میرکوشش در گفتوگو با ایلنا:
منافع کلان آمریکا مانع از درج نام روسیه در فهرست حامیان تروریسم شد/ اگر مسکو حملات موشکی را تشدید کند، احتمالاً اروپا واکنش تندتری نشان میدهد
کارشناس مسائل آمریکا گفت: ممکن است در آینده اگر آمریکا سناریوی خود را تغییر دهد یا منافعش حکم کند، روسیه را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار دهد.
«امیرهوشنگ میرکوشش» کارشناس مسائل آمریکا در تشریح دلایل عدم درج نام روسیه در فهرست کشورهای حامی تروریسم توسط ایالات متحده در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: برای تحلیل این موضوع آنچه باید مورد نظر قرار بگیرد این است که جامعه ملل معتقدند ورود روسیه به اوکراین اساساً با جنایات جنگی همراه بوده است و به زعم همه ناظران، اخبار و خروجی این درگیریها طی ماههای اخیر چنین موضوعی را ثابت میکند. در این میان اما ایالات متحد به این مسئله بسیار کلانتر نگاه میکند؛ چراکه روسیه عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل است و با قرار دادن نام این کشور در فهرست دولتهای حامی تروریسم توسط ایالات متحده، پیامدهای زیادی به وجود خواهد آمد. نخستین پیامد بحث ضربه به نظم و امنیت بینالملل است و در این راستا بدون تردید سازمان ملل و شورای امنیت و حتی نظم نوین جهانی که آمریکا در مورد آن سخن میگوید زیر سوال میرود.
وی ادامه داد: به همین جهت فکر میکنم که ایالات متحده نام روسیه را فعلاً از فهرست کشورهای حامی تروریسم کنار گذاشته است. در سوی دیگر باید توجه داشته باشیم که رفتارهای روسیه و پوتین به نوعی است که هیچ پاسخی در مورد رفتارشان به جهان نمیدهند و به همین جهت ممکن است که در آینده اگر آمریکا سناریوی خود را تغییر دهد یا منافعش حکم کند، روسیه را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار دهد. این در حالی است که آمارها نشان میدهد روسها هم در جنگ با اوکراین تلفات زیادی دادهاند و به همین دلیل نمیخواهند اوضاع از دستشان خارج شود. مقامهای ارشد سیاسی و امنیتی ایالات متحده معتقدند که اگر روسیه را به عنوان کشور حامی تروریسم معرفی کنند این امکان وجود دارد که روند مذاکره و گفتوگو در مورد پرونده اوکراین در آینده به بنبست برسد یا حداقل در آن خلل جدی ایجاد شود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تشریح کرد: به همین جهت فکر میکنم که بایدن تصمیم درستی از حیث نگاه راهبردی و تحلیل کلان گرفته است. اینکه مثلاً کشوری مانند لتونی، روسیه را به عنوان کشور حامی تروریسم اعلام میکند تاثیر چندانی از حیث ماهوی و شکلی بر نظام بینالملل ندارد ولی بحث آمریکا و جایگاه این کشور در مقیاس کلان و نقش آن در مجادله اوکراین بدون تردید با تمام دولتها تفاوت دارد. نقش و جایگاه ایالات متحده در پرونده اوکراین به حدی مهم است که هرگونه اقدام علیه روسیه میتواند نتیجه معکوس بدهد و نظم بینالملل را به هم بزند؛ به گونهای که ممکن است یکباره روسها جلوی صادرات غلات را مجدداً بگیرند یا در اجرای این روند اخلال ایجاد کرده و دنیا را مجدداً با مشکل اساسی روبهرو کند. نکته دیگر این است که در شرایط فعلی روسیه و آمریکا با یکدیگر روابط تجاری، امنیتی و سیاسی دارند و به همین دلیل اگر مسکو در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار بگیرد بحث قطع روابطش با واشنگتن مطرح میشود که تبعات آن هم بسیار زیانبار خواهد بود.
میرکوشش گفت: روسیه اصولاً بعد از فروپاشی شوروی یک کشور ناراضی تلقی میشود ولی حالا به نظر میرسد از نارضایتی، به سمت یاغیگری رفته است. اینکه چرا اروپا و ناتو به جای آمریکا نام روسیه را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار نمیدهد ریشه در نگاه اروپا دارد. بدون تردید دولتهای حاکم بر قاره سبز نگاهشان به سمت آمریکا بوده و خواهد بود ولی اگر روسیه بخواهد حملات موشکی را علیه اوکراین و به خصوص علیه زیرساختهای پایتخت این کشور تشدید کند ممکن است اروپاییها هم واکنش تندتری نشان دهند. حتی بحث نیروگاه هستهای زاپروژیا که حالا بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آن مستقر هستند میتواند صدای اروپا علیه مسکو را بلندتر کند.
وی در پایان در پاسخ به این پرسش که در شرایط کنونی چه سناریویی میتواند به منازعه در اوکراین خاتمه دهد، عنوان کرد: در نهایت معتقدم که در مورد جنگ اوکراین طرفین باید سر میز مذاکره بنشیند. باید بپذیریم که هیچ چیزی در جنگ مشخص نیست. ممکن است این درگیریها حتی چند سال دیگر ادامه داشته باشد اما آمریکا معتقد است که به هر ترتیب باید کانالهای ارتباطی با مسکو همانند گذشته باز بماند تا اوضاع بدتر نشود. در آخر هم باید توجه شود که جنگ و شرایط جنگی هیچ تحلیل ثابتی را پذیرا نیست و ممکن است همین فردا اتفاق بیفتد یا رفتاری از سوی روسیه سر بزند که ایالات متحده به هر ترتیب مسکو را کشور حامی تروریسم بخواند و در آن نقطه است که همه چیز از زاویه دیگر باید مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد.