اقتصاددان عراقی در گفتوگو با ایلنا:
ایران در شرایط کنونی جهان میتواند اقتصاد خود را احیا کند/ شاهد شکلگیری ائتلافی جدید علیه واشنگتن هستیم/ بحران اوکراین باعث فروپاشی اقتصادی و تجزیه سیاسی آمریکا میشود
تحلیلگر اقتصادی عراق تاکید کرد که در شرایط کنونی، ایران که از موقعیت ژئوپلتیک مناسبی برخوردار است، میتواند با افزایش فروش نفت، اقتصاد خودش را احیا و پویا کند و همچنین بسیاری از کشورهای بزرگ برای جذب آن تلاش خواهند کرد.
«حیدر عصفور» کارشناس و تحلیلگر اقتصادی عراق در تشریح تحولات اقتصادی پس از حوادث اوکراین و فرصتها و چالشهای به وجود آمده برای ایران در این راستا گفت: جنگ پیروزی ندارد. جنگ روسیه علیه اوکراین و تحریمها علیه آن به مرحله خطرناکی رسیده است و باعث ایجاد بحران و جهش قیمت در زمینه انرژی و مواد اولیه شده است که این مسأله بر امنیت غذایی جهانی تاثیر مستقیم دارد. این چیزی است که تمام سازمانهای بین المللی و اقتصادی جهان را نگران کرده و باعث افزایش تورم و گرانی شده است.
وی در ادامه گفت: شوک قیمتی و گرانیها تاثیرات گستردهای بر تمام دنیا به ویژه فقرا و طبقات ضعیفتر دارد، چرا که سوخت و غذا از ارکان اساسی زندگی است.
این تحلیلگر عراقی افزود: اگر این نزاع و همچنین تحریمها علیه روسیه ادامه داشته باشد، پیامدهای سنگینی بر اقتصاد جهانی و بازارهای مالی برجای خواهد گذاشت و این تبعات به دیگر کشورها نیز منتقل خواهد شد.
عصفور تاکید کرد که این بحران در کشورهای مختلف نمود پیدا خواهد کرد و دولتها باید مراقب قیمتها باشند و برنامههای مناسب برای مقابله با تورم را برنامهریزی کنند.
وی گفت: از جمله کشورهایی که میتوانند از این وضعیت استفاده کنند، ایران است، چرا که ایران یکی از بزرگترین تولیدکننده های نفت و گاز است و از موقعیت ژئوپلتیک مناسبی برخوردار است که میتواند با افزایش فروش، اقتصاد خودش را احیا و پویا کند و همچنین بسیاری از کشورهای بزرگ برای جذب آن تلاش خواهند کرد. دنیا در شرایط کنونی به دو طرف تقسیم خواهد شد:
آمریکا و متحدان آن که تلاش میکنند ایران را از طریق پرونده هستهای وموقعیت جغرافیایی آن بهخود جذب کنند.
طرف دیگر، روسیه است که سعی خواهد کرد محوری را برای مقابله با محور اول شکل دهد. این محور نیز شامل کشورهایی مانند روسیه، چین، ایران و ونزوئلا خواهد بود. اگر این محور شکل بگیرد از محور اول قویتر و مهمتر خواهد بود و چه بسا کشورهای عربی مانند عربستان و امارات نیز به آن بپیوندند. این محور که دارای بیشترین ذخایر نفت و گاز هستند، بر جهان سیطره خواهند یافت. در حال حاضر چین برای خرید گاز و ذغالسنگ روسیه اظهار تمایل کرده و این نشانگر شکلگیری یک ائتلاف اقتصادی و سیاسی جدید است که آمریکا را به ویژه اگر ایران و هند به آن بپیوندند، در خود غرق خواهد کرد.
این تحلیلگر عراقی در ادامه افزود: به عبارت دیگر آمریکا و متحدان اروپایی آن، خود را وارد یک نبرد اقتصادی زیانبار کرده و به خود آسیب زدهاند. کشورهای اروپایی نیازمند گاز هستند و هیچ برنامهای برای بینیازی از گاز روسیه نداشتهاند.
وی گفت: همچنین در بحث انتقال گاز نیز چین و روسیه بهره خواهند برد و بنابراین آمریکا در اتخاذ اقدامات احمقانه عجله کرد که باعث زیان متحدان اروپایی آن خواهد شد.
عصفور تاکید کرد: به طور قطع جهان پس از این بحران با قبل آن بسیار تفاوت خواهد کرد و نظام اقتصادی و سیاسی جدیدی شکل خواهد گرفت. این بحران، خود، یک جنگ جهانی جدید بدون استفاده از تسلیحات کلاسیک است که پیشبینی میکنم پس از این، دیگر معاملات با دلار نخواهد بود و به نظر من باعث فروپاشی اقتصادی در آمریکا خواهد شد و چه بسا از لحاظ سیاسی نیز تجزیه خواهد شد و به دولتهای فدرالی یا کنفدرالی تبدیل میشود.
وی گفت: تحریم ها بر اقتصاد روسیه تاثیرگذار است اما این تاثیر، چشمگیر نیست، چرا که روسیه یک کشور بزرگ و گسترده است که تا حد زیادی در زمینههای مختلف به خودکفایی رسیده است. ما دیدهایم که فشارهای آمریکا بر کشورهایی مانند ایران شکست خورده است، حال در مورد کشوری مثل روسیه که همه منابع و ادوات لازم اقتصادی را دارد چگونه خواهد بود؟
این تحلیلگر عراقی در پایان افزود: در ارتباط با آینده اشاره کردم که جهان به دو طرف تقسیم می سود و پایان این جنگ مانند آغاز آن نخواهد بود. آمریکا دچار اشتباه شده و در وضع تحریمها و عدم رجوع به مذاکره شتابزده عمل کرد که حتی میتواند آغازگر یک جنگ جهانی باشد و البته این برای همه کشورها به ویژه کشورهای کوچک منطقه که اقتصاد آنها بر فروش نفت مبتنی است، زیانبار خواهد بود.