نویسنده و تحلیلگر کانادایی در گفتوگو با ایلنا:
گسترش دامنه جنگ، تبعات فاجعهباری برای صلح اروپا خواهد داشت/ درگیریها مسکو و کییف در کوتاهمدت به پایان نمیرسد/ چین به دنبال استفاده از بحران برای تأمین منافع ژئوپولتیک خود است
نویسنده و تحلیلگر کانادایی گفت: روسیه ممکن است بخشهای بیشتری از خاک اوکراین را مورد تهاجم قرار دهد و گسترش دامنه جنگ، تبعات فاجعهباری برای صلح اروپا خواهد داشت.
«لوبومیر لوکیاوک» تحلیلگر و نویسنده کانادایی در حوزه تاریخ اوکراین، با اشاره به درگیریهای جاری میان مسکو و کییف، به خبرنگار ایلنا گفت که «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه یک دروغگو است. برخلاف مواضع دولت روسیه مبنی بر عقبنشینی از مرز اوکراین که چند روز پیش از آغاز جنگ مطرح شده بود، نیروهای نظامی بیشتری به این کشور اعزام شدند، «تمرینات نظامی» با بلاروس ادامه پیدا کرد (در نتیجه، اوکراین از سمت شمال نیز تهدید شد)، دو جمهوری خودمختار جنوب شرق اوکراین بهعنوان دولتهای مستقل به رسمیت شناخته شدند و تمامی اینها جرقه آغاز جنگ بود.
وی افزود که اقدامهای روسیه خشوتی عریان و چالشی مهلک برای نظام قانونمند بینالملل است. روسیه به تهاجم به اوکراین و اقدامهای نظامی خود در این کشور ادامه میدهد.
این استاد دانشگاه در خصوص تأثیر تصویب طرح به رسمیت شناختن جمهوریهای دونتسک و لوهانسک توسط روسیه، بر تنشهای کنونی مسکو و کییف اظهار داشت: روسیه، هماکنون بهعنوان قدرتی امپریالیست شناخته میشود که همانطور که پوتین اذعان کرده است، مصمم است تا امپراتوری روسیه را مجدداً احیا کند. این نکته کاملاً واضح است که اوکراینیها، روس نیستند و تمایلی ندارند تا بخشی از امپراتوری روسیه باشند. گزارشهایی که در رابطه با نسلکشی ساکنان روسزبان مناطق جنوب شرقی اوکراین منتشر شدهاند، عاری از صحت هستند. این گزارشها نوعی پروپاگاندا برای توجیه حمله به اوکراین بوده و توسط ناظران بینالمللی نیز رد شده است.
وی افزود که روسیه ممکن است بخشهای بیشتری از خاک اوکراین را مورد تهاجم قرار دهد و گسترش دامنه جنگ، تبعات فاجعهباری برای صلح اروپا خواهد داشت.
لوکیاوک در ارزیابی نقش بلاروس در بحبوحه جنگ میان روسیه و اوکراین گفت: بلاروس، کشور مستقلی نیست. این کشور به فدراسیون روسیه وابسته است و لوکاشنکو، عروسک خیمهشببازی پوتین است. لوکاشنکو همچنین، با توجه به اینکه بهصورت دموکراتیک انتخاب نشده است، مشروعیتی بیشتر از افرادی که رهبری لوهانسک و دونتسک را به دست گرفتهاند ندارد. رهبران این دو جمهوری خودمختار، از اشغال خاک اوکراین حمایت کرده و با متجاوزان همکاری میکنند. آنها در نهایت باید بهعنوان مجرم جنگی، محاکمه شوند.
این تحلیلگر کانادایی در پایان، در پاسخ به این پرسش که آیا چین به دنبال سوءاستفاده از بحران اوکراین است تا حوزه نفوذ خود را افزایش دهد، اظهار داشت: جمهوری خلق چین، کشوری است که منافع ژئوپلیتیک خود را دارد و بر اساس این کشور همچنین، جمهوری تایوان، که کشوری دموکراتیک است، را تهدید میکند. البته من تردیدی ندارم که چین از بحران کنونی اوکراین، در راستای منافع خود استفاده خواهد کرد؛ اما برخلاف پوتین، رئیسجمهوری چین هنوز آمادگی ندارد تا نیروهای زمینی این کشور را به تایوان بفرستد یا سرزمینهای جمهوری خلق چین را گسترش دهد (به هزینه فدراسیون روسیه).