترانزیت خواهد بود. در مورد هند هم باید بگوییم هر جایی که پاکستان حضور داشته باشد، هند در نقطه مقابل اسلام‌آباد خواهد بود اما معتقدم به هر ترتیب دولت فراگیر با طالبان قابل جمع نیست. این در حالیست که پاکستانی‌ها در شرایط فعلی نگران منافع خود در افغانستان هستند؛ چراکه اسلام‌آباد معتقد است آمریکا در حال بازی کردن با طالبان و همچنین استفاده از جریان تحریک طالبان پاکستان علیه اسلام‌آباد است که می‌تواند برای آنها خطرآفرین باشد. لذا پاکستان هم به دنبال بازسازی جایگاه خود در افغانستان خواهد بود و سعی می‌کند تا منافعش در کابل را تامین کند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز