خبرگزاری کار ایران

به بهانه ۶ ماهگی جنگ در اوکراین؛

مؤمنی: روسیه در نقطه‌ای از بحران قرار دارد که غربی‌ها می‌خواستند/ اروپا و کی‌یف حرف آخر را نخواهند زد/ فرسایشی شدن جنگ، مسکو را با بحران جدی روبه‌رو می‌کند

مؤمنی: روسیه در نقطه‌ای از بحران قرار دارد که غربی‌ها می‌خواستند/ اروپا و کی‌یف حرف آخر را نخواهند زد/ فرسایشی شدن جنگ، مسکو را با بحران جدی روبه‌رو می‌کند
کد خبر : ۱۲۷۰۴۱۶

تحلیلگر مسائل قفقاز گفت: قبل از حمله روسیه به اوکراین، آمریکا و اروپایی‌ها پایگاه‌های خود را در این کشور آماده کرده بودند و حتی از ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی حجم بالایی از تسلیحات غربی روانه اوکراین شده بود.

«قاسم مؤمنی» تحلیلگر مسائل قفقاز با اشاره به ششمین ماه از درگیری‌‌های نظامی در اوکراین و تشریح چشم‌انداز این نزاع در کوتاه مدت در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: شش ماه از شروع جنگ اوکراین و تجاوز روسیه به این کشور می‌گذرد اما همچنان اوضاع در این پرونده بحرانی است. در خصوص جنگ اوکراین و اینکه چرا این منازعه شروع شد باید دو نکته اساسی را در نظر داشته باشیم. نخست اینکه پوتین و هم تیمی‌های او زمانی که به روی کار آمدند اساساً قدرت را به نفع خودشان محدود کردند و حالا هم همان مواضع و سیاست‌ها ادامه دارد؛ چراکه پوتین خود را یک رئیس‌جمهوری مادام‌العمر به دنیا معرفی کرده و دلیل این امر هم تغییر در قانون اساسی کشورش است. مسأله دوم این است که روسیه از همان روز اول و حتی قبل از وقوع جنگ اوکراین تهدید آمریکا و اروپا را حس کرده بود و به همین جهت مسکو سعی کرد با پیمان‌های دو یا چند جانبه موضع خود را تقویت کند.

وی ادامه داد: در مقابل هم غرب سناریو خود را پیش برد و سعی کرد که روسیه را به سمت بحران بکشاند. معتقدم که عملاً جنگ اوکراین را آمریکایی‌ها با یک سناریوی اطلاعاتی شروع کردند و در این میان روسیه هم به هر ترتیب به این سمت رفت که به دنیا بگویید طی یک هفته اوکراین را تسخیر خواهد کرد که اینگونه نشد. حالا در سالروز استقلال اوکراین و همچنین با گذشت شش ماه از تحمیل جنگ به این کشور از سوی مسکو، تمام معادلات به هم ریخته و دیگر کرملین نمی‌تواند اوکراین را همانند کشوری مثل بلاروس تحت کنترل خود داشته باشد. در این بین غربی‌ها هم با سناریوهای خاص خود زیر پای پوتین پوست موز انداختند و به هر ترتیب اوضاع تا به اینجای کار به نفع مسکو پیش نرفته است. توجه داشته باشید که قبل از حمله روسیه به اوکراین، آمریکا و اروپایی‌ها پایگاه‌های خود را در این کشور آماده کرده بودند و حتی از ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی حجم بالایی از تسلیحات غربی روانه اوکراین شده بود.

این کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: همین امر باعث شد تا در ابتدای جنگ ضربات زیادی از سوی غرب به مسکو وارد شود و ادوات نظامی این کشور در جای‌جای اوکراین زمین‌گیر شد. نکته مهم که در وضعیت فعلی باید بدان توجه شود این است که اوکراینی‌ها خود را از سال ۲۰۱۵ میلادی آماده تقابل با روسیه دیده بودند اما اتفاقی در آن سال‌ها رخ نداد. درگیری‌های آنموقع بیشتر در حوزه تحریم‌ها و به خصوص محور انرژی و مسائل اقتصادی بود. این تحریم‌ها از همان موقع تاکنون ادامه دارد اما وضعیت فعلی به شدت با سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ متفاوت است. نکته مهمی که در این میان باید متوجه بود این است که روسیه در ابتدا با تسلیحات فرسوده و قدیمی وارد اوکراین شد و فکر نمی‌کرد که کار به اینجا کشیده شود؛ به گونه‌ای که حالا پس از شش ماه درگیری، این جنگ فرسایشی شده است و دقیقاً تحولات اوکراین در نقطه‌ای قرار دارد که غربی‌ها به دنبال آن بودند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: حالا حتی بحث عدم مذاکره میان رئیس‌جمهوری اوکراین و روسیه مطرح شده است و اگر این روند ادامه پیدا کند بدون تردید اوضاع پیچیده‌تر می‌شود. در شش ماهگی جنگ اوکراین باید به این موضوع توجه کرد که آمریکا تحریک‌کننده اصلی روسیه برای حمله به اوکراین بود و معتقدم که اگر واشنگتن اراده کند به زودی صلح برقرار می‌شود. پرونده اوکراین بازی میان بزرگ‌ترها در نظام بین‌الملل است و به نظرم کشورهای اروپایی و اوکراین اساساً در این بین محور اصلی نیستند و حرف اول و آخر را واشنگتن می‌زند. بر همین اساس بایدن و تیمش توانستند به راهبردها و هدف‌گذاری‌های خود عمل کردند و اگر این روند و تشدید تقابل میان طرفین به فصل زمستان کشیده شود، احتمال دارد که اروپا و آمریکا دچار مشکل شوند. بدون تردید در این راه اوکراین را قربانی خود خواهند کرد و در نهایت شرق این کشور را با روس‌ها معامله می‌کنند. این در حالی است که ادامه این جنگ می‌تواند روسیه را به سمت فروپاشی داخلی سوق دهد و فرسایشی شدن آن به نوعی یک بحران جدی را برای مسکو رقم خواهد زد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز