فرجیراد در گفتوگو با ایلنا:
تحویل بمب خوشهای به اوکراین، دست روسیه را باز میگذارد/ نگرانی اروپا درست و مهم است/ واشنگتن میداند توان کییف بیش از این نیست
سفیر پیشین ایران در نروژ گفت: زمانی که اوکراین بخواهد از مهمات خوشهای استفاده کند، بدون شک روسیه هم سعی میکند که از تسلیحات نامتعارف مانند تسلیحات شیمیایی بهره ببرد.
«عبدالرضا فرجیراد» سفیر پیشین ایران در نروژ در تشریح دلایل ارسال مهمات خوشهای توسط آمریکا به اوکراین در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: با نگاهی به تحولات میدانی و سیاسی موجود در اوکراین به نظر میرسد که غرب به دنبال یک نوع آتشبس باشد و این دقیقاً برخلاف یک سال گذشته است که ایالات متحده و انگلیس به دنبال شعلهور کردن آتش جنگ اوکراین بودند. غرب میخواهد آتشبس انجام شود اما وقتی که پای میز مذاکره مینشینند، اوکراین بازنده جنگ نباشد یا حداقل درگیریهای فعلی برنده مشخص نداشته باشد. بر همین اساس به نظر میرسد ارائه بمبها یا مهمات خوشهای به اوکراین هم به همین دلیل انجام شده است؛ چراکه حملات بهاری اوکراین هم موجب شده تا روسیه پاسخ این کشور را در میدان نبرد بدهد اما بهرغم این حملات بهاری، اوکراینیها نگران تحرکات روسیه هستند.
وی ادامه داد: لذا آمریکا به دنبال آن است که در حوزه میدانی با ارائه بمبهای خوشهای، تلاش کند تا اوکراین بازنده نبرد نشود و روسیه هم برنده این درگیری نظامی به حساب نیاید. مسأله اینجاست که آلمان با این اقدام ایالات متحده مخالف است و به همین دلیل فرانسه هم مخالف تحویل بمبهای خوشهای به اوکراین خواهد بود. چندین کشور اروپایی دیگر آرام آرام با این اقدام آمریکا مخالفت خواهند کرد. در این میان باید متوجه باشیم که این تسلیحات به اوکراین داده نشده که همین امروز از آن علیه نیروهای روسیه استفاده شود، بلکه آنها میخواهند زمانی که روسیه اقدام به پیشروی کرد، برای بهم خوردن تعادل فعلی از این تسلیحات استفاده کنند.
این استاد ژئوپلیتیک با اشاره به اعتراض برخی کشورها و نهادها به تحویل بمبهای خوشهای به اوکراین تصریح کرد: اینکه بسیاری از کشورها و حتی سازمان ملل متحد و همچنین برخی از نهادهای نظارتی بینالمللی تحویل بمبهای خوشهای به اوکراین را محکوم میکنند، به نوعی دست روسیه را در اقدامات نظامی و سیاسی باز میگذارد؛ چراکه دیگر نمیتوان این تسلیحات را یک نوع تسلیحات متعارف در سطح بینالمللی و حتی برای استفاده در میدان جنگ دانست. بر همین اساس در صورت پیشروی احتمالی اوکراین، این اقدام آمریکا سبب میشود که جلوی روسیه را برای جلوگیری از پیشروی با استفاده از سلاح شیمیایی بگیرد. لذا معتقدم که نظر اروپاییها در این مورد مهم و درست است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ارائه بمبهای خوشهای به اوکراین از سوی ایالات متحده در حالی که اقداماتی درباره آتشبس در جریان است، غیرنتظرهبه حساب میآید. به عنوان مثال گفتوگوهای وزیر خارجه روسیه با شخصیتهای غیررسمی آمریکا در نیویورک، فعالیت چین و نشستی که در دانمارک برگزار شد. به همین دلیل معتقدم ایالات متحده در وضعیت کنونی جنگ، خواهان آتشبس است؛ چراکه آنها میدانند اوکراین بالاترین حد توان خود را در نبرد با روسیه خرج کرده و ناتو و اروپا هم تمام کمکهای تسلیحاتی و مالی خود را به این کشور ارائه دادهاند ولی توان کییف با توجه به مهاجرت ۱۲ میلیون نفر در داخل و خارج از اوکراین دیگر همانند گذشته نیست و نمیتواند آنگونه که تصور میشود به جنگ با روسیه ادامه دهد.