در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
دلایل به وجود آمدن بنبست سیاسی در اسرائیل/ سناریوی نتانیاهو برای تثبیت خود در هرم قدرت
کارشناس مسائل منطقه گفت: نخستوزیر رژیم صهیونیستی این بار هم نتوانست اکثریت را کسب کند و به همین دلیل نه تنها باید منتظر انتخابات دور پنجم باشیم بلکه او در حال طرحریزی جدید به نفع خود است.
«احمد بخشایشی اردستانی» کارشناس مسائل منطقه در تشریح سناریوهای موجود پس از اعلام نتایج دور چهارم انتخابات رژیم صهیونیستی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: انتخابات اسرائیل یک رویداد داخلی و خاص است که مؤلفههای آشکار و پنهان زیادی را در داخل خود جای داده است. واقعیت این است که اوضاع اقتصادی و سیاسی در سرزمینهای اشغالی به شدت ملتهب، طی چند ماه اخیر به هم ریخت و شاهد یک واماندگی ساختاری در رژیم صهیونیستی هستیم؛ چراکه طی دو سال گذشته چهار بار انتخابات در سرزمینهای اشغالی برگزار شده و در انتخابات اخیر هم هیچ دستاورد خاصی مشاهده نشد. شکی وجود ندارد که مشکلات داخلی و درگیریهای سیاسی میان احزاب و جریانهای اصلی و سنتی اسرائیل موجب شده تا احزاب کوچکتر فعال شوند که نمونه آن را میتوان در انتخابات دور چهارم که اخیراً برگزار شد، مشاهده کرد؛ به گونهای که برخی از آنها توانستهاند نسبت به گذشته کرسیهای بیشتری کسب کنند. طبیعتاً فعال شدن این احزاب برای شخصی مانند بنیامین نتانیاهو که بیشترین دوره نخستوزیری تاریخ رژیم صهیونیستی را به خود اختصاص داده ناخوشایند است.
وی ادامه داد: ادامه حضور نتانیاهو در کسوت نخستوزیری اسرائیل عملاً ساختار سیاسی این رژیم را به یک دوقطبی به شدت عمیق تبدیل کرده است. یک جبهه بر اساس منافعی که دارند، موافق ادامه حضور نتانیاهو در مقام نخستوزیری رژیم صهیونیستی هستند و در مقابل، جبهه دیگر مخالف ادامه فعالیت او در هرم قدرت اسرائیل هستند. بر این اساس ما میبینیم که نتایج انتخابات چهارم کنست بهرغم مانورهایی که حزب لیکود و نتانیاهو داده بودند به نفع وی رقم نخورد. درست است که حزب لیکود به رهبری نتانیاهو آرای بیشتری را در انتخابات چهارم کسب کرد اما واقعیت این است که او همانند گذشته نتوانست اکثریت آرا را به دست بیاورد و بر همین اساس مجدداً باید به ائتلاف با جریانهای دیگر روی بیاورد. همه میدانستند که نتانیاهو نمیتواند ۶۱ کرسی از ۱۲۰ کرسی کنست را به خود اختصاص دهد و به همین دلیل نتایج این دور از انتخابات اساساً از قبل روشن بود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: آنچه در این میان اهمیت پیدا میکند این است که نخستوزیر اسرائیل باز هم به دنبال پیاده کردن سناریوی جدید خواهد بود. نتانیاهو عملاً به دلیل مفتوح بودن چندین پرونده قضایی تحت فشار شدید است و از سوی دیگر نمیخواهد به سرنوشت ایهود اولمرت، نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی مبتلا شود. او در طی این سالها بارها دست به برگزاری انتخابات زده و به نوعی در حال وقتکشی در ساختار سیاسی اسرائیل است. از این جهت میتوانم بگویم که نتانیاهو در حقیقت به دنبال برونرفت از این وضعیت خواهد بود تا بتواند با کمترین هزینه در وهله اول به حیات سیاسی خود ادامه دهد و در وهله دوم اگر نتوانست بر فشارها غلبه کند به نوعی از ساختار سیاسی در قبال پروندههای خود امتیاز کسب کند و کنار برود. او اگر بخواهد مجدداً در ساختار سیاسی اسرائیل به کار خود ادامه دهد باید بتواند با بسیاری از احزاب درجه دوم ائتلاف کند و حتی در این میان لازم است تا اعراب را با خود همراه کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: واقعیت این است که نتانیاهو مشکل ائتلافسازی دارد و بدون تردید در ادامه مسیر به سمت و سویی حرکت خواهد کرد که بتواند اوضاع را به نفع خود سر و سامان دهد. در این میان آنچه به عنوان قویترین تحلیل و محتملترین داده میتوان ارائه داد، برگزاری انتخابات پنجم کنست خواهد بود. بحث اینجاست که او میخواهد یک فرسایش سیاسی را در سرزمینهای اشغالی به وجود بیاورد تا بتواند پرونده قضاییاش را کنار بزند که تاکنون طی دو سال گذشته موفق به انجام چنین کاری شده است. بنابراین آنچه در وضعیت فعلی مشخص است، امتیازدهی نتانیاهو به احزاب و جریانهای سیاسی داخل اسرائیل و حتی اعراب سرزمینهای اشغالی است تا بتواند خود را به عنوان نخستوزیر تثبیت کند و مجدداً سناریوهای گذشته را پیادهسازی کند. نکتهای که در اینجا باید به آن اشاره کرد، این است که نتانیاهو برای جلب نظر افکار عمومی و طیف راستگرای اسرائیل احتمال دارد به اقدامهای هیجانی مانند حمله به سوریه یا ادامه عادیسازی روابط با اعراب دست بزند تا بتواند محیط را برای برگزاری پنجمین انتخابات مهیا کند.