خبرگزاری کار ایران

نوربخش در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

دلایل پیروزی محافظه‌کاران در انتخابات پارلمانی یونان/ ادامه چالش پناهجویان برای آتن

دلایل پیروزی محافظه‌کاران در انتخابات پارلمانی یونان/ ادامه چالش پناهجویان برای آتن
کد خبر : ۱۳۷۲۱۶۴

کارشناس مسائل اروپا گفت: یکی از رشدهای شگرف، مربوط به «حزب راست‌افراطی اسپارتی‌ها» بود که بر پایه جذب رأی‌دهندگان نگران از ورود مهاجران و پناهجویان خارجی به یونان میزان آرای خود را به چهار و هفت دهم درصد افزایش داد.

«سیدنادر نوربخش» کارشناس مسائل اروپا با اشاره به پیروزی محافظه‌کاران در انتخابات پارلمانی یونان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: بر اساس نتایج انتخابات سراسری یونان حزب حاکم «دمکراسی نوین» از میان احزاب راه پیدا کرده به پارلمان در این کشور توانست به پیروزی مهمی برسد. میتسوتاکیس نخست‌وزیر کنونی از سال ۲۰۱۹ قدرت را در اختیار دارد و با این نتایج وی با موضع قدرتمندتری در طول چهار سال آینده در این جایگاه قرار خواهد داشت. یونان امروزی دو قرن پیش از امپراطوری عثمانی استقلال یافت. این کشور هم اکنون با حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت عضو اتحادیه اروپا و ناتو است و اکثریت آن را مسیحیان ارتودکس تشکیل می‌دهند. نظام سیاسی یونان پارلمانی است و بنابراین نخست‌وزیر مشروعیت خود را از قوه مقننه کسب می‌کند و لذا انتخابات سراسری پارلمانی را باید مهم‌ترین رویداد سیاسی این کشور دانست. نظام سیاسی کنونی بر اساس جمهوری سوم  یونان از سال ۱۹۷۴ و پس از سرنگونی حکومت نظامی موسوم به «حکومت سرهنگ‌ها» شکل گرفت.

وی ادامه داد: در یونان احزاب متعددی در انتخابات شرکت می‌کنند و میزان حدنصاب برای ورود به پارلمان در یونان سه درصد است که در این انتخابات هم جمعاً هشت حزب توانستند به پارلمان راه پیدا کنند. حزب پیروز دمکراسی نوین از نظر ایدئولوژیک محافظه‌کار و راست میانه محسوب می‌شود و در عین حال از حامیان اتحادیه اروپا و بروکسل است. در انتخابات سراسری دو ماه پیش این حزب اگرچه مقام نخست را به خود اختصاص داده بود اما از کسب اکثریت مطلق بازمانده بود و حال توانست از اصلاح اخیر در ساختار انتخاباتی که به نفع حزب اول در انتخابات است بهره برده و بدون نیاز به ائتلاف با احزاب کوچک‌تر، اکثریت پارلمانی را در اختیار گیرد. بهبود وضع اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری پس از یک دوره طولانی از بحران یکی از عوامل رشد محبوبیت حزب حاکم محافظه کار بوده است.

این پژوهشگر مسائل اروپا تصریح کرد: در میان احزاب کوچک‌تر راه یافته به پارلمان هم یکی از رشدهای شگرف مربوط به حزب راست‌افراطی اسپارتی‌ها بود که بر پایه جذب رأی‌دهندگان نگران از ورود مهاجران و پناهجویان خارجی به یونان میزان آرای خود را به چهار و هفت دهم افزایش داد و توانست ۱۳ کرسی کسب کند. دو حزب کوچک دیگر راستگرای رادیکال که به پارلمان یونان راه یافتند نیز میزان کرسی‌های این جناح را جمعاً به ۳۰ عدد افزایش دادند. لذا مجموع تعداد کرسی‌های جناح راست شامل راست میانه و راست رادیکال طی نیم قرن اخیر در پارلمان یونان بی‌سابقه است. حزب چپ گرای رادیکال سیریزیا که توانسته بود در هنگام بحران اقتصادی رشد قابل توجهی کسب کند و تا ۲۰۱۹ قدرت را در اختیار داشت، در این انتخابات شکست سنگینی را متحمل شد و با کسب ۱۷ درصد آرا  بالغ بر ۳۰ کرسی خود را از دست داد.

وی افزود: مسأله ورود پناهجویان به یونان یکی از مشکلات بحرانی این کشور است و نخست‌وزیر وعده داده طول موانع فیزیکی و فَنس‌کشی در مرز با ترکیه را بیشتر خواهد کرد. طی بحران پناهجویی سال ‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶  بالغ بر یک میلیون نفر پناهجویی که از خاورمیانه به مقصد اروپا حرکت می‌کردند، وارد یونان شدند و در واقع یونان نیز همانند ایتالیا به دلیل موقعیت جغرافیایی خود در مسیر ورود مهاجران به اروپا قرار دارد و از این موضوع تاثیر زیادی می‌پذیرد. بر این اساس پیش‌بینی می‌شود موضوع پناهجویان همچنان یکی از مسائل مهم و تعیین‌کننده در این کشور باقی بماند. نهایتاً نباید فراموش کرد برخی از سیاست‌ها که منشا ژئوپلیتیکی دارند معمولاً ماهیت ثابت‌تری داشته و کمتر متاثر از تغییرات سیاسی داخلی هستند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: برای مثال یونان با همسایه خود ترکیه بر سر دریای اژه اختلافات جدی دارد. این اختلافات در برگیرنده حدود حاکمیت دریای سرزمینی مربوط به جزایر دریای اژه است که در صورت اعمال حد ۱۲ مایلی کنوانسیون حقوق دریاها، ترکیه را در تنگنای ژئوپلیتیکی قرار می‌دهد. بر همین اساس دو کشور عضو ناتو تابه حال بارها بر سر همین موضوع تا سر حد جنگ هم پیش رفته‌اند. البته این اختلاف تنها محدود به دریای اژه نیست و دو کشور در دریای مدیترانه هم بر سر منطقه انحصاری اقتصادی اختلافات دارند. ترکیه نیز از اهرم پناهجویان در روابط خود با یونان استفاده می‌کند. مساله قبرس نیز چالش دیگری در روابط بین دو کشور محسوب می‌شود. ناحیه شمالی جزیره قبرس که به قبرس شمالی و تُرک‌نشین معروف است، تنها توسط ترکیه به رسمیت شناخته می‌شود در حالی که جمهوری قبرس مورد حمایت یونان و عضوی از اتحادیه اروپا است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز