سازمان بینالمللی کار:
سالانه ۱۵۰ میلیارد دلار سود از بردهداری حاصل میشود
«در حال حاضر نزدیک به ۲۱ میلیون زن، مرد و کودک قربانی اشکال نوین بردهداریاند که در میان آمارهای ارائه شده، زنان و کودکان بیش از سایر گروهها در معرض آسیب قرار دارند. / عمدتاً مقصد ترانزیت قاچاق زنان و کودکان برای تحقق اهداف مذکور کشورهای اروپاییاند.»
آمارهای منتشر شده توسط سازمان بینالمللی کار نشان میدهد، در حال حاضر نزدیک به ۲۱ میلیون زن، مرد و کودک قربانی اشکال نوین بردهداریاند که در میان آمارهای ارائه شده، زنان و کودکان بیش از سایر گروهها در معرض آسیب قرار دارند.
به گزارش ایلنا، بر اساس برآوردهای سازمان بینالمللی کار، سالانه بالغ بر ۱۵۰ میلیارد دلار سود ناشی از کار اجباری و اشکال نوین بردهداری حاصل میشود که حدود دوسوم این مبلغ، ناشی از اشکال مختلف استثمار و به بردگی گرفتن زنان و کودکان است و این امر حقیقتاً یعنی یک فاجعه انسانی در قرن بیست و یکم میلادی که داعیهدار حمایت از حقوق بشر زنان و کودکان است.
عمدتاً مقصد ترانزیت قاچاق زنان و کودکان برای تحقق اهداف مذکور کشورهای اروپایی بوده و یا اگر این اقدامات در کشورهای در حال توسعه خصوصاً شرق و جنوبشرق آسیا محقق شود، متقاضی اصلی این بردهداری نوین و اشکال نوین استثمار، اتباع کشورهای توسعه یافته هستند که برای نیل به اهداف غیرانسانی خود مبادرت به ایجاد راهکارهای ضدحقوق بشری نظیر توریسم جنسی و بدتر از آن توریسم جنسی کودکان کردهاند.
در پیام اخیر دبیرکل سازمان ملل به مناسبت فرارسیدن روز جهانی مبارزه با بردهداری، معضل بهبردگیگرفتن زنان و کودکان، به عنوان یک شیوه و تاکتیک نظامی در مخاصمات مسلحانه دهههای اخیر، مورد اشاره قرار گرفت.
بان کی مون، بر لزوم ارتقای آموزش، سطح آگاهی و مهارت افراد فقیر خصوصاً زنان و کودکان، به عنوان یک اقدام مهم برای مقابله با اشکال نوین بردهداری یاد کرده است. این در حالی است که در عرصه بینالمللی، اسناد بینالمللی الزامآور در زمینه مقابله با بردهداری به تصویب رسیده است؛ که از آن جمله میتوان به «کنوانسیون مقابله با قاچاق انسان و استثمار برای فحشا»(مصوب ۱۹۴۹) اشاره کرد.
بنا به اذعان دبیرکل ملل متحد، در چارچوب ملل متحد، یک صندوق امانی اختیاری برای حمایت از قربانیان بردهداری ایجاد شده است که به طور مؤثر، از سوی دولتها مورد حمایت و پشتیبانی قرار نگرفته است. همچنین سازمان ملل بر لزوم پیوستن دولتها به پروتکل جدید سازمان بینالمللی کار در زمینه مقابله با کار اجباری تأکیددارد..
بر طبق برآوردهای سازمان بینالمللی کار، در حال حاضر بالغ بر ۱۶۸ میلیون کودک، قربانی کار اجباری و اشکال مختلف استثمار از جمله استثمار جنسی هستند و این امر، مکرراً از سوی گزارشگر ویژه در مورد منع فروش و استثمار جنسی کودکان مورد تأکید قرار گرفته است.
مقابله و ریشهکنکردن اشکال نوین بردهداری به عنوان یکی از اهداف توسعه هزاره محسوب میشود که باید با همکاری دولتها و نهادهای بینالمللی محقق گردد.
برده داری مدرن چیست؟
در حالی که سازمان بین المللی کار(ILO) شمار بردگان جهان را ۲۱ میلیون میداند، بنیاد «واک فری» تعداد بردگان را ۳۵ میلیون و هشتصد هزار نفر برآورد میکند. واک فری برده داری مدرن را چنین تعریف میکند «محرومیت از آزادیهای فردی از طریق بهره برداری غیر منصفانه و غیر قانونی». این تعریف شامل کلیه اشکال جدید برده داری مدرن مانند قاچاق انسان، کار اجباری، ازدواج اجباری، سوءاستفاده جنسی و تجاری و فروش و بهره کشی از کودکان به هر شکل نیز میشود. واک فری میگوید، برده داریهای مدرن دیگر به شکل سنتی آن قابل مشاهده نیست و نمیتوان با استاندارهای همگانی میزان و شیوع آن را
سنجید.
طبق این گزارش، بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا اگرچه تاحدودی تلاش کردهاند با اشکال مختلف برده داری مقابله کنند اما هنوز نتوانستهاند به طور کامل نسبت به مهار آن اقدامات لازم را انجام دهند.. در همین راستا کشورهایی چون هلند، سوئد، ایالات متحده، استرالیا و نیوزیلند، ۵ کشوری هستند که علی رغم اینکه این معضل همچنان در آن کشورها رواج دارد اما بیشترین تلاشها را در جهت کاهش اشکال مختلف برده داری مدرن انجام دادهاند همچنین برخی کشورهای جنوب غربی آسیا و کره شمالی به لحاظ شاخص مسولیت پذیری دولتها در کاهش اشکال نوین برده داری در ردههای آخر این جدول قرار
دارند. هنوز مشخص نیست موسسه واک فری با استناد به کدام منابع این کشورها را در ردهٔ آخر یا به قولی گروه D قرارداده است اما بر اساس گزارش منتشره، این کشورها یا درگیر جنگ داخلی هستند و یا منابع لازم برای بررسی شاخصها در مورد آنها در دسترس موسسه وجود نداشته است.
به هر حال، واقعیت این است که بردهداری مدرن چهرههای گوناگون دارد. کودکانی که محروم از حق تحصیلاند چون مجبور به کار کردن یا ازدواج زودهنگام میشوندو زنانی که بدون حق و حقوق به کار خانگی مشغولاند و به اشکال مختلف کلامی و غیرکلامی مورد خشونت قرار میگیرند.
چه باید کرد؟
واک فری میگوید، اولین گام پس از شناسایی افراد و گروههایی که قربانی برده داری مدرن شدهاند، این است که به صورت سیستماتیک و نظاممند، ساز و کار سیستم قضایی در خصوص مهار اشکال مختلف برده داری اصلاح شود. در این راستا بر لزوم شناسایی و نظارت بیشتر برافرادی که تحت عنوان پیمانکار و دلال شرایط خاص و گاها غیرقانونی را بر روابط کار تحمیل میکنند و به این شکل افراد را مورد بهره برداری غیرمنصفانه قرار میدهند، تاکید شده است.