برهانی در گفتوگو با ایلنا:
دلایل سفر وزیر دفاع آمریکا به سرزمینهای اشغالی/ ابعاد تضادهای واشنگتن و تلآویو در منطقه
کارشناس مسائل منطقه گفت: وزیر دفاع آمریکا به عنوان اولین عضو کابینه جدید این کشور در حالی به منطقه سفر میکند که واشنگتن میخواهد تنش میان اسرائیل با ایران را مدیریت کند.
«سیدهادی برهانی» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل سفر وزیر دفاع آمریکا به سرزمینهای اشغالی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: سفر «لوید آستین» از چندین جهت حائز اهمیت است؛ چراکه او اولین نفری است که از سمت کابینه «جو بایدن» به خاورمیانه سفر میکند. این سفر بدان جهت اهمیت دارد که او یک شخصیت نظامی است و این در حالی است که سیاست دولت بایدن اساساً با دولت ترامپ تفاوتهای زیادی دارد، بهخصوص آنکه دولت بایدن راهبردهای متفاوتی از ترامپ در خاورمیانه اتخاذ کرده که این به ضرر اسراییل است. دولت بایدن بر خلاف دولت دونالد ترامپ، خارومیانه را اولویت اول خود نمیداند و به دنبال آن است تا حضور و دخالت نظامی آمریکا در این منطقه را کاهش دهد. از سوی دیگر دولت بایدن به دنبال آن است تا هزینههای خود در این جغرافیا را کم کند که در این راستا شاهد کاهش نیروهای آمریکا در عمان و عربستان بودیم.
وی ادامه داد: در این راستا باید متوجه بود که دموکراتهای کاخ سفید میخواهند به نوعی تنش در منطقه کاهش پیدا کند که نمونه آن را میتوان احیای برجام دانست؛ چراکه دولت ترامپ علاوه بر خروج از برجام تنشهای زیادی در منطقه بهخصوص علیه ایران و هم پیمانانش ایجاد کرد و حالا بایدن در حال احیای برجام است که این میتواند به ضرر اسراییل تمام شود. نکته اینجاست که تلآویو همواره به دنبال آن است تا درگیری و جنگ میان کشورهای منطقه برقرار باشد و در نمایی دیگر خواهان آن است تا نظامیان آمریکا در منطقه باقی بماند. این در حالی است که لابی اسراییل در آمریکا به شدت قدرتمند بوده و حالا در حال انجام کار خود است که نباید این مؤلفهها را از یاد ببریم. نکته مهم این است که تحولات فعلی در منطقه عمدتاً درون مایه امنیتی و نظامی دارند و به این دلیل آمریکاییها وزیر دفاع خود را به عنوان اولین عضو کابینه دولت جدید راهی اسرائیل کردند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: طبیعی است که آمریکا به دنبال کم کردن حضورش در خاورمیانه خواهد بود و از سوی دیگر به دنبال احیای برجام است. همین موضوع باعث میشود که واشنگتن به این تحلیل برسد که اگر بعد از توافق با تهران، جمهوری اسلامی ایران از منظر اقتصادی قدرتمندتر شود، مجدداً میتواند دوستانش را علیه اسرائیل تقویت کند. بر این اساس سیر تحولات فعلی به دلیل آنکه ماهیت نظامی و امنیتی دارد شاهد سفر وزیر دفاع آمریکا به سرزمینهای اشغالی هستیم. در این میان پروندههایی مانند ایران و سوریه مورد بحث و گفتوگو میان وزیر دفاع آمریکا و مقامات اسراییل قرار خواهد گرفت و این در حالی است که از نگاه اسرائیل، ایران اولین خطر امنیتی به حساب میآید و به موازات آن بایدن به دنبال فعال کردن کانال دیپلماتیک با تهران است که این موضوع به شدت بر ضد منافع رژیم صهیونیستی قلمداد میشود.
وی در پایان تصریح کرد: اینکه میبینیم اسرائیل مجدداً دست به خرابکاری زده است، دقیقاً از همینجا نشأت میگیرد. چندی پیش رئیس ستاد ارتش اسرائیل اعلام کرد که اگر آمریکاییها، تلآویو را یاری نکنند آنها خودشان علیه تهران دست به اقدام میزنند که ترور اخیر دانشمند هستهای کشورمان یکی از این اقدامات بود. حالا هم شاهد آن هستیم که در آستانه مذاکرات میان ایران و آمریکا که همه طرفها آن را مثبت و مفید ارزیابی کردهاند، اسرائیل کشتی ایران در دریای سرخ را هدف قرار میدهد و صراحتاً پیام خرابکاری صادر میکند. بر این اساس دولت آمریکا برای اینکه بتواند این تنشها را مدیریت کند، وزیر دفاع خود را به عنوان اولین عضو کابینه به اسرائیل فرستاده و از سوی دیگر احتمالاً در محور سوریه اگر آمریکاییها بخواهند از این جغرافیا خارج شوند، اسراییل علیه آنها دست به اعتراض خواهد زد.