تحلیلگر عراقی در گفتوگو با ایلنا:
انتخابات زودهنگام عراق برای مهار فشارهای روزافزون برگزار خواهد شد/ احتمال تکرار سناریوی تشدید فرقهگرایی دور از ذهن نیست
تحلیلگر سیاسی عراقی تاکید کرد که در سناریوی آینده برای انتخابات پیش رو در عراق ، متغیرهای جدیدی را در صحنه سیاسی مشاهده خواهیم کرد که برخی از آنها با بازسازی احزاب موجود ایجاد شده اند و برخی از آنها خارجی بوده و در تلاش هستند تا آینده جدیدی ترسیم کنند.
«محمد عباس التمیمی» استاد روابط بینالملل و تحلیلگر سیاسی عراق در تشریح انتخابات آینده این کشور و ساز و کارها و موانع احتمالی در این زمینه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا گفت: انتخابات زودهنگام پارلمانی در عراق نتیجه و برآیند فشار روز افزون مردم در دوره «عادل عبدالمهدی» نخستوزیر پیشین و پس از آن است و شاید سناریوی برگزاری انتخابات در ماه اکتبر برای مهار فشارهای به وجود آمده در صحنه داخلی عراق طراحی شده باشد. واضح و مبرهن است که دولت فعلی «مصطفی الکاظمی» در پی افزایش تناقضها و تشدید اختلافاتی تشکیل شد که میتوانند خطرها و تهدیدهای فراوانی را برای کل نظام سیاسی در عراق به همراه داشته باشند.
التمیمی افزود: مبالغ مالی نیز در چارچوب بودجه فعلی عراق برای برگزاری انتخابات اختصاص داده شده است و تنها موضوع بررسی دستگاههای مجری برگزاری انتخابات باقی میماند.
وی تصریح کرد: اظهارت رسمی مطرحشده نشان میدهد که دستگاههای مربوطه و میزان موفقیت آنها توسط شرکتهای مورد اعتماد بررسی خواهند شد.
این کارشناس سیاسی گفت: طبیعتا تیمهای وابسته به کمیساریای انتخابات در حال حاضر تصمیم به برگزاری انتخابات گرفتهاند و پیشبینی میشود که ساز و کارهای اتخاذ شده تفاوتی با مدلهای پیشین نداشته باشند.
وی افزود: امروز، چالشها و موانع بسیاری در مسیر برگزاری انتخابات زود هنگام در عراق وجود دارد، زیرا پول سیاسی، گسترش سلاحهای خارج از کنترل دولت و رشد تکثیر سلولی داعش، همگی چالشها و موانع پیش روی برگزاری انتخابات هستند. لازم به ذکر است که نمایندگان فعلی پارلمان فعلی و احزاب سیاسی آنها توانستهاند سیطره خود را بر قدرت تا دو روز قبل از انتخابات حفظ کنند که به تصویب پارلمان و تایید رئیسجمهوری نیز رسیده است.
التمیمی تاکید کرد که درگیری و اختلاف بین احزاب همچنان وجود دارد و شاید همان سناریوی تشدید فرقهگرایی در صحنه سیاسی عراق تکرار شود و بنابراین ممکن است در همین مسیر خدمات صفر و یا به سطح بسیار پایینی تنزل یابد و به تبع، خواستههای استانهای جنوبی و تظاهرات در این استانها نیز افزایش یابد.
وی گفت: همه احزاب و تشکلها امروز به طور همزمان هم پول و هم سلاح در اختیار دارند و فساد مالی و سیاسی در داخل عراق نیز در این زمینه بسیار به آنها کمک کرده است.
التمیمی افزود: توافق بین احزاب از سال ۲۰۰۳ مبتنی بر اجماع آنها و محدود به منافعشان بوده است نه منافع کل کشور و از این رو، نیروهای متخاصم یکدیگر را به وابستگی و تبعیت از خارج متهم میکنند.
وی تصریح کرد: احزاب با توجه به فشارهای فزاینده از داخل عراق یا از سوی منطقه یا جامعه بینالمللی با یکدیگر توافق میکنند.
این کارشناس سیاسی عراق تاکید کرد: شفافیت، صداقت و بیطرفی کامل حصول نتایج مثبت در انتخابات را تضمین میکند اما واقعیت موجود چنین بشارتی نمیدهد زیرا احزاب از هم اکنون قانون اساسی را نقض کرده و تا دو روز پیش از انتخابات در قدرت باقی ماندهاند، حال آنکه باید یک یا دو ماه پیش از انتخابات از قدرت کنارهگیری کنند تا انتخاباتی آزاد و سالم برگزار شود.
وی افزود: دخالت خارجی در سایه عدم توافق سیاسی موضوعی تکراری در صحنه سیاسی عراق است و در هر چهار دور پیشین اختلافات و اتهامات تشدید شده و سپس با یک دخالت و دستور بینالمللی پایان یافته است. التمیم تاکید کرد که شکنندگی اوضاع سیاسی کنونی عراق نسبت به دخالت گسترده در انتخابات آینده هشدار میدهد.
این تحلیلگر عراقی ادامه داد: نگاه بدبینانه به انتخابات آینده به دلیل حاکمیت پول سیاسی و سلاح و استفاده از آن و مداخلات بینالمللی و منطقهای است که برای تحمیل حضور خود و تغییر نقشه سیاسی عراق تلاش میکنند. جنگ بر سر قدرت با نزدیک شدن به زمان انتخابات افزایش مییابد و ممکن است منجر به درگیریهایی نیز بشود. علاوه بر این، احزاب موجود نیز تلاش میکنند به قدرت متوسل شده و خواست خود را تحمیل کنند.
التمیمی در پایان گفت: بنابراین در سناریوی آینده برای انتخابات پیش رو در عراق ، متغیرهای جدیدی را در صحنه سیاسی مشاهده خواهیم کرد که برخی از آنها با بازسازی احزاب موجود ایجاد شدهاند و برخی از آنها خارجی بوده و در تلاشند تا آینده جدیدی ترسیم کنند.