یادداشتی از احمد بخشایشی اردستانی؛
تاکتیک چندضلعی دموکراتها در قبال پیونگیانگ
دولت آینده آمریکا سعی میکند اتحادیه اروپا را علیه چین با خود هماهنگ کند تا بتواند در نهایت از طریق چین وارد پرونده کرهشمالی و حتی ایران شود.
«احمد بخشایشی اردستانی» کارشناس مسائل منطقه طی یادداشتی برای ایلنا به تشریح سیاست خارجی دولت جدید آمریکا در قبال کرهشمالی پرداخت که به شرح ذیل از نظر میگذرد:
سیاست خارجی دولت جدید ایالات متحده نسبت به چین، روسیه، ایران و کرهشمالی بدتر از دولت «دونالد ترامپ» نخواهد بود. ترامپ سعی کرد تا در تمامی ابعاد، اختلافهایی را میان کشورها و بلوکهای سیاسی- اقتصادی دنیا به وجود بیاورد تا بتواند برای خود دستاوردهایی را ثبت و ضبط کند. در این میان دیدار با رهبر کرهشمالی یکی از این دستاوردها بود که او صرفاً موفق به برقرار کردن کانال ارتباطی میان واشنگتن و پیونگیانگ شد. کرهشمالی هم بارها در همان بازه زمانی اقدام به آزمایش موشکی کرد تا بتواند کانال گفتوگوها را باز نگه دارد اما در این میان باید توجه داشت که بازه زمانی تشکیل دولت «جو بایدن» با ترامپ بسیار متفاوت است.
او در حالی وارد کاخ سفید خواهد شد که ۷۲ میلیون نفر به ترامپ گرایش پیدا کردهاند و معتقدند که دموکراتها در انتخابات تقلب کردهاند. اینها همان طرفداران اسلحه به دست ترامپ هستند که تا پای تسخیر کنگره پیش رفتند و تمام این مسائل، معضلاتی است که بایدن پس از ورود به کاخ سفید با آن دست و پنجه نرم میکند. به نظرم او در ابتدا باید بتواند فضای داخلی آمریکا را بهبود ببخشد و پس از آن با متمایل شدن به سمت اروپا، بتواند چین را تحت تاثیر قرار دهد. شکی وجود ندارد که اگر دولت بایدن، پکن را مورد هدف قرار دهد در نهایت میتواند با کرهشمالی روبهرو شود و پس از آن ایران را هم در مدار اهداف خود به صورت مستقیم قرار خواهد داد. در این میان او سعی میکند تا با اجماع جهانی، کرهشمالی و ایران را تحت فشار قرار دهد اما باید متوجه باشید که تخصص دموکراتها، تحریم کشورهایی است که با آنها همسو نیستند. بدون تردید دموکراتها تحریم علیه ایران و کرهشمالی را به نوعی دیگر در دستور کار قرار خواهند داد اما در مورد چین به دلیل قدرت نرم و سخت این کشور نمیتوانند هجمههای پی در پی علیه آن طراحی و اجرایی کنند.
بایدن سعی میکند تا در ابتدا انسجام داخلی کشورش را تقویت کند و پس از آن سعی خواهد کرد تا بتواند با فشارهای غیرمستقیم به کرهشمالی، دولت این کشور را در کانال خود حفظ کند. نکته اینجاست که در زمان ترامپ، ایالات متحده به تعهدات خود در قبال رفع تحریمهای کرهشمالی عمل نکرد و اگر این روند بخواهد در دولت بایدن هم ادامه داشته باشد بدون تردید پیونگیانگ دست به نمایش موشکی گستردهتر خواهد زد؛ چراکه بحث نظامی و موشکی، پاشنه آشیل این کشور به حساب میآید که ترامپ به آن توجه نکرد. رژه اخیر در کرهشمالی و نمایش طیف جدیدی از موشکهای بالستیک قارهپیما به خوبی نشان میدهد که این کشور در حال مخابره این پیام است که آمریکا باید با کرهشمالی که توان موشکی و هستهای بالایی دارد مذاکره کند.