استاد دانشگاه قاهره در گفتوگو با ایلنا:
شبهنظامیان سودان در چارچوب پروژه خاورمیانه بزرگ مورد حمایت خارجی هستند /درگیریها در راستای تأمین منافع قدرتهای بینالمللی است
استاد دانشگاه قاهره تاکید کرد که عادیسازی روابط با دشمن صهیونیستی از سوی مردم سودان مردود و غیر قابل قبول است اما نیروهای متخاصم آن را رد نمیکنند و مخالفتی با آن ندارند، بنابراین موضوع عادیسازی خارج از روند درگیری فعلی قرار می گیرد.
«محمد سید احمد» استاد دانشگاه قاهره و دبیر کل حزب «ناصری» مصر در تشریح زمینهها، ابعاد و پیامدهای جنگ داخلی سودان در گفتوگو با خبرنگار تصرح کرد: وضعیت کنونی سودان نتیجه شکست «عمر البشیر» رئیسجمهوری مخلوع این کشور است که فرصت نفوذ به ارتش ملی سودان را برای اخوانالمسلمین فراهم کرد. او در ادامه هم مرتکب جنایتی شد که به مزدوران و راهزنان اجازه داد برای سرکوب شورش در «منطقه دارفور» سلاح به دست بگیرند. پس از آن همین شبه نظامیان به نیروهای واکنش سریع تبدیل شدند که امروز برای کسب قدرت با ارتش رقابت و مبارزه میکنند. البته حمایت خارجی از این شبهنظامیان مسلح با هدف تقسیم جدید سودان در چارچوب پروژه خاورمیانه بزرگ نیز وجود دارد.
سید احمد درباره عملکرد شورای حاکمیتی انتقالی سودان پیش از شروع درگیری گفت که این شورا به دلیل متناقض بودن اجزا و تشکیلات آن به موفقیت لازم دست نیافت و عوامل خارجی نیز همچنان با کارت امنیت و ثبات سودان بازی میکنند.
وی درباره هدف و خواسته اصلی نیروهای واکنش سریع از درگیر شدن با ارتش و نهاد حاکم گفت که این نیروها به دنبال کسب قدرت و تقسیم جدید سودان بر اساس پروژه خاورمیانه بزرگ هستند.
استاد دانشگاه قاهره در ادامه درباره حضور طرف های خارجی در درگیریهای سودان و نقشی که در پشت صحنه ایفا میکنند، افزود: «جنگ کاملا به صورت نیابتی و در راستای تأمین منافع قدرتهای بینالمللی و منطقهای است».
وی در پاسخ به این پرسش که آیا عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی سهمی در شعلهور شدن آتش جنگ در سودان داشته است یا خیر، گفت: عادیسازی روابط با دشمن صهیونیستی از سوی مردم سودان مردود و غیر قابل قبول است اما نیروهای متخاصم آن را رد نمیکنند و مخالفتی با آن ندارند، بنابراین موضوع عادیسازی خارج از روند درگیری فعلی قرار می گیرد.
سید احمد در پایان درباره نقش طرفهای خارجی در میانجیگری برای پایان دادن به جنگ داخلی گفت: طرفهای بین المللی به درگیری تشویق میکنند و به دنبال خاموش کردن آتش جنگ نیستند. برخی از قدرتهای عربی مانند مصر به دنبال خاموش کردن آتش و پایان دادن به جنگ هستند، زیرا ادامه جنگ امنیت ملی این کشور را تهدید میکند، اما هنوز نتیجه مطلوبی حاصل نشده است.
وی افزود: در نظر داشته باشید که مذاکرات کنونی در جده برای پایان دادن به درگیری نیست، بلکه هدف آن باز کردن کریدورهای امن بشردوستانه برای مردم سودان است. درگیری بدون اجماع بینالمللی پایان نخواهد یافت.