خبرگزاری کار ایران

زنگنه در گفت‌وگو با ایلنا بررسی کرد:

اهداف سفر آتی معاون ترامپ به سرزمین‌های اشغالی/ برقراری روابط عمان و عربستان با تل‌آویو قبل از ورود بایدن به کاخ‌سفید

اهداف سفر آتی معاون ترامپ به سرزمین‌های اشغالی/ برقراری روابط عمان و عربستان با تل‌آویو قبل از ورود بایدن به کاخ‌سفید
کد خبر : ۱۰۱۰۵۰۷

کارشناس مسائل منطقه گفت: رژیم صهیونیستی از اعتراض‌ها در کشورهای عربی و آفریقایی نگران است و برای اینکه سوپاپ اطمینان به وجود بیاورد، رئیس تشکیلات خودگردان را به پای میز مذاکره می‌کشاند.

«صباح زنگنه» نماینده پیشین ایران در سازمان همکارهای اسلامی در تشریح دلایل سفر آتی معاون رئیس‌جمهوری آمریکا به اراضی اشغالی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: با توجه به اینکه با رای مجمع گزینندگان، انتخاب «جو بایدن» به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا کاملا قطعی شده است، به صورت مشهود می‌بینیم که او و تیمش به دنبال آن هستند که زمینه‌های موجود امنیتی و سیاسی منطقه را بررسی کنند. دلیل این پالایش و بررسی‌ها این است که دموکرات‌ها به دنبال آن هستند تا اتفاق‌هایی مانند ترور شهید فخری‌زاده مجدداً رخ ندهد و به نوعی از تزریق و ایجاد التهاب در منطقه جلوگیری کنند. بر اساس ارزیابی اندیشکده‌های غربی، عامل التهاب در وضعیت کنونی، رژیم صهیونیستی شناخته شده است و این رژیم سعی دارد به هر نحوی که شده اوضاع منطقه را قرمز کند که بخشی از آن مخابره پیام‌های تهدیدآمیز و نابخردانه به تهران است. تل‌آویو به دنبال آن است تا با شیطنت‌های خود جریان مقاومت را وادار به عکس‌العمل کند و فضا را بیش از پیش ملتهب کرده تا بتواند حاشیه امنی برای خود ایجاد کند.

وی ادامه داد: بخشی از این اقدام اسرائیل را باید ایجاد مانع در مسیر دموکرات‌ها دانست و تل‌آویو به دنبال آن است تا با طرح و اجرای چنین سناریوهایی بتواند روندهای مد نظر تیم بایدن را به بن‌بست بکشاند. این روندها از برجام گرفته تا بحث نیروهای نظامی آمریکا در سوریه و عراق را شامل می‌شود و رژیم صهیونیستی به دنبال آن است تا بتواند تا حد زیادی اوضاع را به نفع خود مدیریت کند. بر این اساس شاهد آن هستیم که قبل از اجرای مراسم تحلیف بایدن قرار است مایک پنس، معاون دونالد ترامپ به اراضی اشغالی سفر کند. این سفر در حالی انجام می‌شود که رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی آمریکا هم‌اکنون در سرزمین‌های اشغالی به سر می‌برد و آنگونه که رسانه‌ها اعلام کرده‌اند، هر دو مقام ارشد ایالات متحده علاوه بر گفت‌وگو درباره ایران و مسائل منطقه به دنبال آن هستند تا پرده جدیدی از عادی‌سازی روابط اسرائیل و کشورهای عربی و اسلامی را رونمایی کنند.

این کارشناس ارشد مسائل منطقه تصریح کرد: در این میان، رسانه‌ها گمانه‌زنی کرده‌اند که عمان به عنوان کشور بعدی با اسرائیل وارد عادی‌سازی روابط خواهد شد و حتی برخی از اتاق‌های فکر با استناد به سخنان اخیر جرد کوشنر، داماد و مشاور ارشد ترامپ اعلام کردند که احتمالاً عربستان سعودی هم به قطار عادی‌سازی اسرائیل خواهد پیوست. توجه داشته باشید که هدف از مفتوح کردن پرونده عادی‌سازی توسط ترامپ، بهره‌برداری و کسب امتیازها از کشورهای عربی و فروش آن به اسرائیل بود. کاملاً واضح است که ترامپ در مدت کوتاه باقی مانده از حیات سیاسی خود، به دنبال آن است تا بتواند حمایت از خود برای ورود احتمالی به انتخابات ۲۰۲۴ را کسب کند و از سوی دیگر در این میان معاملات پشت پرده خود با تل‌آویو را پس از خروج از کاخ‌سفید ادامه بدهد. بنا بر این تا جایی که نفس سیاسی ترامپ اجازه بدهد، فشار بر روی کشورها به جهت عادی‌سازی با اسرائیل ادامه پیدا خواهد کرد.

زنگنه افزود: در روزهای اخیر مراکش روابط خود را پس از ۵۰ سال ارتباط پنهان، علنی کرد و پس از آن «پادشاهی بوتان» به عنوان هفتمین کشور به قطار عادی‌سازی اسرائیل پیوست. نکته‌ای که در اینجا باید مورد توجه قرار بگیرد این است که خاندان سلطنتی مراکش خدمات زیادی طی پنج دهه اخیر به اسرائیل داده و در مقابل، رژیم صهیونیستی با ترور مخالفان رباط به آن کمک کرد. اینکه حالا بحث عادی‌سازی سایر کشورها در مدت باقی مانده از دولت ترامپ مطرح شده، موضوعی است که نشان می‌دهد اسرائیل به نوعی نگران موجودیت خود است و این نگرانی را می‌توانیم در اظهارات اخیر محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین مشاهده کنیم. او اعلام کرده که آماده گفت‌وگو با اسرائیل خواهد بود که البته انتقادهای زیادی علیه او مطرح شد، اما نکته‌ای که در اینجا باید به آن اشاره شود این است که تل‌آویو در کنار پرونده عادی‌سازی به دنبال آرام کردن محیط اطراف خود در غزه و سایر مناطق اراضی اشغالی است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: توجه داشته باشید که اسرائیل اساساً جنبش‌های فتح، حماس و مابقی جریان‌های سیاسی فلسطینی را به رسمیت نمی‌شناخت اما با اعتراض‌هایی که در کشورهای عربی نسبت به عادی‌سازی این رژیم با دولت‌های حاشیه خلیج فارس و شمال آفریقا صورت گرفته، تیم نتانیاهو به دنبال آن هستند تا یک سوپاپ اطمینان با محوریت محمود عباس ایجاد کنند که به همه بگویند تل‌آویو به فکر مذاکره با فلسطین هم خواهد بود. بحث دیگر، احتمال عادی‌سازی روابط اسرائیل با عمان است که فکر نمی‌کنم پادشاه جدید این کشور به این راحتی وارد عادی‌سازی روابط با اسرائیل شود. مسأله روابط سعودی‌ها و اسرائیل هم مطرح شده اما به نظرم این موضوع بسیار پیچیده است؛ چراکه جایگاه عربستان در جهان اسلام و دنیای عرب به حدی حساس است که خاندان سلطنتی سعودی باید بیش از گذشته در مورد این مسأله فکر کند اما به هر حال طرح سیاسی آنها برای مسأله فلسطین همان طرحی است که از سوی ملک عبدالله برای ایجاد دو کشور پیشنهاد شده بود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز