صدقیان در گفتوگو با ایلنا:
کُردها میخواهند پرونده اقلیم کردستان بینالمللی شود/ رد میانجیگری شورای امنیت از سوی اربیل مصرف داخلی دارد
رئیس مرکز عربی مطالعات ایران گفت: طرح خاورمیانه جدید را اسراییل مطرح کرده و تشکیل کشور کُردی هم یکی از اجزای طرح خاورمیانه جدید به شمار میآید.
«محمدصالح صدقیان» رئیس مرکز عربی مطالعات ایران در تشریح دلایل تشدید اختلاف میان اقلیم کردستان و بغداد و رد هرگونه میانجیگری از سوی شورای امنیت سازمان ملل در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: مشکلات اقلیم کردستان با دولت مرکزی عراق حول محورهای راهبردی میگردد و حتی بحث استقلال این منطقه مطرح است. متأسفانه کردستان عراق از وضعیت موجود در بغداد و اختلافات داخلی عراق حداکثر استفاده را میکند و ما میدانیم که از بحث نفت و صادرات آن گرفته تا مسأله استقلال و موضوعات مربوط به درآمدهای گمرکی در این بین مطرح است. توجه داشته باشید که از سال ۲۰۰۵ میلادی اختلاف میان اربیل و بغداد تشدید شد و همان زمان هم بحث کرکوک مطرح بود. آن زمان بسیاری معتقد بودند اوضاع آرام میشود اما مسائل مرزی و گمرکی این اختلاف را تشدید کرد.
وی ادامه داد: واقعیت این است که مرز ترکیه و اقلیم کردستان که گمرک ابراهیم خلیل در آنجا قرار دارد، درآمد بسیار بالایی برای کردستان عراق دارد و براساس آنچه که در متن قانون اساسی عراق آمده است این درآمد گمرکی باید به دولت مرکزی بازگردانده شود که هماکنون چنین اتفاقی رخ نمیدهد و مشکلات یکی پس از دیگری روی هم بار میشود. چندی پس از انتخابات اخیر عراق شاهد آن بودیم که مسرور بارزانی، نخستوزیر اقلیم کردستان باز هم بحث نظام کنفدرالی را مطرح کرد و حتی پای سازمان ملل را به این پرونده کشاندند. این مؤلفهها دقیقاً در زمانی رخ میدهد که بغداد فاقد دولت مستحکم و رسمی است و آنها هم در حال سوءاستفاده از وضعیت کنونی هستند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: توجه داشته باشید که در قانون اساسی عراق آمده که نفت و گاز کردستان عراق و همچنین درآمدهای گمرکی باید زیر نظر دولت مرکزی محاسبه و دریافت شود اما اقلیم کردستان به هیچ وجه تاکنون این مساله را نپذیرفته است. زمانی که بحث ورود سازمان ملل و میانجیگری آنها در مورد اختلافات بغداد و اربیل به میان آمد در نهایت قرار بر این بود شورای امنیت به عنوان یک میانجی وارد عمل شود، اما این اتفاق از سوی اقلیم کردستان عراق تکذیب شد. فرض را بر این بگذارید که اگر پرونده اختلافات و حتی سناریوی استقلال کردستان عراق به شورای امنیت برود و اعمال نفوذ از سوی قدرتهای غربی روز آن انجام شود، بدون تردید آنموقع نتیجه این روند خطرناک خواهد شد. کردها اساساً دوست دارند که پرونده اقلیم کردستان بینالمللی شود و در آن زمان از آمریکا، انگلیس و اسراییل گرفته تا ترکیه و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس وارد این معادله میشود که میتواند تبعات خطرناکی به وجود بیاورد.
صدقیان افزود: این که دفتر نیچروان بارزانی اعلام میکند هرگونه میانجیگری شورای امنیت را رد میکنیم، عموماً خوراک داخلی دارد و میتواند ائتلاف صدر، سنیهای تحت رهبری محمد الحلبوسی و حزب دموکرات کردستان عراق را به یک حالت بالانس برساند. به عبارت دیگر هدف حزب دموکرات کردستان از تکذیب میانجیگری شورای امنیت، تقویت موضع مقتدی صدر است تا حین تشکیل دولت، آنها بتوانند امتیازهای زیادی از بغداد کسب کنند اما باید دانست که بحث استقلال کردستان به قوت خود از سوی اربیل پیگیری خواهد شد. در این میان، مسأله اسراییل هم یکی موضوعاتی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت. تلآویو از سال ۱۹۷۵ میلادی ارتباط عمیقی با بارزانیها ایجاد کرد و اساساً آنها را باید حامی سرسخت تشکیل و تاسیس کشور کُردی دانست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مساله استقلال کردستان از همان سال ۱۹۷۵ مطرح بود و موضوع جدید به حساب نمیآید، حال آنکه اسراییل در منطقه حضور دارد و حتی با کردهای ساکن اروپا و آمریکا ارتباطهای عمیقی ایجاد کرده است. توجه داشته باشید طرح خاورمیانه جدید را اسراییل در پشت پرده مطرح و پیادهسازی کرده و نباید خالق این طرح را آمریکا دانست، بلکه این طرح مربوط به اسراییل است و تشکیل کشور کُردی هم یکی از اجزای طرح خاورمیانه جدید به شمار میآید. لذا معتقدم در بسیاری از مسایل و اختلافاتی که میان کردستان و بغداد رخ داده، تلآویو از دور نقشآفرینی میکند.