زنگنه در گفتوگو با ایلنا:
اصلاحات قضایی اسرائیل نتانیاهو را تحت فشار قرار داده/ نسل جدید در تلآویو حکومتداری کلاسیک را برنمیتابند/ چالشهای اجتماعی پیشروی راستگرایان
کارشناس مسائل منطقه گفت: در آمریکا، رئیسجمهوری این کشور و تیم وی به شدت از عملکرد نخستوزیر رژیم صهیونیستی عصبانی هستند و حالا بحث عدم حمایت از وی به اوج رسیده که دامنه آن میتواند برای تلآویو دردسرآفرین باشد.
«صباح زنگنه» کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اعتراضات اخیر در اراضی اشغالی و هشدار سربازان ارتش اسرائیل درباره تبعات تصویب لایحه اصلاحات قضایی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: از چند ماه پیش تاکنون شاهد شرایط شکننده اجتماعی در سزمینهای اشغالی هستیم که عمده دلیل آن را باید افراطگرایی جریان منتسب به نتانیاهو و شرکای وی در کابینه رژیم صهیونیستی بدانیم. از زمانی که وی به عنوان نخستوزیر رژیم صهیونیستی انتخاب شد برخی از سیاستها را در دستور کار خود قرار داد که یکی از آنها لایحه اصلاحات قضایی بود. این طرح اصولاً صلاحیتهای قانونی و سیاسی را دستخوش تغییر قرار خواهد داد و به نوعی نشاندهنده آن است که قانون از سوی سیاستمداران مورد تغییر قرار خواهد گرفت. در این میان از زمانی که نتانیاهو و تیمش به دنبال اعمال تغییرات در ساختار قضایی اسرائیل بودند بسیاری از ساکنان اراضی اشغالی علیه او دست به اعتراض زدند و هم اکنون هم بسیاری از آنها کف خیابانهای تلآویو، حیفا و سایر مناطق علیه وی تظاهرات کردهاند.
وی ادامه داد: باید متوجه باشیم که اساساً نسل جدیدی که در اسرائیل رشد پیدا کرده و به نوعی با جریان آزاد اطلاعات بزرگ شده، بینشهای خاص خود را دنبال میکند و عملاً حکومتداری کلاسیک که نتانیاهو آن را دنبال میکند را قبول ندارند و آن را بر نمیتابند. این نسل مقررات و ارزشهای گذشته اسرائیل و آنچه که نتانیاهو و راستگراهای تلآویو مدنظر دارند را قبول نمیکنند و به نوعی از آن عبور کردند. حالا همین نسل به خیابان آمده و علیه نتانیاهو و دولت راستگرای وی قیام کرده است. نسل کنونی با توسل و توجه به مؤلفههای دموکراتیک به دنبال آن است که به نتانیاهو و کنست بفهماند اقدام آنها از حیث سیاسی و اجتماعی درست نیست و میتواند جامعه رژیم صهیونیستی را به سمت اضمحلال هرچه بیشتر سوق دهد. بسیاری از اندیشمندان یهودی که در خارج یا داخل اراضی اشغالی زندگی میکنند، هشدار داده بودند که مردم علیه نتانیاهو دست به قیام خواهند زد اما بخشی از تحلیل آنها غلط از آب درآمد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: آنها به هیچ وجه نمیدانستند که ابعاد این قیام تا به این حد گسترده و رادیکال خواهد بود و ساکنان اراضی اشغالی با این وسعت علیه راستگراهای افراطی و نتانیاهو به خیابان میآیند. واقعیت این است که وضعیت اسرائیل صرفاً در داخل بحرانی نیست، بلکه در حوزه سیاست خارجی هم اتفاقاتی رخ داده که نشان میدهد نتانیاهو از دو طرف تحت فشار قرار دارد؛ به گونهای که در آمریکا، جو بایدن و تیم وی به شدت از رفتار و عملکرد نتانیاهو ناراضی و عصبانی هستند و به نوعی حالا بحث عدم حمایت از وی و همچنین عدم دعوت از وی برای سفر به واشنگتن به اوج رسیده که دامنه این روند میتواند برای تلآویو خطرناک و البته دردسرآفرین باشد. مجموع مسائل داخلی و خارجی به خوبی نشان میدهد که عملکرد نتانیاهو در این مدت زمان نه چندان طولانی، حتی از سوی شرکای خارجی وی هم تایید نمیشود.
وی افزود لذا اگر تمام این مؤلفهها را در یک کفه ترازو قرار دهیم به وضوح میبینیم که یک تحول عمیق اجتماعی رخ داده و این اتفاق برای اسرائیل چندان مثبت قلمداد نمیشود. متوجه باشید که در شرایط کنونی سربازان ذخیره ارتش اسرائیل هم نتانیاهو را تهدید کردهاند. آنها با حضور در اعتراضات خیابانی این پیام را مخابره کردند که اگر اصلاحات قضایی ادامه داشته باشد و از سوی کنست مورد تایید قرار بگیرد بدون شک از ادامه خدمت داوطلبانه در ارتش خودداری خواهند کرد. تهدید سربازان اسرائیل در حالی مطرح میشود که رژیم صهیونیستی در محیط پیرامونی خود با جریانهای مقاومت فلسطین و همچنین حزبالله لبنان دست و پنجه نرم میکند و اخیراً هم درگیریهایی را در کرانه باختری، غزه و حتی منطقه جنین شاهد بودیم که این مسائل خود به عنوان چالشهای امنیتی در طبقهبندی حیاتی برای اسرائیل حائز اهمیت است.
زنگنه در پایان خاطرنشان کرد: مجموع این مسائل نشان میدهد که بحران در رژیم صهیونیستی به سرعت و به شدت عمیق شده و حتی بدنه جامعه در اراضی اشغالی به خیابان آمدند و میخواهند به نتانیاهو گوشزد کنند که سیاستها و عملکرد او به هیچ وجه صحیح و قابل دفاع نیست. این در حالی است که نخستوزیر رژیم صهیونیستی اخیراً در بیمارستان بستری شده و خیلیها معتقدند که تقارن تشدید بیماری او با اعتراضات مردمی در اراضی اشغالی به نوعی با یکدیگر رابطه دارد و او به دنبال ایجاد یک خلأ و فرصت برای فرار از شرایط کنونی است.