هانیزاده در گفتوگو با ایلنا:
«بهاء الحریری» به دنبال خلق نبرد انتخاباتی در بیروت است/ میقاتی خود را بالاتر از حریری میبیند/ تاکید بر پیمان طائف، تکرار مکررات است
کارشناس مسائل منطقه گفت: بهاء الحریری کارنامه سیاسی مفید و سنگینی ندارد و صرفاً او برای بازی کردن به نفع عربستان و فرانسه به میدان آمده است.
«حسن هانیزاده» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل تحرکات جدید «بهاء الحریری»، فرزند نخستوزیر پیشین لبنان در صحنه سیاسی این کشور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: با توجه به وابستگی خانواده الحریری به عربستان و فرانسه، آنها بخشی از ساختار سیاسی لبنان را تشکیل میدهند اما بعد از ترور رفیق الحریری در فوریه سال ۲۰۰۵ میلادی شاهد آن بودیم که سعد الحریری از فرانسه وارد لبنان شد. او نتوانست به صورت مقبول و درست فعالیت سیاسی خود را ادامه دهد؛ چراکه خروجی کارنامه سیاسی سعد الحریری چندان مطلوب نیست. در این میان باید توجه داشت که عربستان سعودی به دنبال آن بود تا مجدداً بتواند صحنه سیاسی لبنان را بازتعریف کند اما باز هم سعد الحریری موفق نشد وضعیت لبنان را سر و سامان بدهد. او عملاً مجبور شد بر خلاف خواسته عربستان با جریانهای شیعی مانند حزبالله و جنبش امل کنار بیاید ولی در نهایت لبنان را به ورشکستی سیاسی و اقتصادی کشاند و حالا در این میان شاهد رونمایی از برادر وی در عرصه سیاسی هستیم.
وی ادامه داد: ظاهر شدن مجدد بهاء الحریری در ساختار سیاسی لبنان و معرفی خودش به عنوان رهبر جدید اهل سنت این کشور نشان میدهد که عربستان و فرانسه دوباره یک طرح مشترک را علیه بیروت طراحی کردهاند. او اعلام کرده که به دنبال سر و سامان دادن به وضعیت اقتصادی و سیاسی لبنان است اما واقعیت این است که کارنامه بهاء الحریری چندان مثبت و اساساً دارای وزن سیاسی نیست. او در گذشته مسئول دفتر برادرش یعنی سعد الحریری بود و پس از آنکه اختلافهایی با وی پیدا کرد، به حاشیه رفت و همین حالا هم در خارج از لبنان مستقر است. در این میان باید توجه داشت که او به دنبال شرکت در انتخابات آتی لبنان در جهت دادن به جریان اهل سنت این کشور است اما واقعیت این است که خیلیها معتقدند او نمیتواند کاری از پیش ببرد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: توجه داشته باشید که در جامعه اهل سنت لبنان یک دوقطبی مشخص به وجود آمده که یک سر آن نجیب میقاتی، نخستوزیر فعلی لبنان است و اگر بهاء الحریری به لبنان بیاید، هم سر دیگر این دوقطبی را تشکیل میدهد. میقاتی خود را رهبر بلامنازع اهل تسنن لبنان میداند و فکر میکند که بیشترین کرسی را در انتخابات آتی کسب میکند. او نفوذ خوبی در طرابلس دارد و اساساً خانواده میقاتی جایگاه و وزن مناسبی در میان اهل سنت دارند. به همین دلیل فکر نمیکنم بهاء الحریری بتواند میقاتی را در رقابتهای آتی کنار بزند. نکته دیگر این است که عربستان سعی میکند میقاتی و بهاء الحریری را با یکدیگر در ساختار سیاسی و انتخابات آتی هماهنگ کند اما مشخص است که نجیب میقاتی این موضوع را نمیپذیرد و خود را بالاتر از او میبیند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: درست است که دو طرف میان اهل سنت جایگاه خوبی دارند اما خاندان الحریری پس از ترور پدرشان نتوانستند لبنان را به درستی مدیریت کنند و بر همین اساس بهاء الحریری به دلیل کارنامه ضعیفش نمیتواند کاری از پیش ببرد. خاندان الحریری نهایتاً یک اقلیت را در پارلمان تشکیل خواهند داد و شاید حمایت عربستان از بهاء الحریری هم نتواند راه به جایی ببرد. طرحی که بهاء الحریری ارائه داده عموماً تکرار مکررات است و بر پیمان طائف تاکید میکند که در گذشته هم چنین بوده است؛ لذا رفع مشکلات آن هم با آمدن مهرهای مانند او، دور از ذهن است. این در حالی است که امارات و عربستان سعی میکنند بهاء الحریری را زیر پرچم خود حفظ کنند در صورتی که او کاریزمای کمتری نسبت به پدر و برادرش دارد.