مصدقپور در گفتوگو با ایلنا تشریح کرد:
دلایل برکناری احتمالی منصور هادی توسط ریاض/ سناریوی عربستان برای تقویت و تسلیح شاخه داعش در یمن
کارشناس مسائل منطقه گفت: سعودیها به این نتیجه رسیدهاند که در یمن به دستاوردی نرسیدهاند و از این منظر حالا سازمان ملل را واسطه کردهاند تا آنها را از بنبست میدانی و سیاسی خارج کنند.
«مصدق مصدقپور» کارشناس مسائل منطقه با اشاره به گمانهزنیها در مورد برکناری احتمالی رئیسجمهوری مستعفی و فراری یمن در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: سفر فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن به عربستان سعودی در حالی انجام شد که درخواستهای بینالمللی برای پایان دادن به جنگ یمن افزایش پیدا کرده است اما باید دید که آیا این سفر با هدف فراری دادن عربستان از وضعیت فعلی و از زیر بار مسئولیتهای جنگ است یا خیر. به نظرم یکی از دلایل انجام این سفر مسائل میدانی جاری در یمن است؛ چراکه سعودیها متحمل تلفات زیادی شدند و طیف متنسب به ریاض در جنوب یمن نمیتواند همانند گذشته از پس حملات انصارالله و تحولات میدانی بر بیاید. به همین دلیل ادامه جنگ در منطقه عدن آن هم توسط مزدوران منتسب به سعودیها تلفات زیادی را به ضرر عربستان رقم زده است. از سوی دیگر، توجه داشته باشید که هزینههای جنگ و بحران یمن برای عربستان بسیار گران تمام شده است.
وی ادامه داد: شاید در ابتدای کلید خوردن تجاوز سعودیها به یمن، عربستان فکر میکرد که میتواند این جنگ را به نفع خود رقم بزند اما حالا اوضاع کاملاً برعکس شده است. بر اساس آمارها و دادههای موجود، صادرات نفت عربستان بسیار کاهش پیدا کرده و منبع مالی برای ادامه جنگ یمن همانند گذشته وجود ندارد. بر همین اساس این مسأله میتواند به ریاض از منظر اقتصادی ضربه وارد کند و از سوی دیگر خرج شدن میلیاردها دلار در یمن طی سالهای گذشته هیچ خروجی مثبتی برای عربستان به ارمغان نیاورده است. این در حالی است که پیشروی انصارالله یمن هم باعث شده تا منافع میدانی و نظامی سعودیها با تهدید جدی روبهرو شود و به همین دلیل ما شاهد هستیم که مسائل میدانی بر موضوعات سیاسی سایه انداخته است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: سعودیها به دنبال آن هستند تا با کنار گذاشتن عبدربه منصور هادی، رئیسجمهوری مستعفی یمن تا حدودی شکست خود را در این کشور توجیه کنند و به همین دلیل معتقدم ادامه جنگ در یمن به صلاح عربستان سعودی نیست. حالا هم سازمان ملل برای آنکه آبروی ریاض حفظ شود، وارد میدان شده است. برآوردهای نظامی و همچنین تصاویر و ویدئوهایی که طی ماههای گذشته از سوی رسانهها، اندیشکدهها و اتاقهای فکر منتشر شده نشان میدهد که عربستان در حوزه نظامی و میدانی با مشکلات جدی روبهرو شده است و علنا یک بنبست معنادار را تجربه میکند. به موازات این وضعیت، عزم بینالمللی برای تمام کردن جنگ یمن روز به روز افزایش پیدا میکند و تمام جریانهای داخلی این کشور بر تعیین سرنوشت توسط مردم یمن تاکید دارند. در این میان حالا رفتار دوگانه سازمان ملل در مورد پرونده یمن سوالبرانگیز شده است؛ چراکه از یک سو اعلام میکند که باید جنگ یمن خاتمه پیدا کند اما از سوی دیگر به صورت تمام قد از عربستان سعودی حمایت میکند.
مصدقپور افزود: در این میان حتی سفر اخیر جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا به عربستان و دیدارش با محمد بن سلمان یکی از نشانههای مهم به حساب میآید؛ چراکه مشاور امنیت ملی ایالات متحده هم در این دیدار به ولیعهد عربستان گوشزد کرد که جنگ یمن باید هرچه زودتر به پایان برسد و به نظرم یکی از دلایل احتمالی کنار گذاشته منصور هادی همین مسأله است. توجه داشته باشید که عربستان در این فضا مذاکره با ایران را کلید زده و این در حالی است که مؤلفهها نشان میدهد احتمالاً تصمیم برای کنار گذاشتن منصور هادی قطعی شده است. موضوع دیگری که متاسفانه کمتر مورد نظر قرار میگیرد، بحث ارسال تسلیحات توسط عربستان به شاخه داعش در یمن است. اسنادی وجود دارد که نشان میدهد ریاض از طریق کشور صربستان میزان قابل توجهی از تسلیحات را به شاخه داعش در یمن تحویل داده تا بتواند این جریان تروریستی را جایگزین مهرههای سوخته خود در یمن کند که اتفاقا رهبری بخش اعظمی از جریانهای مستقر در یمن، با منصور هادی بوده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: سعودیها به این نتیجه رسیدهاند که در جنوب یمن هیچ دستاورد میدانی را از آنِ خود نکردهاند و به همین دلیل سعی دارند تا از همین حالا سناریوی جایگزینی داعش در یمن و تقویت این جریان را در دستور کار خود قرار دهند. به موازات این وضعیت، آنها به دنبال پیش بردن وضعیت سیاسی و مذاکرات هستند تا نشان دهند که صلح و آتشبس را پیگیری میکنند تا وجهه جهانی خود را تطهیر کنند، اما به نظرم فضای میدانی در یمن به زودی دستخوش تغییر قرار خواهد شد و در این میان مشخص نیست که مذاکرات عربستان با ایران چگونه پیش میرود و دو طرف قرار است چگونه خواستههای یکدیگر را جواب بدهند. بنابراین سفر فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن به عربستان و همچنین احتمال کنار گذاشتن منصور هادی از معادلات یمن را باید در چارچوب سناریوی خروج آبرومندانه ریاض از یمن دانست و البته ممکن است بریتانیا و آمریکا هم در اجرای این سناریو شیطنت کنند.