خبرگزاری کار ایران

دبیرکل حزب رفاه ملی افغانستان در گفت‌وگو با ایلنا:

حکومت موقت، دلخواه مردم افغانستان نیست/ کشورهای منطقه به پاکستان فشار بیاورند/ احتمال آزادی زندانیان طالبان در عید فطر

حکومت موقت، دلخواه مردم افغانستان نیست/ کشورهای منطقه به پاکستان فشار بیاورند/ احتمال آزادی زندانیان طالبان در عید فطر
کد خبر : ۱۰۷۰۰۴۶

دبیرکل حزب رفاه ملی افغانستان گفت: کشورهای منطقه اجلاس استانبول را به تاخیر می‌اندازند تا ساز و کار مثبت برای آن اندیشیده شود که منجر به صلح شود نه اینکه صرفاً یک جلسه بدون ثمر را شاهد باشیم.

«محمدحسن جعفری» دبیرکل حزب رفاه ملی افغانستان در تشریح کلید خوردن خروج نظامیان آمریکا از افغانستان و سناریوهای محتمل سیاسی و امنیتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: اگر خروج آمریکایی‌ها از افغانستان به صورت واقعی انجام شود و فریب امنیتی و سیاسی در آن وجود نداشته باشد، می‌تواند یک مساله بسیار مهم و موثر برای اردوی ملی، پلیس و مردم کشورمان باشد و در تاریخ ثبت می‌شود که آمریکایی‌ها آبرومندانه و قانومند از افغانستان خارج شدند. طبیعی است که اگر این خروج به صورت تمام و کمال انجام نشود و توطئه‌ای در این میان صورت بگیرد، بدون شک آمریکایی‌ها با مشکل روبه‌رو خواهند شد و بهتر از که منافع مردم افغانستان را هم در نظر بگیرند. آنها طی این ۲۰ سال اقدام خشونت‌آمیزی انجام دادند و تا آتش زدن کتاب آسمانی مسلمانان و کشتار غیرنظامیان پیش رفتند که به نظرم حالا باید از این موضع خود عقب‌نشینی کنند و خارج شوند.

وی ادامه داد: طی روزهای گذشته گزارش‌های زیادی هم‌راستا با مساله خروج آمریکایی‌ها از افغانستان منتشر شده که نشان می‌دهد القاعده و داعش هنوز در افغانستان به دنبال آن هستند تا پس از خروج نظامیان آمریکا و ناتو، دست به اقدام‌های تروریستی بزنند. نکته اینجاست اگر منافع آمریکایی‌ها پس از خروج آنها از افغانستان لطمه نبیند، بدون تردید آنها هیچ عکس‌المعلی در مورد حملات طالبان، داعش و حتی القاعده از خود نشان نخواهند داد و در گذشته هم همین بوده است. فلسفه وجودی این جریان نشأت گرفته از همین منافع است و در این مدت هم میلیاردها دلار تسلیحات آمریکایی در این میان فروخته شده است. هیلاری کلینتون در سال ۲۰۱۶ و در زمانی که نامزد انتخابات ریاست جمهوری بود علناً اعلام کرد که داعش از سوی آنها پایه گذاشته شد و دونالد ترامپ این موضوع را تایید کرد. اینکه واشنگتن می‌گوید طی ۲۰ سال  اخیر دموکراسی را در افغانستان به وجود آورده است یک دروغ بزرگ است؛ چراکه اساساً انها به چشم منافع‌گری طی ۲۰ سال گذشته به افغانستان نگاه کرده‌اند. اگر دولت مرکزی مقتدر باشد و متحدان کابل هم دست یاری بدهند، خروج آمریکایی‌ها آن‌گونه که بزرگنمایی می‌شود تاثیری بر اوضاع سیاسی و امنیتی نخواهد داشت.

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی تصریح کرد: میزان نفوذ داعش در افغانستان به هیچ وجه همانند سوریه و عراق نیست و نخواهد بود؛ چراکه نیروهای امنیتی افغانستان بارها رهبران محلی و چهره‌های خرد و کلان داعش در افغانستان را شکار کردند و می‌توانند مقابل آنها به خوبی بایستند. در این میان به نظرم بهترین و مهمترین کاری که دولت می‌تواند انجام دهد این است که زندانیان طالبان را آزاد نکند و اگر این اتفاق رخ دهد، امید مردم افغانستان از دولت قطع می‌شود و در آنجاست که ماهیت و جایگاه دولت مرکزی در نظر مردم کشور به شدت افول خواهد کرد. اخبار ضد و نقیضی وجود دارد که گفته می‌شود اشرف غنی به دنبال آن است تا در عید فطر حدود هفت هزار زندانی طالبان را آزاد کند که به نظرم اگر این اتفاق رخ دهد بهتر است که ایشان هم از افغانستان بروند؛ چون در این صورت نه جایی برای ایشان در افغانستان وجود دارد و نه اطرافیانشان. از سوی دیگر ایشان باید به اختلاف‌زدایی میان جریان‌ها و قومیت‌های حاضر در افغانستان بپردازند تا بتوانند کشور را نجات دهند. بنده و حزب رفاه ملی افغانستان از ایشان عمیقاً حمایت کرده و خواهیم کرد اما واقعاً عملکرد ایشان و اطرافیانشان بسیار گنگ و ضعیف بوده است و هیچ مخالفی را برنمی‌تابد و در اصل یک دولت قوم‌گرا را شاهد هستیم.

جعفری افزود: حالا که آمریکایی‌ها بیرون خواهند رفت، دولت هم باید برای بهبود اوضاع سیاسی و امنیتی دست دوستی به سمت سایر احزاب و جریان‌ها دراز کند و دوستانش را در کنار خود بپذیرد. ما شاهد آن هستیم که همین حالا عملیات‌های طالبان در بسیاری از محورهای افغانستان و شاه‌راه‌های این کشور علیه نیروهای دولتی در حال اجرا است و بدون تردید خروج آمریکایی‌ها طالبان را تقویت خواهد کرد. مردم افغانستان از این حالت بسیار عصبانی خواهند شد و همین حالا هم به‌رغم تبلیغات آمریکا در مورد صلح با طالبان، انتقادهای زیادی از این جریان در افکار عمومی وجود دارد. رفتار طالبان به آن شکلی که آنها ادعا می‌کنند نبوده و نیست و تمام این جریان در حال سرویس گرفتن از پاکستان و به خصوص آی.اس.آی است و البته که کشورهای عربی دیگر همانند عربستان از آنها حمایت می‌کنند. ضعف فعلی افغانستان، عدم وجود دولت مقتدر است و این مردم هستند که از دهه‌ها پیش تاکنون مقابل طالبان ایستادند و حالا هم طالبان در حال انجام عملیات‌های بهاری هستند.

وی گفت: طالبان با خروج نظامیان آمریکا باز هم به دنبال احیای امارت اسلامی خواهند رفت و حتی به جمهوری اسلامی هم معتقد نیستند. دولت افغانستان در این شرایط باید اولین مولفه صلح را آتش‌بس بداند و بدون آتش‌بس هیچ اقدامی نمی‌توان انجام داد. اگر طالبان می‌خواهد مشکلات حل شود به آتش‌بس پایبند شوند و در انتخابات یکپارچه شرکت کنند. البته احزابی مانند حزب اسلامی حکمتیار به عنوان آتش‌بیار معرکه عمل می‌کنند و دولت باید این چند صدایی‌ها را حل و فصل کند و همه را به سمت احترام به قانون اساسی هدایت کند. متاسفانه در دولت نفوذی‌هایی وجود دارد که افغانستان را ویران کردند و اوضاع را به هم ریخته‌اند که همین موضوع پس از خروج نظامیان آمریکا از کشور می‌تواند مشکلات زیادی به وجود بیاورد که یکی از این مشکلات بدون تردید بحث به وجود آمدن حکومت و دولت موقت در افغانستان است. واقعیت این است که مردم، سیاستمداران و حتی دولت افغانستان هم خواهان تشکیل حکومت موقت نیستند و به هیچ وجه نمی‌خواهند چنین اتفاقی بیافتد.

این کارشناس مسائل افغانستان عنوان کرد: تشکیل حکومت یا دولت موقت در افغانستان خواسته دولت‌های خارجی است و هیچ دلیلی ندارد که حکومت جدید و قانون اساسی جدید به وجود بیاید. این از نظر من ایجاد یک آنارشی است و این آنارشی دقیقاً همان تشکیل دولت موقت است. البته یکی از دلایل این اقدام آمریکایی‌ها این است که ما در این چند سال فقط شخصیت‌های کلیشه‌ای در دولت آقای اشرف غنی دیده‌ایم. دولت باید ملی و مردمی و از تمام احزاب تشکیل شود تا بتواند مشکلات کشور را حل و فصل کنند نه اینکه اشخاصی مانند زلمی خلیلزاد برای آینده افغانستان تصمیم بگیرند یا از این کشور به کشور دیگر برود. امیدوارم که واقعاً سیاستمداران افغانستان بتوانند یک دولت یکپارچه به وجود بیاورند و حتی نیروهای معتدل طالبان که دستشان به خون کسی آلوده نیست می‌توانند وارد این روند شوند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: طالبان اعلام کرده بود که نیروهای بیگانه از افغانستان خارج شوند تا آنها هم در روند صلح و کنفرانس استانبول شرکت کنند که به نظر این مدل سخن گفتن از سوی آنها، ساخته و پرداخته پاکستان  است. به نظرم بازیگرانِ دخیل در پرونده افغانستان باید به پاکستان فشار بیاورند تا طالبان وارد خط و خطوط مربوطه و اصلی شوند. به نظرم کشورهای منطقه باید کنفرانس استانبول را به تعویق بیاندازند و بر روی ساز و کارهای جدید که بتواند مشکل را حل و فصل کند توافق و تفاهم کنند. همین حالا برای من سوال است که ترکیه چگونه می‌خواهد در این میان کار کند و چرا مسئولان و یا احزاب افغانستان و مردم کشورمان را توجیه نمی‌کنند که چگونه می‌خواهند در کنفرانس استانبول عمل کند؟ آیا واقعاً این کنفرانس با فشار آمریکا در ترکیه برگزار می‌شود یا اینکه سازمان ملل به آمریکا ابلاغ کرده است؟ منظورم این است که نیت‌ها باید مشخص شود. از پاکستانی‌ها هم خواهان آن هستیم که اوضاع را درست کنند نه اینکه وضعیت را بدتر کنند. به هر ترتیب این مسائلی که گفته مشکلاتی است که افغانستان با آن دست و پنجه نرم می‌کند و به نظرم خروج آمریکایی‌ها اگر هدفمند باشد و دولت هم عزم جدی داشته باشد، می‌توان بر مشکلات فائق آمد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز