نماینده پارلمان سوریه در گفتوگو با ایلنا:
نشست اخیر سوچی، اذعان به تمامیت ارضی سوریه و رهبری واحد آن بود/ سازمان ملل در بحران سوریه دو گانه رفتار می کند/ دلیل عدم مشارکت آمریکا در نشستهای صلح سوریه، عدم تحقق منافع واشنگتن است
نماینده پارلمان سوریه تاکید کرد که در نشست اخیر سوچی، جهشی در تغییر ایدئولوژیک طرفها ایجاد شده و بر وحدت اراضی سوریه تاکید شده است.
پانزدهمین دور نشست «فرمت آستانه» اخیرا در شهر سوچی روسیه با حضور هیأتهایی از دولت سوریه، مخالفان، کشورهای ضامن صلح از جمله ایران، روسیه و ترکیه و با حضور نمایندگانی از کشورهای اردن و لبنان برگزار شد.
«فاضل کعده» نماینده پارلمان سوریه به پرسشهای خبرنگار ایلنا درباره این نشست و دستاوردهای آن برای مردم سوریه پاسخ داد.
اهداف نشست فرمت آستانه به طور کلی چیست و ساز و کار راهبردی برای برونرفت از بحران موجود در سوریه بر چه اصولی تکیه دارد؟
از زمان آغاز به کار نشست «فرمت آستانه» در ۲۳ ژانویه ۲۰۱۷ و برگزاری ۱۵ دور آن همیشه بر تعهد به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه، تثبیت آتشبس و دستیابی به پیشرفت در امور سیاسی تأکید شده است. شاید مشارکت هیأتها به مفهوم تمرکز بر روند سیاسی باشد که در رأس آن کمیته بررسی قانون اساسی قرار دارد.
در نشستهای برگزار شده مرتبط با فرمت آستانه، خواستههای هیأت مخالفان و خطوط قرمز هیأت مذاکرهکننده دولت سوریه چه بود است؟
هیأت جمهوری عربی سوریه از زمان آغاز به کار فرمت آستانه از چهار سال پیش همواره بر بسیاری از اصول ثابت اصرار کرده است که مهمترین آنها وحدت اراضی سوریه، ایستادگی در برابر گرایشهای تجزیهطلبی در شمال شرق کشور، توقف حمایت و مبارزه با گروههای تروریستی سازمانیافته در همه اشکال آن، بازگشت پناهنجویان سوری به سرزمینهای خود و خروج همه نیروهای اشغالگر از سوریه است.
حال آنکه هیأت مذاکرهکننده مخالفان تلاش میکند ادلب را به منطقه آتشبس دائمی تبدیل کند تا از توافقهای پیشین نشست آستانه برای کاهش تنش در ادلب، بازگشت تمام اراضی سوریه تحت حاکمیت دولت و خروج همه نیروهای اشغالگر از سوریه خارج شود.
دستاوردهای عملی فرمت آستانه در نشست اخیر سوچی را با حضور هیأتهای متعدد و مختلف از موافقان و مخالفان دولت سوریه چگونه ارزیابی میکنید؟
در اینجا نمیتوان در مورد دستاوردهای عملی صحبت کرد اما باید گفت که جهشی در تغییرات ایدئولوژیک طرفها ایجاد شده و این همان چیزی است که در بیانیه پایانی نشست اخیر مطرح شده است از جمله: گفتوگو با رأس نهاد در دولت سوریه، پایبندی قاطع به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه، رد همه تلاشها برای تحریف حقایق و خلق واقعیتهای جدید چون ابتکارهای غیرقانونی برای تعیین سرنوشت به بهانه جنگ علیه تروریسم، مقابله با توطئههای جداییطلبانه در منطقه فرات که هدف آن تضعیف وحدت سوریه و تهدید امنیت ملی کشورهای همسایه است، تحویل درآمدهای حاصل از فروش نفت که باید به جمهوری عربی سوریه بازگردد.
علاوه بر این در نشست مذکور از سوی همه هیأتهای حاضر، اذعان شد که حملات نظامی مداوم اسرائیل علیه سوریه قوانین بینالمللی و حقوق بین الملل بشر را نقض، حاکمیت سوریه و کشورهای همسایه را تضعیف و ثبات و امنیت بینالمللی در منطقه را تهدید میکند. همچنین با همه تحریمهای یکجانبه علیه سوریه مخالفت و تاکید شد که این تحریمها قانون بینالمللی و منشور سازمان ملل را نقض میکند.
تحلیل شما از نقش سازمان ملل در نشست سوچی و به طور کل روند اجرای عملیات سیاسی در سوریه چیست؟
سازمان ملل متحد بر مذاکرات و عملیات سیاسی مطابق با قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت نظارت میکند و «گییر پدرسن»، فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در سوریه نیز به عنوان شخصی که در تضمین کار کمیته قانون اساسی و به طور کل اجرای عملیات سیاسی مشارکت میکند، حضور دارد. اما باید تاکید کنم که ما سوریها به این سازمان بینالمللی اعتماد نداریم. زیرا این سازمان دارای استانداردهای دوگانه است و بر اساس معیارهای واحد رفتار نمیکند. بنابراین ما دولت و مردم سوریه به مقامهای پیشین و فعلی سازمان ملل تردید داریم زیرا آنها برای آمریکا و در کشور آمریکا کار میکنند و تحت تاثیر دیکتههای واشنگتن هستند.
ترکیه به عنوان یکی از کشورهای ضامن صلح در نشست آستانه حضور دارد حال آنکه نیروهای ترک در بخشی از خاک سوریه حضور دارند. نقش آنکارا را از ابتدا تا دور اخیر نشست های مرتبط با صلح در سوریه چگونه ارزیابی میکنید؟
ترکیه در دوره جنگ علیه سوریه نقش منفی ایفا کرد و نیروهای ترک حاضر در شمال سوریه نیروهای اشغالگر هستند که باید از این مناطق خارج شوند. نشست فرمت آستانه نیز امروز با همان هدف وحدت و تمامیت ارضی دولت سوریه و گفتوگو با رهبری مشروع و قانونی این کشور به ریاست «بشار اسد» و همه کسانی برگزار شده است که به راهکار سیاسی به عنوان تنها راه عملی برای برونرفت از بحران و پایان دادن به جنگ نظامی و اقتصادی علیه کشور و پایان نابودی تئوری تقسیم سوریه بر اساس منافع کشورهایی که گروههای مسلح را اداره میکنند، قانع شدهاند.
در این نشستها پوششی که «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهوری ترکیه به نام اخوانالمسلمین برای تقسیم فرقهای و قومی سوریه به تن داشت، طرد و تاکید شد که سوریه یک کشور چند قومیتی و چند مذهبی است. همچنین این اندیشه که مبارزه با تروریسم دیگر یک امر داخلی سوری نیست، بلکه به مسألهای منطقهای و بین المللی تبدیل شده است، تثبیت شد.
آمریکا از مشارکت در نشست سوچی خودداری کرد. دلیل این امر را چگونه تحلیل میکنید؟
ایالات متحده آمریکا از ابتدا در ادوار فرمت آستانه شرکت نکرد، در دوره فعلی نیز از مشارکت در آن خودداری کرد، زیرا از آنجا که فرمت آستانه حضور نیروهای آمریکایی را در سوریه غیر قانونی میداند، واشنگتن این نوع نشست را همسو با منافع خود نمیبیند.
من در اینجا باید بر اهمیت مشارکت اردن و لبنان در نشست سوچی تاکید کنم به ویژه اینکه آنها بزرگترین کشورها برای پناهنجویان سوری هستند.
آینده اراضی سوریه از جمله ادلب را که اکنون از حضور گروههای تروریستی مورد حمایت غرب و مزدوران داخلی آنها رنج میبرد، همچنین سرنوشت موضوعاتی چون کمیته قانون اساسی را چگونه ارزیابی میکنید؟
دیر یا زود، همه سرزمینهای سوریه و در رأس آنها ادلب تحت کنترل دولت سوریه قرار میگیرند و فراخوانهای جداییطلبانه در منطقه فرات با هدف تضعیف وحدت سوریه و تهدید امنیت ملی کشورهای همسایه موفق نخواهد بود و محکوم به شکست است. سرقت نفت سوریه و درآمدهای آن چیزی غیر از یک شرارت و قلدرمآبی بینالمللی توسط آمریکا و مزدوران محلی آنها به نام به اصطلاح «نیروهای دموکرات» (قسد) نیست. بدون تردید حق به صاحبانش باز خواهد گشت.
اما درباره کمیته قانون اساسی باید بگویم تا زمانی که طرف های دیگر سوری به حامیان خارجی خود وابسته و گوش به فرمان انها باشند، هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد و در بن بست باقی خواهد ماند. موفقیت کمیته قانون اساسی سوریه در گرو اتحاد و همکاری طرف های سوری برای سوریه بدون هیچ گونه دخالت خارجی است چنانچه در بیانیه پایانی نشست سوچی نیز بر این مهم از طریق دستور کار کمیته برای تهیه پیشنویس اصلاح قانون اساسی و لزوم تایید آن از سوی مردم سوریه تاکید شده است.
سوریه یک کشور قدرتمند و یکی از امنترین کشورها در جهان بود و به لطف ارتش قهرمان و مردم قدرتمند و اتحاد آنها به رهبری بشار اسد به خودکفایی غذایی دست یافت و با کمک دوستان و متحدانش در محور مقاومت پیروز شد. این پیروزی بر تروریسم و حامیان آن بینی آمریکا، اسرائیل و متحدان ترک و عرب آنها را به خاک مالید.