خبرگزاری کار ایران

پژوهشگر لبنانی مقیم لندن در گفت‌وگو با ایلنا مطرح کرد؛

بررسی مأموریت سخت دولت نجیب میقاتی و استفاده از الگوی ایرانی برای دورساختن شبح سلطه غرب از لبنان

بررسی مأموریت سخت دولت نجیب میقاتی و  استفاده از الگوی ایرانی برای دورساختن شبح سلطه غرب از لبنان
کد خبر : ۱۱۳۸۰۱۰

یک پژوهشگر ایرانی مقیم لندن تاکید کرد: کمک ایران به لبنان و ارسال سوخت به آن الگوی مهمی است که می‌تواند با شیوه‌های مختلف در تمام کشورهای منطقه برای دور ساختن شبح سلطه جهانی و حفظ حاکمیت و ثروت‌های خود بدون دخالت غرب و یا دیگر کشورهای سلطه‌گر اجرایی شود.

اخیرا پارلمان لبنان با اکثریت آرا، به دولت جدید این کشور به نخست وزیری «نجیب میقاتی» رأی اعتماد داد. به گونه‌ای که ۸۵ نفر از نمایندگان مجلس به اعضای دولت رأی اعتماد دادند و در مقابل ۱۵ نماینده از دادن رأی اعتماد به دولت جدید خودداری کردند.

در این راستا محمد حیدر استاد دانشگاه و پژوهشگر لبنانی مقیم لندن در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، به تبیین مأموریت اصلی دولت جدید لبنان به ریاست نجیب میقاتی پرداخت و گفت: تعیین مأموریت دقیق دولت میقاتی در این برهه سخت از تاریخ لبنان که با بی‌مسئولیتی سیاسی و بحران‌های متعدد رو به رو است، کار آسانی نیست. به گونه‌ای که لبنان به دلیل عوامل متعدد داخلی و خارجی سرنوشت نامعلومی دارد و این بحران‌ها باعث می‌شود تا تحقق موفقیت‌آمیز مأموریت نجیب میقاتی در سایه بحران سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و نیز محاصره‌ای که آمریکا و متحدان آن اعمال می‌کنند، چیزی شبیه ناممکن باشد. تا این لحظه نشانه‌های متقنی وجود ندارد که دولت میقاتی توانایی حل بحران‌ها را داشته باشد. شاید دولت میقاتی پس از آن تشکیل شد که بیشتر گروه‌های سیاسی لبنان به ویژه در سایه بحران سوخت و مشکلات اقتصادی با نخست وزیری او موافقت کردند، اما این دلیل بر توانمندی میقاتی در حل مشکلات نیست.

حیدر در پاسخ به این پرسش که میقاتی باید روابط لبنان با جهان به ویژه کشورهای منطقه را چگونه پی‌ریزی کند تا لبنان به شکست محاصره و تحریم‌های اقتصادی موفق شود، گفت: تردیدی نیست که برخی از گروه‌های سیاسی در کشور باعث ایجاد شکاف در روابط خارجی لبنان شده‌اند و سعی در تحقق منافع شخصی خود در این مسیر داشته‌اند؛ از این رو برای دولت میقاتی آسان نیست که از این عرصه مین‌گذاری شده عبور کند و به راه حلی در این خصوص به ویژه با عربستان سعودی و برخی کشورهای همسایه دست یابد، بنابراین دولت میقاتی باید در این راستا و برای حل مشکلات، اولویت‌بندی و مشخص کند که چه کسی این مشکلات را به باور آورده و چه کسی می‌خواهد این مشکلات حل شود؛ گزینه‌های دولت باید مبتنی بر منافع لبنان باشد و این به نفع لبنان نیست که روابط نزدیکی را با کشورهایی داشته باشد که این مشکلات را به بار آورده‌اند.

این پژوهشگر لبنانی ادامه داد: دولت نجیب میقاتی باید برای تقویت روابط خود با کشورهایی که به لبنان برای حل مشکلاتش کمک می‌کنند، تلاش کرده و در همین حین برای رفع اختلافات با کشورهایی که جزئی از مشکلات لبنان هستند، تلاش کند. به تبع، این مهم نیازمند خردورزی و درایت و تسلط بر اوضاع منطقه است و گروه‌های سیاسی هم به جای آنکه چوب لای چرخ دولت گذاشته و امور را برای ملت تحت فشار و آسیب‌دیده لبنان پیچیده‌تر کنند، باید به حل این مشکلات کمک کنند.

وی با اشاره به اینکه دولت نجیب میقاتی موفق به کسب تأیید گروه‌های سیاسی شده، در پاسخ به این سؤال که آیا این به مفهوم آن است که دیگر شاهد مانع تراشی این گروه‌ها در مسیر دولت نخواهیم بود، تصریح کرد: خیر، لزوما موفقیت نجیب میقاتی به تشکیل دولت به مفهوم این نیست که مخالفی برای او وجود ندارد تا برایش مانع‌تراشی کند. هنوز بسیاری از گروه‌های سیاسی وجود دارند که با ورق‌های خارجی که به نفع لبنان نیست بازی می‌کنند. در پرونده‌های داخلی، این گروه‌ها می‌توانند در مسیر برخی پروژه‌های حیاتی مانند برق و انرژی مانع تراشی کنند، همانطور که در گذشته نیز این اتفاق رخ داده و این موانع باعث هدررفت بودجه و اموال بسیاری از مردم لبنان شده است. ملتی که بعضا خود این مانع تراشی را به نظاره نشسته و اقدامی برای جلوگیری از آن نکرده‌اند. دولت لبنان باید در اهداف خود شفاف و صادق باشد و توانمندی‌ها و ناتوانی‌های خود را به مردم اعلام کند و توضیح دهد که به عنوان مثال در فلان عرصه، فردی یا کشوری برای ایجاد بی‌ثباتی در کشور تلاش می‌کند.

حیدر در ارتباط با وظیفه مردم لبنان در قبال دولت گفت: مردم لبنان باید حس مسئولیت‌پذیری داشته و از واقعیت‌ها به شناخت کافی برسند؛ زیرا این مسئله به ثبات کشور و ممانعت از به هدف رسیدن توطئه‌ها برای بی‌ثباتی  کمک می‌کند؛ به ویژه آنکه غرب فشار و تحریم اقتصادی سختی را بر کشور تحمیل کرده و به واسطه مزدوران خود در سرقت اموال آنها از بانک‌ها نقش دارد.

این پژوهشگر لبنانی در پایان با اشاره به واردات سوخت از ایران توسط حزب الله به مسئولیت میقاتی برای استفاده از این تجربه موفق پرداخت و گفت: باید تأکید کنیم نقشی که ایران از طریق ارسال سوخت به لبنان ایفا کرد، نقش بسیار بزرگی بود که جز کشورهای دارای استقلال و قدرتمند که تجربه شکستن محاصره و تحریم را دارند، از عهده آن بر نمی‌آیند. غرب امروز با مشکلات زیادی روبه روست و لذا به کشورهای منطقه به عنوان منبعی برای تأمین نیازمندی‌های خود می‌نگرد و می‌کوشد تا بر ثروت‌ها و دارایی‌های آن سیطره یابد. در هم شکستن این خواسته استعماری و ظالمانه، گام بزرگی در راستای خدمت به ملت‌های منطقه خواهد بود. کمک ایران به لبنان و ارسال سوخت به آن الگوی مهمی است که می‌تواند با شیوه‌های مختلف در تمام کشورهای منطقه برای دور ساختن شبح سلطه جهانی و حفظ حاکمیت و ثروت‌های خود بدون دخالت غرب و یا دیگر کشورهای سلطه‌گر بر ملت‌هایی مانند یمن، لیبی، سوریه، عراق و.... اجرایی شود.

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز