خبرگزاری کار ایران

بیگدلی در گفت‌وگو با ایلنا:

خروجی مذاکرات استراتژیک واشنگتن – بغداد بر پایه سناریوی فریب بود/ خاورمیانه در حال پوست‌اندازی است/ عراق به دنبال ترمیم جایگاه خود در دنیای عرب

خروجی مذاکرات استراتژیک واشنگتن – بغداد بر پایه سناریوی فریب بود/ خاورمیانه در حال پوست‌اندازی است/ عراق به دنبال ترمیم جایگاه خود در دنیای عرب
کد خبر : ۱۰۶۱۰۲۰

تحلیلگر ارشد مسائل بین‌الملل گفت: آمریکایی‌ها با سناریوی انحرافی وانمود می‌کنند که از عراق بیرون می‌روند در صورتی که این یک پروژه برای ضربه زدن به ایران و هم پیمانانش در بغداد طراحی شده است.

«علی بیگدلی» تحلیلگر ارشد مسائل بین‌الملل در تشریح مفاد دور سوم مذاکرات استراتژیک واشنگتن – بغداد در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: در سال ۲۰۰۸ میلادی نوری المالکی، نخست‌وزیر وقت عراق با حضور در دفتر بوش پسر یک قرارداد امنیتی نظامی به امضا رساند که بر آن اساس حضور نظامیان و دولت آمریکا در عراق به «دعوت» بغداد معنا شد و از سوی دیگر شاهد هستیم که از آ‌ن سال تاکنون قرارداد مذکور به صورت ادواری تمدید می‌شود. اینکه گفته می‌شود بعد از دور سوم مذاکرات استراتژیک واشنگتن - بغداد قرار است نیروهای آمریکایی از این کشور خارج شوند یا اینکه گفته می‌شود قرار است سفارت ایالات متحده در پایتخت عراق به صورت موقت بسته شود، موضوعاتی است که به نظر می‌رسد به عنوان یک امتیاز از سوی واشنگتن به الکاظمی داده شده است. اینکه چرا امتیازهای مذکور به وی داده می‌شود به نوعی ریشه در آرام کردن ایران دارد.

وی ادامه داد: آمریکایی‌ها به دنبال آن هستند تا این فضا را برای ایران خلق کنند که قرار است از عراق خارج شوند و پس از خلق این فضا به دولت عراق می‌گویند که به دلیل وجود امنیت پایدار بهتر است حشدالشعبی و زیرمجموعه‌های آ‌ن را منحل یا ادغام کنند. به عبارت دیگر، سناریوی واشنگتن در عراق ایجاد یک فرآیند انحرافی برای خلق یک بحران دیگر است. در این میان باید توجه کرد که نخست‌وزیر عراق طی روزهای گذشته چند سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس داشته است. الکاظمی در ابتدا به عربستان سفر کرد و پس از آن به امارات رفت که این دو سفر به انضمام روابط جدید بغداد با مصر و اردن نشان می‌دهد که عراق در حال پیدا کردن جایگاه جدید خود در دنیای عرب است؛ به عبارت دیگر باید گفت عراق درحال ترمیم وجهه خود در منطقه و حاشیه خلیج‌فارس است و حتی ممکن است در آینده نزدیک بحث وابستگی به انرژی کشورهای دیگر در بغداد به اتمام برسد.

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: نکته‌ای که باید در اینجا به آن اشاره شود این است که عربیت در کشورهای اسلامی بیش از اسلامیت مهم بوده و بر آن مقدم است و به همین دلیل است که می‌بینیم نخست‌وزیر عراق در حال نزدیک شدن به کشورهای عربی منطقه مانند مصر، امارات، عربستان و اردن است و حتی قرار بر این است که نخست‌وزیر لبنان به بغداد سفر کند که فعلاً به تعویق افتاده است. احتمال دارد که این مدل از عربیت را در سوریه هم مشاهده کنیم و به همین دلیل می‌توانم بگویم که خاورمیانه در حال پوست‌اندازی است. این پوست‌اندازی محورهای مهمی را در خود جای داده است و مقامات کشورمان باید به این موضوع دقت کنند و البته که باید دلبستگی‌های گذشته را کاهش دهند. این خطی که در بغداد پیموده می‌شود صرفاً یک بازی سیاسی است که حالا در عراق آن را به نوعی دیگر مشاهده می‌کنید که در آن به دنبال کاهش نفوذ ایران در منطقه هستند.

بیگدلی افزود: با نگاهی به رویدادهای خاورمیانه و حاشیه خلیج‌فارس به این جمع‌بندی می‌رسیم که مربعی متشکل از ترکیه، عربستان، مصر و رژیم صهیونیستی تشکیل شده و حلقه‌های امنیتی روز به روز در حال تنگ‌تر شدن هستند. به گونه‌ای که شاهد انعقاد قرارداد امنیتی اسرائیل با روسیه هستیم و به نظرم بسیاری از مولفه‌ها در منطقه به سرعت در حال تغییر است که بخشی از آن به روی کارآمدن دولت «جو بایدن» برمی‌گردد بر این اساس ما هم باید در منطقه سنجیده و با دقت بیشتری کار کنیم. اینکه گفته می‌شود آمریکا قرار است نیروهای خودش را از عراق خارج کند به نظرم یک بحث انحرافی است؛ چراکه پنتاگون صراحتاً اعلام کرده این نیروها با عنوان نیروهای آموزشی و مستشاری در خاک عراق مستقر خواهند بود و به همین دلیل دیگر اهمیتی ندارد که نظامیان آمریکا به اربیل می‌روند یا اینکه در قطر مستقر خواهند شد، بلکه پشت پرده و استراتژی ایالات متحده چیز دیگری است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: واشنگتن به دنبال ایجاد یک موج انحرافی در عراق است تا بتواند به همه این پیام را مخابره کند که بهانه‌های درگیری در عراق رفع شده تا در نهایت بتواند حشدالشعبی و شاخه‌های آن را توسط دولت فعلی عراق مجبور به انحلال کند و حتی ممکن است در برهه‌ای از زمان سفارت آمریکا در بغداد تعطیل شود که در کل، نیت آن کاهش همکاری تهران و بغداد است. مسأله دیگری که احتمال دارد به وقوع بپیوندد و معادله‌های بسیار زیادی را تغییر خواهد داد، احتمال وقوع کودتای نظامی در عراق است. همه می‌دانند که شهروندان این کشور با کودتا غریب نیستند اما در نهایت احتمال دارد سناریوی آمریکا به روی کار آوردن یک ساختار نظامی به رهبری صدام دوم باشد که این موضوع بدون شک تبعات سهمگینی برای منطقه خواهد داشت؛ اما اینکه واقعاً واشنگتن دست به چنین کاری خواهد زد یا خیر، مشخص نیست.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز