خبرگزاری کار ایران

ظهره‌وند در گفت‌وگو با ایلنا:

گزارش خروج از افغانستان کارت بازی انتخاباتی بایدن و ترامپ است/ توافق دوحه، سند جرم آمریکا علیه کابل

گزارش خروج از افغانستان کارت بازی انتخاباتی بایدن و ترامپ است/ توافق دوحه، سند جرم آمریکا علیه کابل
کد خبر : ۱۳۷۵۰۲۸

سفیر پیشین ایران در افغانستان گفت: اینکه رهبر طالبان در نماز عید قربان اعلام می‌کند مذهب اصلی افغانستان حنفی است، یعنی اینکه مذهب شافعی در این کشور جایی ندارد و پاک‌سازی قومی برای آنها چندان قبیح نیست.

«ابوالفضل ظهره‌وند» سفیر پیشین ایران در افغانستان در تشریح گزارش وزارت خارجه آمریکا در خصوص خروج این کشور از افغانستان در آستانه دومین سالگرد آن در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: قبل از هر چیز باید بگویم در شرایط کنونی و در اتمسفر سیاسی ایالات متحده، دونالد ترامپ و جو بایدن خود را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا آماده می‌کنند و در این مسیر هر کدام از طرفین، سعی می‌کنند علیه یکدیگر مسائلی را بازگو کنند که در نهایت بتوانند رأی‌دهندگان و طرفداران بیشتری به کمپین انتخاباتی خود جذب کنند. هم‌اکنون دونالد ترامپ در حال استفاده از برخی مسائل علیه دموکرات‌ها و جو بایدن است تا بتواند تاثیر خود را در روند مذکور بیشتر کند. بر همین اساس او و معاونش یعنی مایک پنس که از سوی اردوگاه جمهوری‌خواهان نامزد انتخابات آتی آمریکا شده، در حال مانور دادن روی پرونده خروج ایالات متحده از افغانستان هستند.

وی ادامه داد: آنها گزارش اخیر وزارت خارجه که در مورد خروج نظامیان آمریکا از افغانستان بوده را در دستور کار خود علیه بایدن قرار دادند و این در حالیست که وزارت خارجه آمریکا در گزارش اخیر خود با محوریت خروج از افغانستان، ترامپ را هم مورد هدف قرار داده و اعلام کرده که وضعیت فعلی صرفاً از سوی تیم بایدن رقم نخورده است. بر این اساس معتقدم این گزارش مانور رسانه‌ای علیه جمهوری‌خواهان و ترامپ به حساب می‌آید و از سوی دیگر با انتشار چنین گزارشی یک راه فرار برای بایدن به وجود آمده است. توجه داشته باشید که ایالات متحده تمام راهبردهای خود در افغانستان را به هر نحوی که شده توجیه می‌کند و اصولاً بحث افغانستان و اتفاقاتی که از سوی ایالات متحده و ناتو در این کشور رقم خورد، هیچ ارتباط مستقیمی با تصمیمات ترامپ و بایدن ندارد، بلکه آنها صرفاً اجرا کننده راهبردهای کلان و بالادستی ایالات متحده هستند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: واقعیت این است که آمریکا برای دولت یا ملت‌سازی و بهبود وضعیت، وارد افغانستان نشد؛ بلکه آنها بهانه‌ای را با عنوان مبارزه با تروریسم مطرح کردند که به نوعی یک مسأله کاملاً دروغ بود و همین موضوع را دستاویز لشگرکشی به منطقه و حضور چند دهه‌ای خود در این جغرافیا قرار دادند. با آمدن ترامپ به کاخ سفید بحث بر سر این بود که او به دنبال کاهش هزینه‌ها در افغانستان است تا بتواند در نهایت از این کشور خارج شود اما برخی دیگر معتقد بودند ترامپ به دنبال یک دستاورد مشخص حزبی به نفع خود با محوریت افغانستان بود. بر همین اساس موضوع امضای توافق دوحه میان طالبان و ایالات متحده مطرح شد که البته معتقدم این توافق را باید سند جرم ایالات متحده علیه افغانستان دانست. پس از آن هم در نهایت دموکرات‌ها هشت میلیارد دلار تسلیحات برای طالبان در افغانستان به جای گذاشتند و بعد از خروج خود از این کشور اوضاع به گونه‌ای است که فعلاً کسی آنها را به جز ایالات متحده به رسمیت نمی‌شناسد.

وی افزود: آمریکایی‌ها در اصل افغانستان را با پوشش طالبان تحت فرمان خود دارند و باید بگوییم که ترامپ و بایدن هر دو در شرایط فعلی افغانستان سهیم هستند و حتی قبل از آن اوباما و بوش پسر هم باعث و بانی شرایط فعلی به حساب می‌آیند؛ به گونه‌ای که آنها هم اجرا کننده راهبرد بالادستی ایالات متحده در عرصه سیاست خارجی بودند. اینکه گفته می‌شود در دوران ترامپ و بایدن شخصی مانند «زلمی خلیلزاد» منعقد کننده توافق دوحه با طالبان بوده یا او را گرداننده اصلی صحنه افغانستان می‌نامند، یک تحلیل انحرافی به حساب می‌آید؛ چراکه به هر ترتیب تصمیم اصلی را دولت ایالات متحده و ساختار بالادستی این کشور در خصوص افغانستان اتخاذ کرده و او هم مجبور به اجرای راهبردها بوده است.

ظهره‌وند در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم که طالبان همچنان هم یک متغیر وابسته است؛ به گونه‌ای که از یک سو با ایالات متحده هماهنگ بوده و از سوی دیگر تحت فرمان پاکستان و دستگاه‌های امنیتی این کشور است. اینکه رهبر طالبان در نماز عید قربان اعلام می‌کند مذهب اصلی افغانستان حنفی است، یعنی اینکه مذهب شافعی در این کشور جایی ندارد و به همین دلیل پاک‌سازی قومی برای آنها چندان قبیح نیست. از منظر دیگر گفته می‌شود که تحرکات از داخل پاکستان با محوریت افغانستان تشدید شده و در طرف دیگر ایالات متحده همچنان با داعش در ارتباط است و سایر جریان‌های حاضر در اسلام‌آباد هم به نوبه خود آرام آرام تقویت می‌شوند که تمامی این مسائل می‌تواند به ضرر ایران و حتی کشورهای عضو پیمان شانگهای و دولت‌های مستقر در آسیای مرکزی باشد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز