خبرگزاری کار ایران

زرگر در گفت‌وگو با ایلنا:

«بنت» در بحرین به دنبال تقویت قوای مشترک در خلیج‌فارس بود/ اسرائیل تضاد ایران و اعراب منطقه را به نفع خود مهندسی می‌کند/ آمریکا به تل‌آویو وکالت استراتژیک داده است

«بنت» در بحرین به دنبال تقویت قوای مشترک در خلیج‌فارس بود/ اسرائیل تضاد ایران و اعراب منطقه را به نفع خود مهندسی می‌کند/ آمریکا به تل‌آویو وکالت استراتژیک داده است
کد خبر : ۱۱۹۷۳۶۶

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: اسرائیل به دنبال شراکت جدید در عرصه نظامی، امنیتی و سیاسی با کشورهای حاشیه خلیج فارس به خصوص بحرین است اما این راهبرد را آمریکایی‌ها طرح‌ریزی کردند.

«علی‌اصغر زرگر» کارشناس مسائل بین‌الملل در تشریح ابعاد اولین سفر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به بحرین در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: سفرهای دیپلماتیک آن هم با محوریت مقام‌های اسرائیل به منطقه سرعت گرفته بود اما حالا شاهد روابط عریان و تشدید رفت و آمدها هستیم. اگر به تأسیس رژیم صهیونیستی توسط انگلیس مراجعه کنیم، می‌بینیم که اسرائیل به عنوان پیش‌قراول سیاست‌های لندن و واشنگتن در منطقه مشغول به کار بوده است و حالا شاهد این مسأله در محور نظامی و امنیتی هستیم. در این میان توجه داشته باشید که بحث عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی به نوعی سمت و سویی جدیدی گرفته است و حالا در حال گسترش است اما از سوی دیگر، به نظر می‌رسد که سرعت توافق ابراهیم هم کاهش پیدا کرده است و یک روند کُند را شاهد هستیم. توجه داشته باشید مصر و اردن که در قدیم با اسرائیل توافق عادی‌‌سازی روابط امضا کرده بودند، حالا نظاره‌گر روابط جدید تل‌آویو با کشورهای حاشیه خلیج فارس هستند.

وی ادامه داد: با آمدن جو بایدن در کاخ سفید به نوعی شاهد ارائه یک وکالت استراتژیک به اسرائیل در منطقه هستیم. آمریکایی‌ها حالا از اسرائیل به عنوان یک پیش‌قراول جدید در الگوهای سیاسی و امنیتی منطقه استفاده می‌کنند و به همین دلیل سفر نفتالی بنت، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به بحرین را باید در همین راستا دانست. در این میان آنچه که باید مورد اشاره قرار بگیرد این است که کشورهای حاشیه خلیج فارس هرکدام نقش جدیدی را در شطرنج قدرت منطقه‌ای بازی می‌کنند. به عنوان مثال قطر که یک سیاست مستقل‌تر از همسایگان خود را تبیین کرده است، حالا مورد توجه لندن و واشنگتن قرار دارد. از این سمت هم اسرائیل وارد میدان شده و چندی قبل شاهد سفر نفتالی بنت و سپس اسحاق هرتزوگ به امارات بودیم. چند روز قبل هم نفتالی بنت به بحرین سفر کرد و این سلسله رفت و آمدهای دیپلماتیک به ما نشان می‌دهد که اسرائیل از تضاد ما با کشورهای منطقه و حتی دولت‌های حاکم بر قفقاز به نفع خود استفاده خواهد کرد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: اسرائیل در حال مانیتورینگ رفتارهای ما در منطقه و بهره‌برداری از تضادهای میان ایران با کشورهای حاشیه خلیج فارس به نفع خود است و بر همین اساس عادی‌سازی روابط با کشورهای منطقه توانسته محیط امنی را برای آنها دست و پا کند. این روند حالا به سمتی می‌رود که تل‌آویو گسترش نفوذ خود در منطقه را در دستور کار قرار داده است. همانگونه که نخست‌وزیر اسرائیل در بحرین اعلام کرد، آنها به دنبال یک شراکت جدید در عرصه نظامی، امنیتی و سیاسی با کشورهای حاشیه خلیج فارس به خصوص بحرین هستند و از سوی دیگر قبل از سفر نفتالی بنت به بحرین، شاهد آن بودیم که بنی گانتز، وزیر جنگ اسرائیل به بحرین سفر کرده بود و حتی از ناوگان پنجم دریایی آمریکا در این کشور دیدار کرد. مجموع این مؤلفه‌ها نشان می‌دهد که اسرائیلی‌ها در سه گام سناریوی خود را پیش می‌برند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اسرائیل در گام نخست به دنبال آن بود تا کشورهای منطقه را با خود هماهنگ کند و پرونده فلسطین را به حاشیه ببرد و در گام دوم با گسترش نفوذ خود در خلیج فارس به مرزهای ایران نزدیک شود و تهدید خود نسبت به ما را افزایش داده و در مقابل تهدید ایران نسبت به خود را تعدیل و مهندسی کنند. گام سوم هم این بود که اسرائیل در منطقه سال‌های سال محصور بود اما عادی‌سازی با کشورهای عربی باعث شد تا شراکت تجاری و همچنین نظامی آنها عریان و گسترده شود. این در حالی است که آمریکایی‌ها هم با کاهش نفوذ خود به دنبال یک متحد می‌گردند که بتواند منافع آنها را در منطقه تامین کرده و چالش‌های خلیج فارس را مدیریت کند. در این میان بسیاری معتقدند که احتمالاً پس از سفر نخست وزیر اسرائیل به بحرین ناتوی عربی شکل خواهد گرفت اما من معتقدم که این عنوان صرفاً یک نام و بِرَند است. توجه داشته باشید که ائتلاف از حیث سیاسی میان اسرائیل با کشورهای حاشیه خلیج فارس شکل گرفته است اما از حیث نظامی و امنیتی آنها آرام آرام گام بر می‌دارند ولی به هر ترتیب این همکاری‌ها در حال تکمیل و عمیق شدن است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز