فرجیراد در گفتوگو با ایلنا:
بایدن در «جی هفت» به دنبال اتحاد علیه پکن و مسکو است/ واشنگتن در ۳ فاز، چین را هدف قرار میدهد
سفیر پیشین ایران در نروژ گفت: رئیس جمهوری آمریکا به دنبال بازتعریف اتحاد با شرکای خود در گروه هفت است که هدف نهایی آن کنترل چین و سپس روسیه است.
«عبدالرضا فرجیراد» سفیر پیشین ایران در نروژ در تشریح ابعاد نشست گروه هفت و اهمیت محورهای آن در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: نشست امسال گروه هفت از چندین منظر حائز اهمیت است. دلیل اول این است که پس از وقفه یک سال و چند ماهه که کرونا به وجود آورد، رهبران ارشد این بلوک اقتصادی و سیاسی دوباره دور هم جمع شدند و به صورت رو در رو با یکدیگر گفتوگو میکنند که این خود یک دلیل بسیار مهم به حساب میآید. از سوی دیگر اهمیت این نشست این است که دیگر دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهوری ایالات متحده در نشست گروه هفت حضور ندارد و حالا «جو بایدن» جایگزین وی شده است. همه میدانند که رئیسجمهوری پیشین ایالت متحده فضای سیاسی گروه هفت و همچنین سیاست بینالملل را دستخوش تغییرات جدی قرار داده بود و اعضای این گروه غیبت ترامپ را به فال نیک میگیرند.
وی ادامه داد: دلیل سوم این است که اقتصاد دنیا در حال بازپروری خود پس از پاندمی کرونا است و بدون شک بخش اعظمی از موضوعاتی که میان رهبران گروه هفت به بحث و گفتوگو گذاشته خواهد شد، مسائل اقتصادی و همچنین موضوع واکسیناسیون جهانی و مقابله با کرونا بود. مسئلهای که در اینجا باید به آن اشاره شود، این است که رهبران غربی سعی میکنند تا در نشست امسالِ گروه هفت مناسبات خود را بازتعریف کنند و به همین دلیل حضور جو بایدن بیش از هر وقت دیگر برجسته میشود؛ اما نکته اینجاست که رئیسجمهوری جدید ایالات متحده سعی میکند تا در بخشی از بازتعریف مناسبات خود، مسأله رقابت با چین به عنوان رقیب اصلی و همچنین روسیه را در دستور کار شرکای خود در نشست گروه هفت قرار دهد. بایدن عملاً در این نشست سعی میکند تا اتحاد با سایر شرکا علیه چین و روسیه را علنی و نهایی کند و به همین دلیل معتقدم که بخش اعظمی از محتوای این نشست به بحث تقابل با چین مربوط خواهد بود.
این استاد ژئوپلیتیک تصریح کرد: نکته دیگری که در این میان باید به آن اشاره شود این است که بایدن در حالی وارد خاک بریتانیا شده است که این کشور چندی پیش با اجرای کامل برگزیت از جمع اعضای اتحادیه اروپا خارج شد. بر همین اساس شاهد بودیم که رئیسجمهوری آمریکا چند روز پیش در بدو ورود به بریتانیا پس از دیدار با بوریس جانسون، نخست وزیر این کشور پیمان فراآتلانتیکی را به امضا رساندند که همه را به یاد توافق چرچیل و روزولت انداخت. این پیمان به نوعی یک همکاری نظامی و اقتصادی را میان واشنگتن و لندن منعکس میکند که دو طرف سعی دارند با علنی کردن آن، همکاریهای خود را بیش از گذشته تقویت کنند که باید آن را یکی از آثار برگزیت به حساب آورد. در این میان بسیاری معتقدند سیاست ایالات متحده علیه چین از منظر تامین منافع ملی آمریکا یک موضوع قابل دفاع است؛ چراکه چین در حال رشد اقتصادی و نظامی در سطح بالایی قرار گرفته و برآورد آمریکا این است که همین حالا باید جلوی پکن گرفته شود.
فرجیراد افزود: بایدن با حضور در گروه هفت به دنبال آن است تا متحدانش را علیه پکن تقویت کند و این موضوع را باید فاز اول اقدامات ایالات متحده علیه چین دانست. در فاز دوم، واشنگتن سعی میکند چین را در حوزه انرژی هدف قرار دهد و در فاز سوم مجموعه ساختار امنیتی، اقتصادی و سیاسی ایالات متحده به گونهای عمل میکند که توسعهگرایی را بر اساس ادبیات خود تعریف کند تا در نهایت بتواند هزینههای زیادی را به چین تحمیل کند. بایدن حتی میخواهد از اتحاد چین با کشورهایی مانند ایران جلوگیری به عمل بیاورد و به نظر میرسد که او ادامه دهنده راه ترامپ خواهد بود. همه به یاد داریم که رئیسجمهوری پیشین ایالات متحده اساساً با به راه انداختن جنگ تعرفهای و همچنین نزاعهای سیاسی و دیپلماتیک سعی کرد تا پکن را مورد هدف قرار دهد که تا حدودی هم موفق عمل کرد.
وی خاطرنشان کرد: حالا با آمدن جو بایدن به کاخ سفید، او همان سیاست ترامپ را به گونهای دیگر ادامه خواهد داد و به دنبال کنترل رشد اقتصادی چین خواهد بود. این در حالی است که بسیاری از کشورهای اروپایی هنوز آماده همراهی با واشنگتن علیه پکن نیستند. به عنوان مثال کشوری مانند آلمان به دلیل سرمایهگذاریهای چین در برلین، به صورت محافظهکارانه با بایدن هماهنگ خواهد شد و از سوی دیگر دولتهای مستقر در اروپای شرقی هم در وضعیت فعلی تمایلی به درگیری با پکن ندارند. همین موضوعات ممکن است اختلافهایی را در فرایند تقابل با چین به وجود بیاورد. از سوی دیگر کشورهای شرق اروپا هم به دلیل نزدیکی مرزهایشان با روسیه تا حدودی از همراه شدن با ایالات متحده ترس دارند و این در حالی است که در داخل آمریکا هم مشکلاتی وجود دارد که میتواند بایدن را مورد آزار سیاسی قرار دهد یا حداقل نتواند اوضاع را آنگونه که میخواهد مدیریت کند.