خبرگزاری کار ایران

استاد دانشگاه لبنان:

واکنش هیستریک اسرائیل به رویکرد بایدن در مذاکرات برجام طبیعی است/ صهیونیست‌ها نه تنها نگران بلکه ناامید هستند

واکنش هیستریک اسرائیل به رویکرد بایدن در مذاکرات برجام طبیعی است/ صهیونیست‌ها نه تنها نگران بلکه ناامید هستند
کد خبر : ۱۰۶۵۵۲۴

استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه لبنان تاکید کرد که طبیعی است اسرائیل در مخالفت با جدی بودن آمریکا برای به نتیجه رساندن مذاکرات هسته‌ای و نارضایتی از رویکرد، واکنش هیستریک از خود نشان دهد

«غسان ملحم»، استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه لبنان در تشریح نگرانی شدید اسرائیل از بازگشت احتمالی «جو بایدن» رئیس‌جمهوری آمریکا به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و ابراز اطمینان از این تصمیم دولت آمریکا با این توصیف که واشنگتن در حال دویدن برای دستیابی به توافق با ایران است، در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا گفت:

ایران با گام‌های تاکتیکی، موانع و محدودیت‌ها را پشت سر گذاشته است

بگذارید ابتدا موضع طرف‌های حاضر در مذاکرات چون آمریکا، اروپا، چین، روسیه و ایران را مرور کنیم. ابتدا از ایران شروع می‌کنم: موضع ایران همواره یک موضع ثابت و منسجم بوده است. ایران با گام‌های تاکتیکی رو به جلو حرکت کرده و توانست از بسیاری از موانع و محدودیت‌ها عبور کرده و با فشارهای اعمال شده از سوی اروپا و آمریکا از جمله سیاست تحریم و محاصره آشکار و مخفیانه مقابله کند. تهران موفق به تحقق مقاصد و اهداف خود شده است چنانکه اذعان به شکست سیاست فشار حداکثری دلیل روشنی بر این موفیقت است.

ملحم افزود: من تاکید می‌کنم که دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته‌ای حق قانونی ایران است. چنانکه «حسن روحانی»، رئیس‌جمهوری ایران نیز در روز ملی فناوری هسته ای در این کشور بر موضع تهران در تلاش برای دستیابی به انرژی هسته‌ای و توسعه توانایی‌های هسته‌ای خود برای اهداف صلح‌آمیز و غیر نظامی تاکید کرد. طبیعتا این یک حق قانونی است.

وی گفت: رئیس‌جمهوری ایران در عین حال تاکید کرد که کشورش به معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای پایبند است و به تعهدات بین‌المللی خود احترام می‌گذارد.

آمریکا در پی زیاده‌خواهی در مذاکرات هسته‌ای است

استاد روابط بین‌الملل دانشگاه لبنان در ادامه گفت: به اعتقاد من موضع دو کشور روسیه و چین در جریان مذاکرات هسته‌ای نیز طبیعتا به موضع ایران نزدیک‌تر است تا موضع غرب و آمریکا. درباره موضع اروپا نیز به طور خلاصه می‌توان گفت که هم‌سو با موضع آمریکاست و اروپایی‌ها نیز در مقابله با پیشرفت هسته‌ای ایران به آمریکا ملحق می‌شوند. موضع آمریکا چنانکه دولت این کشور نیز بارها به آن تصریح کرده این است که می‌خواهند قدم در مسیر زیاده‌خوهی گذاشته و احکامی را در ارتباط با نقش و حضور این کشور در منطقه و همچنین برنامه موشکی تهران وارد کنند. آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها اهدافی را برای دستیابی به توافق با ایران در برنامه موشکی و هسته‌ای دنبال می کنند. این تحلیلی از مواضع طرف‌های حاضر در مذاکرات بود.

اضطراب و دلهره اسرائیل در خصوص احیای برجام، غافلگیرکننده نیست

وی تصریح کرد: واکنش اسرائیل نسبت به جدی بودن دولت بایدن و طرف غربی برای احیای مذاکرات و توافق هسته‌ای غافلگیر کننده نیست. این رژیم نسبت به افزایش قدرت ایران و پیشرفت آن در سطح منطقه و جهان به شدت نگران است. به همین دلیل طبیعی است که رژیم صهیونیستی  درباره به نتیجه رسیدن این مذاکرات که در عین حال سخت و طاقت‌فرسا به نظر می رسد، به ویژه در زمینه چگونگی حصول تفاهم بین آمریکا و اروپا از یک سو و ایران و جبهه متحدانش چون روسیه و چین در سوی دیگر در دلهره و اضطراب باشد، زیرا اسرائیل همواره به دنبال آن بوده که موضع آمریکا را تحت‌الشعاع قرار دهد و در عملیات تصمیم‌گیری سیاسی در دولت آمریکا دخالت کند تا منطقه را به سمت تشدید تنش سوق دهد و با پیشرفت و صعود ایران مقابله کند.

ملحم گفت: بنابراین طبیعی است که اسرائیل در مخالفت با جدی بودن آمریکا برای به نتیجه رساندن مذاکرات هسته‌ای و نارضایتی از آن واکنش چه بسا هیستریک از خود نشان دهد. اسرائیل مدت‌هاست که در مسیر مانع‌تراشی برای مذاکرات هسته‌ای و خنثی‌سازی هر نوع تلاشی در پرونده مذکور تلاش می‌کند، این اتفاق جدید و عجیبی نیست. برای همین از ورود به هر نوع ماجراجویی یا تلاشی که البته غالبا در باج‌خواهی از ایرانی‌ها یا تحریک آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها علیه ایران و سوق دادن مذاکرات به بن‌بست شکست خورده است، تردیدی به خود راه نمی‌دهد.

مذاکرات هسته‌ای به‌رغم دشواری‌ها و موانع، ادامه خواهد یافت

استاد دانشگاه لبنان ادامه داد: رژیم صهیونیستی به عملیات امنیتی و غیر آن متوسل می شود تا شاید بتواند در مسیر دستیابی ایران به تکنولوژی صلح آمیز هسته‌ای مانع‌تراشی کند. این رژیم همچنین تلاش می‌کند بر موضع آمریکا به هر مناسبتی تاثیر گذارد تا آنها را به سمت سازش‌ناپذیری و تشدید موضع در قبال ایران سوق دهد.  با وجود همه این مشکلات و موانع من معتقد هستم که مذاکرات ادامه داشته و فقط به مقداری زمان نیاز دارد. من نمی‌خواهم درباره دستیابی به توافق پیش یا پس از انتخابات ریاست‌جمهوری ایران پیش گویی یا پیش‌بینی کنم اما می‌دانم که شرط ایران برای بازگشت به توافق، رفع تحریم‌های ظالمانه است و بر حقوق قانونی ملت و حاکمیت خود اصرار دارد.

صهیونیست‌ها تنها به واکنش‌های دیپلماتیک و سیاسی اکتفا نخواهند کرد

ملحم گفت: بر همین اساس می‌خواهم نسبت به حساس بودن این مرحله تذکر و هشدار دهم که صهیونیست‌ها تنها به واکنش‌های دیپلماتیک و سیاسی به تصمیم گیری‌های آمریکا و اروپا اکتفا نخواهند کرد بلکه حتی اگر شده به صورت مخفیانه تلاش خواهند کرد اوضاع امنیتی و سیاسی منطقه و جهان را به سمت بحران پیش برند تا به اصطلاح با گل‌آلود کردن آب، ماهی خود را از آن صید کنند.

صهیونیست‌ها نه تنها نگران، بلکه ناامید هم هستند

وی تصریح کرد: یقین بدانید که اسرائیل هرگز نمی‌خواهد و نمی‌تواند ایده  توافقی را بپذیرد که به ایران اجازه دهد کاری را که آغاز کرده است، تکمیل کند. به اعتقاد من وضعیت صهیونیست‌ها چیزی فراتر از تشویش و نگرانی است، بلکه آنها ناامید هستند زیرا موفقیت ایران در پرونده مذاکرات هسته‌ای و حصول توافق در این زمینه به برقراری ثبات در منطقه ختم می‌شود. اسرائیلی‌ها به خوبی می‌دانند که ایران با سیاست‌ها و گزینه‌هایش در سطح جهان و در پرونده‌هایی چون فلسطین، درگیری اعراب و اسرائیل و دیگر مسائل مهم یک تهدید عملی برای وجود این رژیم و آینده حضور آن درمنطقه به شمار می‌رود.

استاد دانشگاه لبنان در پایان افزود: همه می‌دانیم که حصول چنین توافقی در سایه پذیرش شروط ایران از سوی غرب، عامل ثبات در منطقه است و این همان چیزی است که اسرائیل نمی‌خواهد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز