زرگر در گفتوگو با ایلنا:
تیم بایدن به دنبال مداخله مستقیم در اصلاحات قضایی اسرائیل است/ ساختار قضایی تلآویو قربانی کابینه رادیکال نتانیاهو میشود/ تلاش لیکود برای مستقل نشان دادن خود از واشنگتن
کارشناس مسائل منطقه گفت: مخالفان نخستوزیر رژیم صهیونیستی معتقدند که شرایط فعلی در اسرائیل و دستکاری قوانین و اصلاحات قضایی به نوعی میتواند به ضرر «دموکراسی» کل این رژیم تمام شود.
«علیاصغر زرگر » کارشناس مسائل منطقه با اشاره به تصویب بند اصلی لایحه اصلاحات قضایی اسرائیل به رغم مخالفتهای گسترده در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: اوصاف کنونی اسرائیل را از چند منظر میتوان تحلیل کرد. طی سالهای اخیر شاهد آن بودیم که بارها و بارها در اراضی اشغالی انتخابات برگزار شد که دلیل آن هم عدم توانایی در شکلدهی یک ائتلاف سیاسی بود. از حیث دیگر بسیاری معتقدند که تعدد انتخابات در اسرائیل به نوعی نشاندهنده تکثر احزاب و وجود دموکراسی است اما باید متوجه بود که از همان روزهای اول انتخابات و حتی در ایام تبلیغات انتخاباتی، نتانیاهو به دنبال آن بود که بتواند برای خود یک فضای سیاسی مشخص راه بیندازد و به نوعی اوضاع را به سمتی هدایت کند که در نهایت بحث اصلاحات قضایی را پیش بکشد. مسأله این است که در اسرائیل ما با یک کابینه یک دست روبهرو نیستیم و نتانیاهو از این جهت باید جوابگوی بسیاری از سلایق متعدد و مواضع مختلف باشد.
وی ادامه داد: اگرچه او در سپهر سیاسی اسرائیل یک شخصیت باسابقه به حساب میآید و سیاست خاص خود را دنبال میکند، اما در قبال فلسطینیها و پروندههای مرتبط به آنها همواره عملکردی افراطی داشته و از راهبردهای رادیکال خود پیروی کرده است. این مسائل در حقیقت نشاندهنده آن است که نتانیاهو قرار است بر اساس راهبرد انفرادی خود جلو برود و به هیچ وجه به سخنان آمریکا گوش فرا نخواهد داد. به این دلیل است که میبینیم صراحتاً اعلام میکند که اسرائیل سیاست خاص خود را پیگیری میکند و نظر ایالات متحده چندان مهم نیست. از سوی دیگر در مورد مسائل سیاسی و اجتماعی اسرائیل بحث دموکراسی هم مطرح است. بسیاری معتقدند که اتفاقات اخیر و به میدان آمدن مردم در جای جای اسرائیل را باید نوعی دموکراسی بدانیم اما در این میان حالا بحث اصلاحات قضایی به ستون فقرات اعتراضات و انتقادات علیه کابینه نتانیاهو تبدیل شده است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: تمام این موارد نشان میدهد که نخست وزیر رژیم صهیونیستی همانند قبل از موضع قدرت حرف نمیزند و از جانب مردم و احزاب مختلف تحت فشار است. به همین دلیل اگر این روند ادامه پیدا کند احتمال دارد که نتانیاهو دست به ریسکهای زیاد و بزرگ بزند و مسائل را به سمتی ببرد که یک رادیکالیسم مشخص را برای عبور از بحران فعلی عملیاتی کند. مخالفان نتانیاهو معتقدند که شرایط فعلی در اسرائیل و دستکاری قوانین و اصلاحات قضایی به نوعی میتواند به ضرر «دموکراسی» کل اسرائیل تمام شود؛ چراکه تیم نتانیاهو به صورت شبانه در جلسه شور اول کنست، اختیارات دیوان عالی اسرائیل را کم کردند که این یک اقدام بیسابقه به حساب میآید. نخستوزیر اسرائیل به نوعی با این اقدام باعث شد که مخالفانش به خیابانها بیایند و این به معنای تقویت جبهه مقابل حزب لیکود و راستگراهای افراطی در اسرائیل است و در انتخابات بعدی میتواند علیه این جریان و نتانیاهو استفاده شود.
زرگر در پایان خاطرنشان کرد: باید دید که عکسالعمل او به این اعتراضات چیست و چگونه میخواهد مخالفان را به خانه برگرداند. در این بین رفتار و واکنش آمریکا به این مسائل هم بیسابقه بود و صراحتاً اعلام کردند که باید در این امر مداخله کنند؛ به گونهای که سفیر آمریکا در اسرائیل در گفتوگو با رسانههای آمریکا صراحتاً اعلام کرده که واشنگتن باید در قضیه اصلاحات قضایی تلآویو به صورت مستقیم ورود کند تا نگرانیها رفع شود. به همین جهت فکر میکنم ایالات متحده هم از این وضعیت نگران است؛ چراکه پایههای راهبرد منطقهای آمریکا در اسرائیل نهاده شده و آنها در این میان میخواهند اوضاع را کنترل کنند و نگذارند که تلآویو مجدداً دچار مشکلات متعدد شود. در مقابل اسرائیل هم میخواهد خود را مستقل به دنیا نشان دهد که فکر میکنم تعارض منافع را میتوان در این دوران به خوبی میان آمریکا و اسرائیل احساس کرد؛ چراکه تیم بایدن فکر نمیکرد نتانیاهو یکباره چنین رفتاری از خود نشان دهد.