تحلیلگر سیاسی عراق در گفتوگو با ایلنا:
بایدن برنامهای برای تحرک نظامی در خاورمیانه ندارد/ خروج آمریکاییها غیرقابل اجتناب است/ فعالیت یک پایگاه آمریکایی در اربیل محتمل است
![بایدن برنامهای برای تحرک نظامی در خاورمیانه ندارد/ خروج آمریکاییها غیرقابل اجتناب است/ فعالیت یک پایگاه آمریکایی در اربیل محتمل است](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/1DMCREZz9fJ5/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0plPv94bWZZMP7otfNPZWXfo,/2.jpg)
استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی عراق تاکید کرد که رویکرد رئیسجمهوری آینده آمریکا در عراق متفاوت از گذشته خواهد بود و خروج اکثریت نیروهای آمریکایی در این دوره غیر قابل اجتناب است.
«حیدر البرزنجی»، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی عراق در تشریح رویکرد «جو بایدن» رئیسجمهوری آینده آمریکا در قبال منطقه خاورمیانه به طور کل و کشور عراق به طور خاص در گفتوگو با خبرنگار ایلنا گفت: به اعتقاد من سیاست خارجی بایدن میتواند با سطح سیاست خارجی «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری فعلی آمریکا، تفاوت اساسی داشته باشد، زیرا تفاوت بین جمهوریخواهان و دموکراتها در سیاست و رویکرد آنها به سیاست خارجی کاملاً واضح است. بایدن در این مورد به ویژه هنگام صحبت از رابطه خود با جمهوری اسلامی ایران مواضع خود را مطرح کرده و وعده رفع تحریمهای اقتصادی را داده است که در عمل باید منتظر ماند و دید که آیا این وعده عملی میشود یا خیر.
البرزنجی گفت: بایدن تاکید کرده است که سیاست خود را در قبال منطقه تغییر خواهد داد. این همان چیزی است که تأثیر آن بر معادلات بینالمللی در این مقطع مشهود است. به اعتقاد من با وجود بایدن منطقه در تا حدی از تنشهای فعلی خارج میشود.
بایدن به دلیل چالشهای داخلی، برنامهای برای تحرک نظامی در خاورمیانه ندارد
وی افزود: در بعد نظامی پیشبینی نمیشود که بایدن بخواهد در منطقه تحرک جنگی داشته باشد اما در جنبه اقتصادی میتوان انتظار گشایش اقتصادی نسبی را داشت. در بُعد امنیتی هم میتوان انتظار داشت که منطقه به سمت ثبات پیش رود نه تشدید تنش، به این دلیل که از یک سو سیاست خارجی ترامپ کاملا متفاوت بود و از سوی دیگر بایدن در داخل آمریکا دارای مشکلاتی چون اقتصادی و بهداشتی است و این موضوع را به صراحت در برنامه انتخاباتی خود بیان کرد.
رویکرد بایدن در قبال عراق، مشابه شیوه اوباما خواهد بود
این تحلیلگر سیاسی درباره سیاستهای بایدن در عراق گفت که به نظر نمیرسد پرونده عراق جزء اولویتهای اصلی رئیسجمهوری آینده آمریکا باشد و از این رو نیروهای آمریکایی از عراق خارج خواهند شد و او به همان شیوه «باراک اوباما»، رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۱ عمل خواهد کرد.
وی افزود: ممکن است در پرونده عراق برخی متغیرهای سیاسی وجود داشته باشد؛ آنها از طریق انضمام برخی سیاستمداران به جمع خود و تغییر معادله سیاسی در مورد محور مقاومت در عرصه داخلی عراق تلاش خواهند کرد. این کار را بایدن از طریق سیاست و نه از طریق تنش و مقابله مستقیم که شیوه ترامپ بود، انجام خواهد داد.
بایدن شیوه تعامل با پرونده عراق را بلد است
البرزنجی گفت: طبیعتا سیاست ترامپ نمیتواند در عراق و منطقه ادامه یابد و قطعا پایان خواهد یافت، زیرا واقعیتهای میدانی وجود دارد که نشان میدهد سیاست ترامپ در داخل آمریکا یا محافل سیاسی این کشور، بلکه حتی در محافل سیاسی خارجی رضایتبخش نبوده و این همان چیزی است که از اظهارات و مواضع بینالمللی بایدن کاملا مشخص است. بایدن در عراق تجربه دارد. وی به عنوان معاون رئیسجمهوری خدمت کرده و نقشه سیاسی عراق را به خوبی میداند و با برخی از سیاستمداران نیز ارتباط دارد. بنابراین او شیوه تعامل با این پرونده را بلد است.
وی افزود: البته برخی معتقد هستند که سیاست خارجی آمریکا همواره ثابت است. اما این موضع به هیچ وجه واقعبینانه نیست، زیرا سیاست خارجی با متغیرهای ناشی از تغییر رئیسجمهوری آمریکا تفاوت پیدا میکند، بنابراین سیاست خارجی ثابتی وجود ندارد و پروندههایی که در جهان و در طول تاریخ اتفاق میافتد، گواه این مدعاست.
فعالیت تنها یک پایگاه آمریکایی در اربیل یا مرکز و غرب عراق متصور است
این تحلیلگر سیاسی درباره احتمال عقبنشینی نیروهای آمریکایی از عراق گفت: این موضوع امری اجتنابناپذیر و قطعی است. هنوز بسیاری از نیروهای عراقی با ادامه حضور نیروهای آمریکا در کشور مخالف هستند. بله، تصمیم پارلمان عراق قابل اجرا است. این احتمال وجود دارد که فقط پایگاه آمریکایی «الحریر» در اربیل باقی بماند یا تنها یک پایگاه آمریکایی در غرب یا مرکز عراق به فعالیت ادامه دهد، این موضوع به دلیل مخالفت عمومی و مقاومت سراسری در عراق شدنی است.
وی در پایان درباره آینده عراق در زمان بایدن گفت: من فکر میکنم متغیرهایی وجود دارد که در ارزیابی آینده عراق در سایه دولت بایدن میتوان به آنها اشاره کرد. اولین مورد متغیر سیاسی در داخل عراق است و به انتخابات آینده و زودهنگام در کشور بستگی دارد. مورد دوم، تفاوت کامل رویکرد بایدن از رویکرد ترامپ است. البته بایدن صاحب نظریه تجزیه عراق است که قطعا با توجه به وجود انسجام در داخل عراق این اتفاق هرگز رخ نخواهد داد.