شستا نماد شفافیت، پاسخگویی و مشارکت عمومی
شستا سهم بزرگی از اقتصاد نهادهای عمومی است که با عرضه آن در بازار سرمایه عمق بیشتری پیدا می کند و مانع از نوسانات غیرعادی اقتصادی خواهد شد.
به گزارش ایلنا، محمد حسین رزاقی، سرپرست شرکت نفت ایرانول طی یادداشتی درباره شستا و تاثیر آن بر کلانِ اقتصاد نوشت: وبا توجه به سهم حضور شستا در اکثریت صنایع بالادستی همچون فولاد، نفت و پتروشیمی و نیز برخی از شرکتهای بزرگ دیگر همچون رایتل در صنعت مخابرات، سیمان هلدینگ فارس و خوزستان که بر تمامیت بخشهای کلان اقتصاد تاثیرگذار بوده و هرنوع تصمیم گیری در سطوح مدیریتی آن می تواند بر مولفه های اقتصادی تاثیر بسزایی داشته باشد عرضه سهام شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی در بورس یکی از مهمترین اقدامات دولت در راستای سیاست های کلان دولت جمهوری اسلامی ایران برای کم کردن بار مدیریت نهادهای اقتصادی و عمومی در راستای خروج از بنگاه داری و تبدیل آنها به سهامداری واحدهای اقتصادی اعم از تولیدی و یا غیر تولیدی است که این امر به اصلاح ساختار اقتصادی و شفاف سازی در بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور می انجامد و این موضوع اتفاق مبارکی برای اقتصاد کشور است زیرا یک حجم سنگینی از نقدینگی در جامعه وجود دارد که اگر جذب بورس نشود موجب تورم در سایر حوزه های اقتصادی می شود.
شستا با حضور در بورس در آستانه شفافیت بیشتر قرار می گیرد و با این حرکت گام بزرگی به سوی مردمی شدن در اقتصاد برداشته می شود بنابراین حضور در بازار سرمایه به عنوان تابلوی اقتصادی و نیز الزامات حاکم بر شفافیت شرکتهای حاضر در این بازار از جمله افشا اطلاعات ماهانه و میاندوره ای 3 ماهه به همراه اطلاعات شرکتهای زیر مجموعه تحت کنترل، می تواند به دلیل نظارت فعالین بازار و نهادهای نظارتی و افشای اطلاعات مالی که به صورت مستمر و با دقت نظر ویژه مورد بررسی قرار می گیرد نحوه و آثار افشا را هم برای سهامدار اصلی و هم برای سرمایه گذاران بالقوه مورد نظر قرار دهد. لذا با واگذاری سهام شستا در بورس، این شرکت به نهادی شفاف تبدیل شده و عملکرد این شرکت در اختیار عموم مردم بالاخص ذینفعان قرار گرفته و تمامی بیمه شدگان و بازنشستگان می دانند پولشان در کجا و به چه شکلی سرمایه گذاری شده و به نقش این شرکتها در بالندگی اقتصادی کشور پی خواهند برد.
بررسی و نظارت سرمایه گذاران بازار سرمایه و علی الخصوص فعالان آن می تواند همراه با دقت نظر این گروه از عموم جامعه بر عملکرد مدیران بنگاههای اقتصادی که سهامداران اصلی آن از جمله نهادهای عمومی می باشند، باعث شود تصمیم گیران در این نهادها نیز به زوایای عملکردی مدیران منصوب خود از نقطه نظر سایر ذینفعان و دستیابی به اهداف اصلی این بنگاه اقتصادی آگاه گردند. همچنین با عرضه سهام شستا در بورس و تبدیل آن به شرکتی با دیوارهای شیشه ای عملکرد آن در اختیار عموم قرار گرفته و میزان تولید، فروش، هزینه ها و سود و گردش مالی آن نیز شفاف می گردد و موجب آگاهی سرمایه گذاران و سایر ذینفعان از نحوه عملکرد پولشان در سرمایه گذاری ها می گردد که این امر موجبات نظارت همگانی و توسعه و افزایش کارایی در بازار سرمایه را به دنبال خواهد داشت.
شستا سهم بزرگی از اقتصاد نهادهای عمومی است که با عرضه آن در بازار سرمایه عمق بیشتری پیدا می کند و مانع از نوسانات غیرعادی اقتصادی خواهد شد. بازار سرمایه در بخش اوراق بهادار آن که در حال حاضر دارای ارزش تقریبی بالغ بر 120 میلیارد دلار می باشد با ورود مگا هلدینگ شستا ، ضمن افزایش ارزش ارزی و ریالی آن، در زمانهایی که نماگر بازار (شاخص) روند افزایش و یا کاهشی دارد توانایی اثرگذاری بیش از پیش را بر این بازار داشته و مازاد تقاضای خرید در بورس را تغذیه کرده و بر اساس وزن خود مانع از نوسانات غیرعادی بورس خواهد شد، لذا وقتی بازار با هجوم تقاضای مازاد بر عرضه مواجه گردد این سهام ضمن تنظیم تعادل تقاضا و عرضه باعث موازنه و عمق بخشیدن به بازار سرمایه و بزرگ شدن آن نیز می گردد و سهام شستا را به یکی از ارزنده ترین سرمایه گذاری ها تبدیل خواهد کرد و به دنبال آن با ورود شستا به بورس، حجم سنگینی از نقدینگی سرگردان در کشور را جذب بورس خواهد کرد و از تورم در سایر حوزه های اقتصادی جلوگیری می نماید.
سهامدار شدن عموم جامعه در بنگاههایی که متعلق به نهادهای عمومی می باشند حتی به سبب عدم حضور در رأس اداره امور این بنگاهها و به تبع آن عدم دخالت مستقیم در تدوین استراتژی و هدفگذاری آنها می تواند تاثیرگذار باشد. البته به صورت غیر مستقیم و با حضور در مجامع عمومی این گونه بنگاه ها می توانند در بلند مدت اثراتی را به همراه داشته باشد. در چنین شرایطی که بورس جایگاه مورد اطمینان عموم جامعه برای سرمایه گذاری شده است نقش نهادهای سیاستگذار و نظارتی بازار بیش از پیش پررنگ شده و باید در جهت افزایش آگاهی و هدایت نقدینگی به سمت این بخش ارزنده اقتصادی، اقداماتی را انجام دهند. عرضه سهام بنگاههای بزرگ اقتصادی با توجه به رویه های نظارتی و اطلاع رسانی موجب افزایش شفافیت اقتصادی در بازار مالی کشور گشته و منجر به افزایش بهره وری در نحوه مصرف منابع شده و از بروز بحران ها و فساد جلوگیری می کند.
با توجه به اینکه سهامدار اصلی شستا سازمان تامین اجتماعی می باشد، بازار سرمایه در بخش بازار اوراق سرمایه ای (سهام) و بازار بدهی (اوراق اسلامی) به سبب شفافیت در اطلاعات مالی و نیز تشریح کامل دلایل تأمین مالی از طریق این بازار در فرایندی که منجر به اخذ مجوزهای لازم می گردد توانایی تأمین منابع مناسب با هزینه های پایین مالی منابع تأمین شده را می تواند برای سازمان تامین اجتماعی به همراه داشته باشد. واگذاری شستا در بورس باعث از دسترس خارج شدن منابعی که این شرکت مدیریت می کند نمی گردد و لذا می تواند با نقدینگی به دست آمده در بخش های دیگر سرمایه گذاری کرده و به توسعه فعالیتهای این شرکت کمک شایانی نماید و در این راستا تامین اجتماعی می تواند با این پشتوانه نقدینگی در خصوص اجرای پروژه هایی که متوقف شده اند، همسان سازی وضعیت بازنشستگان و مستمری بگیران و جلوگیری از ایجاد فضای ملتهب مطالبات اجتماعی اقدام نماید.
حضور نهادهای مالی متعدد و حرفه ای در بازار سرمایه (همچون شرکتهای سبد گردانی، مشاوره سرمایه گذاری، کارگزاری، تأمین سرمایه، صندوقهای سرمایه گذاری و ....) که از نیروهای حرفه ای تحلیلی در بخشها و صنایع مختلف و دارای توانمندیهای متعدد بهره مند می باشند، با بررسی موشکافانه و دقیق عملکرد و برنامه های کلیه شرکتهای حاضر در بازار سرمایه، این امکان را به مجموعه شستا خواهد داد که با گرفتن بازخوردها از برنامه های خود هم در شرکت شستا و هم در سایر شرکتهای تحت مدیریت حاضر در بورس و یا خارج از بورس، ضمن اصلاح اشکالات و ایرادات صحیح وارد بر برنامه نسبت به اصلاح، بهبود و توسعۀ آنها اقدامات مناسبی را به انجام رسانند. بازار سرمایه در شرایط کنونی در انتظار عرضه اولیه بنگاههای با بازده مناسب است و شستا می تواند پاسخگوی این نیاز و هدایتگر نقدینگی بازار باشد. ارزندگی سبد پورتفوی شستا موتور محرک این شرکت است و شستا می تواند با اصلاحاتی که از این مسیر در بورس برای این بنگاه رخ خواهد داد چشم انداز متفاوتی را تجربه کند.
به سبب الزام برگزاری مجامع عمومی با حضور سهامداران خرد و سایر سهامداران غیرمدیریتی شرکت و در برخی موارد برگزاری کنفرانسهای اطلاع رسانی که با رعایت ضوابط حاکم بر شرکتهای بورسی که توسط سازمان بورس و سایر ارکان آن سازمان اعمال می گردد، مدیران شرکت شستا را ملزم به پاسخگویی خواهد نمود. قطعا این عرضه به اصلاح ساختار اقتصادی و شفاف سازی منجر می شود و می تواند در درازمدت با نظارت های صورت گرفته از طریق نهادهای نظارتی و سازمان بورس منجر به مسئولیت پذیری بیشتر مدیران این شرکت و در نهایت افزایش بازدهی برای طیف وسیعی از بازنشستگان به عنوان سهامداران اصلی این بنگاه اقتصادی و طیف گسترده ای از سهامداران بازار سرمایه شود.