میرابیان در گفتوگو با ایلنا:
تور منطقهای بنسلمان، مانور قدرت پس از یک دوره سکوت است/ امارات سیاست مستقلتری را اتخاذ کرد/ استفاده ریاض از رقابت مسقط – ابوظبی
کارشناس مسائل منطقه گفت: اینکه سفرهای ولیعهد عربستان از عمان شروع میشود نشان میدهد که عربستان در حال مخابره یک پیام مشخص به اماراتیها است.
«رضا میرابیان» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل سفر ولیعهد عربستان به پنج کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس در گفتوگو با ایلنا اظهار کرد: سفر ولیعهد عربستان سعودی به کشورهای حاشیه خلیجفارس در اصل یک موضوع چند محوری به حساب میآید؛ چراکه این سفر در حالی برگزار میشود که چندی بعد قرار است ریاض میزبان اجلاس سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس باشد. از این جهت، محمد بن سلمان به نوعی با سفر به پنج کشور حاشیه خلیجفارس به دنبال آن است تا به دولتهای منطقه و حتی کشورهای فرامنطقهای بفهماند که عربستان همچنان جایگاه برادر بزرگتر را در اختیار دارد. بن سلمان میخواهد به صراحت اعلام کند که اگر کسی در حاشیه خلیج فارس قرار باشد تصمیمگیرنده نهایی در مورد برخی پروندهها قلمداد شود، این شخص ولیعهد سعودی است. بر همین اساس او در حال اجرای یک مانور سیاسی مجدد برای احیای جایگاه رهبری آینده در عربستان است.
وی ادمه داد: از سوی دیگر ولیعهد عربستان با شروع تور منطقهای خود به کشورهایی مانند عمان، امارات، قطر، بحرین و کویت به دنبال آن است تا به همه بفهماند اگر او پادشاه آینده عربستان شود با زبان تعامل با همه سخن خواهد گفت. معنای اصلی که در این سفر نهفته شده، مخابره این پیام است که او نفر اول هرم قدرت عربستان به حساب میآید و در آینده این کشور هم تأثیرگذار خواهد بود. نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که شروع سفرهای منطقهای بن سلمان در حالی اتفاق میافتد که ایران با ۱+۴ در حال مذاکره است. بن سلمان با سفرهای خود به کشورهای حاشیه خلیج فارس به دنبال آن است تا بر این نکته تاکید کند که اگر قرار باشد تعاملی با ایران اتفاق بیفتد، باید حرف اول و آخر را عربستان سعودی بزند. از منظری دیگر ولیعهد عربستان در حالی راهی کشورهای همسایه خود میشود که اخیراً میزبان امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه بوده است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: بن سلمان رابطه خوبی با ماکرون دارد و بسیاری از تحلیلگران معتقدند که سفر او به ریاض به نوعی ارائه یک چراغ سبز از سوی پاریس به ریاض برای شروع تحرکات جدید محمد بن سلمان بوده است. واقعیت این است که سفرهای جدید ولیعهد عربستان در حالی شروع میشود که او به دلیل تبعات سیاسی پرونده قتل جمال خاشقجی چند سالی را گوشهنشین بود و حالا این سفرها به نوعی نشان میدهد که ملاحظات مربوط به پرونده خاشقجی کنار رفته است و میتواند شروعی برای سفرهای فرامنطقهای ولیعهد عربستان سعودی باشد. بحث دیگری که در این میان مطرح میشود این است که سفر مذکور همزمان با سفر مشاور ارشد امنیت ملی امارات به تهران انجام شد. بسیاری معتقدند که یک هماهنگی میان این دو واقعه سیاسی وجود داشته است اما بحث اینجاست که اساساً امارات سیاست مستقلتری نسبت به سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس و به خصوص عربستان اتخاذ کرده است.
میرابیان افزود: اگر نگاهی به تحولات اخیر منطقه بیاندازیم، میبینیم که راهبردهای عربستان و امارات با یکدیگر در تضاد است. به عنوان مثال اماراتیها در مورد ترکیه، یمن و حتی سوریه بسیار متفاوتتر از عربستان سعودی عمل میکنند. به گونهای که در بحث پرونده یمن همچنان ما شاهد وجود اختلافهای زیادی میان ابوظبی و ریاض هستیم. بر این اساس معتقدم ارتباطی میان این دو سفر وجود نداشته و امارات سیاست مستقل خود را دنبال میکند. نکته نهایی که باید به آن توجه ویژه شود این است که عموماً سفرهای مقامهای عربستان و به خصوص ولیعهد این کشور، از بحرین امارات و یا کویت شروع میشد اما این بار شاهد آن هستیم که محمد بن سلمان سفر خود را از عمان شروع کرده است.
وی در پایان با اشاره به چرخش نسبی عربستان به سمت عمان در این سفر خاطرنشان کرد: در سفر بن سلمان به عمان قراردادهایی میان دو طرف به امضا رسیده که ارزش آنها حدود ۳۰ میلیارد دلار برآورد شده است. اینکه چرا ولیعهد عربستان تور منطقهای خود را از عمان شروع کرده نشان میدهد که ریاض در حال مخابره یک پیام دیگر به امارات متحده عربی است؛ چراکه از سالهای گذشته تاکنون رقابتهای زیادی میان عمان و امارات وجود داشته و حالا شروع سفرهای بن سلمان از عمان نشان میدهد که ریاض میخواهد اهمیت مسقط را بیش از ابوظبی جلوه دهد. به انضمام اینکه این اقدام میتواند نوعی تضاد سیاسی بین دو ولیعهد عربستان و امارت را به تصویر بکشد که شاید در آینده افزایش پیدا کند.