خبرگزاری کار ایران

افشارسلیمانی در گفت‌وگو با ایلنا:

شدت عمل مسکو ناشی ازدوچندان شدن تهدید ناتو است/ غرب فعلاً تقابل نرم را در قبال روسیه اجرا می‌کند

شدت عمل مسکو ناشی ازدوچندان شدن تهدید ناتو است/ غرب فعلاً تقابل نرم را در قبال روسیه اجرا می‌کند
کد خبر : ۱۱۷۱۳۴۲

کارشناس مسائل قفقاز گفت: عضویت یک کشور در ناتو یا اتحادیه اروپا یا هر نهاد بین‌المللی دیگر به صورت آزادانه می‌تواند انجام شود اما روس‌ها بیش از گذشته در این مورد نگران هستند.

«افشار سلیمانی» کارشناس مسائل قفقاز با اشاره به پیشنهاد چندگانه روسیه برای مقابله با نفوذ ناتو در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: واقعیت این است که روسیه همواره نگران گسترش نفوذ ناتو پیرامون خود بوده و به همین دلیل اقدامات سلبی را بارها در دستور کار خود قرار داده است. بر این اساس در وضعیت کنونی هم مسکو نگران پیشروی ناتو و همچنین عضویت کشورهای جدا شده از شوروی سابق در اتحادیه اروپا است و به همین دلیل شدت عکس‌العمل کرملین نسبت به تحرکات ناتو و اتحادیه اروپا بیشتر از گذشته شده است؛ تا جایی که می‌بینیم آنها استراتژی جدید خود را برای مقابله با نفوذ ناتو اخیراً اعلام کرده‌اند و خواهان مذاکرات مستقیم با آمریکا شدند. روس‌ها به نوعی عمل می‌کنند که در نهایت بتوانند اوضاع فعلی را به نفع خود کنترل کنند و همچنین اقداماتی را در دستور کار خود گذاشتند که یک سناریوی چندوجهی را نمایان می‌کند.

وی ادامه داد: به نظرم روس‌ها از این ناحیه احساس خطر کرده و به همین دلیل اعلام کرده‌اند که ناتو نباید کشورهای جدید را به عضویت خود در بیاورد و در ازای آن مسکو هم در موضوع اوکراین تجدیدنظر می‌کند. این در حالیست که اساساً عضویت یک کشور در ناتو یا اتحادیه اروپا یا هر نهاد بین‌المللی دیگر به صورت آزادانه می‌تواند انجام شود و ارتباطی به روس‌ها ندارد. در این میان روس‌ها خودشان هم به گونه‌ای عمل می‌کنند که تا حدودی می‌توان برخی از تناقض‌ها را به چشم دید. اینکه مسکو از یک سو خواهان عدم عضویت کشورهای حاضر در خارجِ نزدیکِ روسیه در ناتو و اتحادیه اروپا می‌شود اما خودش پیمانی مانند «امنیت دسته‌جمعی» را به راه می‌اندازد، نشان از یک تناقض دارد. در این میان اخیراً کشور اسلواکی همانند مولداوی و برخی دیگر از دولت‌ها اعلام کرده که خواهان عضویت در اتحادیه اروپا است و همین مسأله، صدای روسیه را درآورده است

سفیر پیشین ایران در آذربایجان تصریح کرد: در شرایط کنونی داده‌ها نشان می‌دهد حساسیت مسکو بر روی موضوعات این‌چنینی بسیار بیشتر از دوران ترامپ شده است و حالا تیم بایدن به علاوه کنگره آمریکا و ناتو علیه روسیه موضع گرفته‌اند؛ تا جایی که حتی بحث حمله به اوکراین از سوی روسیه مطرح شده است. مجموع این مؤلفه‌ها نشان می‌دهد غرب متشکل از آمریکا و اروپا به سمت حمایت تمام‌قد از اوکراین رفته‌اند اما قصد بروکسل و واشنگتن عموماً تقابل نرم‌افزاری با روسیه است و بسیاری معتقدند تهدید و تقابل سخت در شرایط کنونی میان طرفین انجام نخواهد شد. اینکه روس‌ها پیشنهاد مذاکره مستقیم با آمریکا را می‌دهند موضوعی است که باید آن را مهم دانست اما ایالات متحده معتقد است اروپا به دلیل هم‌مرز بودن با اوکراین باید به صورت مستقیم وارد میدان شوند و به عنوان متحد یکدیگر به دنبال آن هستند تا چندجانبه‌گرایی را در دستور کار خود قرار دهند.

وی در پایان خاطرشان کرد: بایدن بارها اعلام کرده که در کنار متحدین اروپایی خود علیه روسیه گام برمی‌دارد اما در کل اینکه مسکو پیشنهاد مذاکره با آمریکا را می‌دهد، به نوعی نشان دهنده آن است که روس‌ها در حال وقت‌ خریدن هستند. توجه داشته باشید که روسیه از تحریم‌های جدید علیه خود ترس زیادی دارد و به همین دلیل رفتار آنها نشان می‌دهد که به دنبال یک راه حل برای ایجاد وقفه و آرام کردن اوضاع به نفع خود هستند. اینکه روس‌ها به صورت لفظی می‌گویند نباید کشورهای جدا شده از شوروی سابق عضو ناتو شوند، موضوعی است که حساسیت این مسئله را برای کرملین نمایان می‌کند. در نهایت باید توجه کرد گرچه آمریکا در رأس ناتو حضور دارد اما باز هم اروپایی‌ها باید با ایالات متحده در این پرونده همسو شوند و مسکو این موضوع را به خوبی درک می‌کند. لذا باید دید که مذاکرات آینده با چه فرمتی برگزار می‌شود و خروجی آن چه خواهد بود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز