خبرگزاری کار ایران

مجلسی در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

دلایل استفاده پکن از پیمانکاران نظامی خصوصی/ امکان‌سنجی تحریم نسخه‌های چینی واگنر توسط غرب

دلایل استفاده پکن از پیمانکاران نظامی خصوصی/ امکان‌سنجی تحریم نسخه‌های چینی واگنر توسط غرب
کد خبر : ۱۳۷۶۰۰۸

کارشناس مسائل آمریکا گفت: استفاده از پیمانکاران نظامی چه توسط چین انجام شود یا روسیه و آمریکا، می‌تواند برای جامعه ملل و حتی امنیت بین‌الملل خطرآفرین باشد.

«فریدون مجلسی» کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به افشای فعالیت پیمانکاران خصوصی نظامی چین در سایر کشورها در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: باید توجه داشته باشیم که قبل از چین و روسیه، آمریکا بخشی از فعالیت‌های نظامی خود را به گروه‌های خصوصی یا پیمانکاران نظامی مانند «بلک واتر» واگذار کرد که در افغانستان و عراق به صورت گسترده شاهد فعالیت‌های آنها بودیم. علاوه بر این مسأله، بیش از یک قرن پیش هم انگلیسی‌ها در جنوب ایران برخی از سران عشایر این منطقه را با پرداخت پول به حفاظت از خطوط نفت مناطق تحت سیطره خود گمارده بودند و حالا هم در زمانی که اخبار مربوط به فعالیت گروه واگنر و شورش مسلحانه آنها علیه کرملین به اوج خود رسیده، منابع آمریکایی اعلام می‌کنند که پیمانکاران خصوصی نظامی زیادی زیر پرچم چین در حال فعالیت هستند.

وی ادامه داد: اینکه چین همانند روسیه و آمریکا و حتی برخی از کشورهای دیگر برای پیشبرد اهداف خود از ارتش‌ها یا پیمانکاران خصوصی استفاده می‌کند یک امر جدید به حساب نمی‌آید؛ چراکه عموماً قدرت‌های بزرگ یا قدرت‌های منطقه‌ای سعی می‌کنند برای آنکه کمتر مورد انتقاد و هدف قرار بگیرند بخشی از فعالیت‌های خود را به چنین جریان‌هایی بسپارند. چین هم از این واقعیت مستثنی نیست. به عنوان مثال جریان‌ها و پیمانکاران خصوصی مرتبط با این کشور  در خلیج عدن، برخی از کشورهای آفریقایی و حتی در سریلانکا همچنان فعال هستند و سعی می‌کنند با این اقدام منافع بلند مدت پکن را تأمین کنند. معتقدم این اقدامات چه توسط چین انجام شود یا روسیه و آمریکا، می‌تواند برای جامعه بین‌الملل و حتی امنیت بین‌الملل خطرآفرین باشد.

این دیپلمات پیشین کشورمان گفت: بدون تردید راهبردهای چین مانند یک جاده، یک کمربند این موضوع را می‌طلبد که پکن برای تعمیق نفوذ خود از چنین پیمانکارانی استفاده کند که عموماً یا از افسران نظامی بازنشسته ارتش تشکیل می‌شوند یا مقام‌هاط امنیتی آنها را سر و شکل می‌دهند. باید متوجه باشیم که جریانی مانند واگنر در اوکراین یک عمل متقابل را انجام داد و با صرف هزینه‌های بسیار کلان به دنبال آن بود که بتواند دستاورد نظامی برای مسکو رقم بزند اما همان عناصر جاه‌طلب و الیگارش‌هایی که از گوشه و کنار برای تامین منافع کرملین وارد اوکراین شدند در نهایت نتوانستند جنگ را بر اساس ساختار و اخلاق کلاسیک در اوکراین جلو ببرند و در نهایت هم به نوعی اقدام به شورش علیه کرملین کردند. به اعتقاد من چینی‌ها برخلاف روسیه محافظه‌کار هستند و سعی می‌کنند که اهداف خود را در سکوت کامل پیش ببرند.

وی افزود: از سوی دیگر باید متوجه باشیم که ساختار سیاسی و امنیتی چین با روسیه تفاوت‌های زیادی به جهت نگرش و سلسله مراتب دارد اما در این بین ممکن است بحث تحریم چین در خصوص استفاده از ارتش‌های خصوصی مطرح شود که به نظرم اگر غرب بخواهد چنین پرونده‌ای را مفتوح کند، نمی‌تواند در این مسیر موفق شود و به نتیجه برسد؛ به گونه‌ای که ایالات متحده و اروپا در قضیه واگنر و سایر مسائل نتوانستند علیه روسیه تحریم‌های خود را به صورت عمیق اعمال کنند.

مجلسی در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم که چین هیچگاه بلندپروازی‌های شوروی را نخواهد داشت و به نوعی باید این کشور را یک ساختار نکته بین ارزیابی کنیم که به دلیل منافع گسترده‌ای که در سطح جهان دارد سعی نمی‌کند دست به اقدامات هیجانی و ناسنجیده بزند. لذا پکن به منافع عظیم خود فکر می‌کند و سعی ندارد از پیمانکاران خصوصی علیه میزبان‌های خود استفاده کند اما به هر ترتیب بسیاری از دولت‌های جهان نگران منافع آتی خود در مواجهه با چین هستند و کشورهای کلاسیک قرن بیستم هم این مسائل را پذیرفته‌اند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز