کاکایی در گفتوگو با ایلنا تشریح کرد:
ابعاد جدید تنش ترکیه و یونان/ دلایل تقویت آتن از سوی ناتو و ایالات متحده
تحلیلگر مسائل ترکیه گفت: تنش ترکیه و یونان با محوریت ناتو میتواند اوضاع را وخیم جلوه دهد و حتی کار را به جایی برساند که ترکیه بیش از حد معمول به سمت روسیه متمایل شود.
«سیامک کاکایی» تحلیلگر مسائل ترکیه در تشریح دلایل دور جدید تنش و تقابل میان ترکیه و یونان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: تنش میان ترکیه و یونان بار دیگر افزایش پیدا کرده است که بخشی از آن از دیرباز وجود داشته و به مباحث جزایر مورد اختلاف میان دو طرف باز میگردد. برخی از تحلیلگران معتقدند این تنش مسبوق به سابقه است اما در این میان به نظر میرسد که یک تغییر نگرش کلی نسبت به ترکیه و یونان از سوی ناتو و ایالات متحده در حال انجام شدن است. به موازات این روند باید توجه داشت که برخی از اعضای اروپایی ناتو همکاری ترکیه با روسیه و خرید اس ۴۰۰ از این کشور را نقد کردند و همچنان از آن ناراحت هستند. معتقدم که در شرایط فعلی این نگاه سختگیرانه علیه ترکیه به نوعی در حال تقویت کردن موضع یونان است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این میان علاوه بر آمریکا حالا فرانسه هم در حال فروش تسلیحات و تجهیزات نظامی ارتش یونان است. از چند ماه پیش تاکنون شاهد آن بودیم که غرب در حال تسلیح و تجهیز یونان است و همین مسئله باعث شده تا ترکیه نگران شود. این نگرانی آنکارا حالا به سمت تهدید آتن رفته است. به گونهای که رئیس جمهور ترکیه اخیراً اعلام کرده که شرایط و جایگاه یونان در ناتو قابل قیاس با ترکیه نیست و همین مسأله یک تنش جدید میان ترکیه و یونان به وجود آورده است. در این میان ما شاهد دو سطح از اختلافات میان ترکیه با یونان و غربیها هستیم. بخش نخست این اختلاف به مدیترانه شرقی و روابط یونان با ناتو ربط دارد که به نوعی تنش میان یونان و ترکیه با یکدیگر را نشان میدهد و حالا حتی این تنش تعمیق شده است.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: تشدید این تنش حالا باعث شده تا دو عضو ناتو در مقابل یکدیگر قرار بگیرند اما در بخش دوم بحث انرژی و سیاست یونان در مجمع گازی کشورهای مدیترانه شرقی مطرح است. در این مجمع علاوه بر اسرائیل کشورهایی مانند قبرس جنوبی و یونان هم وجود دارند و در مقابل ترکیه با لیبی وارد یک توافق مشخص در بحث اکتشاف انرژی در مدیترانه شرقی شده است. این اقدامات به نوعی نشان میدهد تقابل طرفین در دو سطح مذکور اتفاق افتاده اما ادامه این روند میتواند به هر ترتیب اوضاع را وخیم جلوه دهد و حتی کار را به جایی برساند که ترکیه بیش از حد معمول به سمت روسیه متمایل شود. بیتردید همکاری نزدیک روسیه و ترکیه میتواند این کشور را از ناتو دور کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این در حالی است که ترکیه یک جایگاه ژئواستراتژیک و مهم برای ناتو دارد و نمیتوانند به صورت کلی آنرا نادیده بگیرند. توجه داشته باشید که سردی روابط میان ترکیه و ناتو که به خودداری در تحویل جنگندههای اف- ۳۵ و خارج کردن خط تولید آن از آنکارا شد به خوبی نشان میدهد که سیاست ایالات متحده در مورد کارکرد ناتو و همچنین سرمایهگذاری بر روی ترکیه در حال تغییر بوده و در این راستا غرب حالا در حال تقویت یونان است. این کشور از نظر جغرافیایی اهمیت زیادی برای ناتو دارد ولی در مقابل ترکیه هم از یک جایگاه ژئوپلیتیکی مهم برای ناتو برخوردار است. در نهایت معتقدم که آمریکا در حال نظارت و کنترل تنش میان آتن و آنکارا است.