زنگنه در گفتوگو با ایلنا:
انصارالله به دنبال کانالیزه کردن عایدات فروش نفت به نفع یمن است/ امارات باردیگر پروژه جداسازی یمن جنوبی را پیگیری میکند
کارشناسارشد مسائل منطقه گفت: مذاکرات طرفهای یمنی با عربستان برای جبران عقبماندگیهایی است که از خلف وعده ریاض نشأت میگیرد.
«صباح زنگنه» کارشناس ارشد مسائل منطقه در تشریح دلایل و ابعاد مذاکرات طرفهای یمنی و عربستان سعودی در عمان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: مذاکرات طرفهای یمنی و عربستان در عمان در حقیقت برای جبران عقبماندگیهایی است که در یمن به وجود آمده؛ به گونهای که اصل قضیه بحث خلف وعده سعودیها در پرداخت حقوق ماهانه یمنیها بوده است و از سوی دیگر بحث تأمین مالی کارمندان هم مدنظر این مذاکرات قرار دارد. محور بعدی این مذاکرات بازگشایی فرودگاه صنعاء و پروازها به این فرودگاه است اما نکته دیگر، بحث رفت و آمد آزاد کشتیها در بندر الحدیده است که تاکنون رایزنی میان دو طرف به حصول نتیجه منجر نشده است. بر همین اساس انصارالله یمن در این مدت به تمدید آتشبس با ائتلاف سعودی و میانجیگری سازمان ملل تن نداد.
وی ادامه داد: در جایی دیگر انصارالله اعلام کرده بود که امارات و عربستان سعودی در حال غارت نفت یمن توسط شرکتهای اروپایی هستند که در نهایت باعث اعتراض یمنیها شد؛ چراکه این اعتراض درونمایههای اقتصادی دارد. انصارالله بارها اعلام کرده بود که از محل فروش و صادرات نفت یمن باید عایدات اقتصادی وارد این کشور شود که تاکنون این اقدام صورت نگرفته است و به همین جهت ما شاهد آن هستیم که به موازات مذاکرات مذکور، همچنان تهدیدهای موشکی و پهپادی یمن علیه امارت و عربستان به قوت خود باقی است و میتوان گفت که آنها در مذاکرات دست برتر را دارا هستند. این جریان به دنبال آن است که از این مذاکرات نتیجه معقول حاصل شود؛ چراکه از یک سو طرف حساب آنها عربستان سعودی و از سوی دیگر فرستاده ویژه سازمان ملل است و تلاش میکنند تا یک نتیجه نهایی حاصل شود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به دور جدید اقدامات مخرب ابوظبی در مناطق جنوبی یمن تصریح کرد: به موازات این روند اماراتیها به دنبال آن هستند که مجدداً بخشی از جزایر جنوبی یمن را به تصرف خود درآورند و حالا بحث یمن جنوبی را مطرح میکنند. به عنوان نمونه در گذشته جزیره سُقَطری تحت تصرف نیروهای اماراتی قرار گرفت و حتی اسرائیل با چراغ سبز ابوظبی و در پوششهای مختلف وارد این جغرافیای استراتژیک شد و حالا هم چشمشان به جزیره میون دوخته شده است تا بتوانند بار دیگر پروژه یمن جنوبی را جلو ببرند. در مقابل انصارالله هم بحث حملات پهپادی و موشکی را مجدداً مطرح کرده است که این مسأله نوعی چانهزنی مرکب را به نمایش میگذارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: باید به این نکته اشاره کنم که واقعیتهای میدانی و سیاسی نشان میدهد روندهای جاری باید به سمت استقرار آرامش در این کشور پیش برود ولی اگر بحث فروش نفت و عایدات حاصل از آن برای صنعا به یک دستاورد تبدیل نشود و آنها نتوانند این پول را وارد کانال داخلی یمن کنند، بدون تردید مجدداً حملات علیه امارات و عربستان تشدید خواهد شد و در کل از آتشبس دور میشوند. این درحالی است که در سطح منطقهای و فرا منطقهای در حوزه انرژی اوضاع و احوال به سمتی پیش میرود که همه به دنبال تامین منابع انرژی برای فرار از بحران فعلی هستند. لذا به نظرم انصارالله یمن از مطالبات خود عقب نخواهد آمد و تا محقق کردن آن تلاش میکند.