خبرگزاری کار ایران

ملازهی در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

دلایل شروع تصفیه درون تشکیلاتی طالبان/ امکان‌سنجی تقویت جبهه داعش توسط اخراجی‌های طالبان

دلایل شروع تصفیه درون تشکیلاتی طالبان/ امکان‌سنجی تقویت جبهه داعش توسط اخراجی‌های طالبان
کد خبر : ۱۱۵۴۷۸۱

کارشناس مسائل افغانستان گفت: طالبان به این نتیجه رسیده است که برای کشورداری نیاز به عناصری دارد که از تمام سیاست‌های هسته مرکزی این جریان تبعیت و فرمانبری داشته باشند و حالا عزل و نصب‌ها شروع شده است.

«پیرمحمد ملازهی» کارشناس مسائل افغانستان در تشریح دلایل عزل و نصب‌های جدید طالبان در افغانستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: از چند روز پیش شاهد انتشار اخباری مبنی بر احتمال وقوع تصفیه در بدنه طالبان بودیم که نخستین سیگنال آن را رهبر این جریان مخابره کرد. اگر به یاد داشته باشید، چندی پیش هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان که در قندهار مستقر است، اعلام کرده بود مسئولان این جریان باید مراقب نفوذی‌ها و افرادی که به دنبال سوء‌استفاده از عناوین این جریان بوده‌اند،  باشند. بعد از این سخنرانی شاهد آن بودیم که کمیسیون تصفیه در طالبان شکل گرفت تا از این طریق بتوانند افرادی که به دنبال سودجویی و سوء‌استفاده از عنوان طالبان هستند را شناسایی و سپس اخراج کنند. این روند از چند روز پیش شروع شده و سر و صداهای زیادی در داخل افغانستان به وجود آورده است.

وی ادامه داد: در این میان مسائلی وجود دارد که به نظر می‌رسد باید مورد نظر قرار بگیرد؛ نخست آنکه باید توجه داشته باشیم طالبان زمانی که یک گروه چریکی مخالف دولت افغانستان به حساب می‌آمد، تنها چیزی که در مقابل خود می‌دید، فتح کابل و کنار زدن دولت مستقر در افغانستان بود. آنها حالا تمام افغانستان را در دست دارند و به نوعی حکمرانی اصلی در دست آنها قرار گرفته است و به همین دلیل بیشتر به دنبال نیروهایی هستند که بتوانند اوضاع را مدیریت کنند و به نوعی از نظامی‌گری خارج شوند. درست است که ماهیت طالبان یک گروه مسلحانه به حساب می‌آید اما آنها به این نتیجه رسیده‌اند که برای کشورداری نیاز به عناصری دارند که از تمام دستورات و سیاست‌های هسته مرکزی این جریان تبعیت و فرمان‌بری داشته باشند.

این تحلیلگر ارشد مسائل جنوب‌آسیا تصریح کرد: عزل و نصب‌های جدید در افغانستان نشان می‌دهد که طالبان در حال خارج شدن از قالب قدیم خود است و به این نتیجه رسیده که باید نیروهای قابل اعتماد خود را وارد بخش‌های اجرایی و اداری افغانستان کند. این جریان در شرایط کنونی الزاماتی را حس کرده که بر اساس آن، دست به حذف و هرس برخی از عناصر خود زده است تا بتواند اوضاع را تحت کنترل خود بگیرد. در این میان تهدیدهایی وجود دارد که به نظر می‌رسد می‌تواند مخاطراتی را برای این جریان در افغانستان به وجود بیاورد. یکی از این مخاطرات بحث جدا شدن عناصر اخراجی از بدنه طالبان و پیوستن آنها به داعش است. توجه داشته باشید عناصری که از این جریان اخراج می‌شوند به خوبی می‌توانند در قالب گروه‌هایی مانند القاعده و داعش دست به انجام عملیات‌های گسترده در سراسر افغانستان بزنند که همین مساله خروجی خطرناکی را برای این کشور رقم می‌زند.

ملازهی در پایان خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی توازن و توزیع قدرت میان شبکه حقانی و طالبان کاملاً ایجاد شده اما مشکل اصلی این است که روند اخراج نیروها می‌تواند یک سرخوردگی را به وجود بیاورد و این جماعت بدون شک به سمت سایر گروه‌های رادیکال خواهند رفت. نکته دیگر این است که پیوستن عناصر اخراجی طالبان به سایر گروه‌ها می‌تواند یک درگیری جدید را به وجود بیاورد اما در این میان باید توجه شود که آرایش داعش پراکنده‌تر و منشعب از یک سری قومیت‌های مختلف است. در مقابل طالبان اساساً یک جریان پشتون و بومی در افغانستان به حساب می‌آید و این مساله می‌تواند اوضاع را به نفع طالبان رقم بزند. از منظری دیگر باید توجه داشت که اگر این اتفاق تشدید شود، سهم‌خواهی‌هایی ممکن است از سوی سایر جریان‌های حاضر در طالبان اتفاق بیفتد که این مساله انشعاب و اختلاف‌ها را تشدید خواهد کرد اما در کل هر دو جریان به دنبال تسخیر قدرت در کابل هستند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز