خبرگزاری کار ایران

مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایه گذاری ملی ایران؛

مشکلات یکسال اخیر هنوز بر سر بازار سرمایه سنگینی می کند

مشکلات یکسال اخیر هنوز بر سر بازار سرمایه سنگینی می کند
کد خبر : ۲۴۹۴۶۰

یک سیستم تعرفه داینامیک که به چند متغیر وصل باشد می تواند خیلی هوشمندانه از تولید داخل حمایت کند از طرفی برای حفظ حقوق مصرف کننده هم نسبت به افزایش سطح استانداراد هم سخت گیری کند.

مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایه گذاری ملی ایران با بیان آنکه ذات بازار ثانویه نوسان دارد اما وقتی صحبت از رشد بازار سرمایه می شود منظور یک رشد پایدار و مستمر در میان مدت و بلندمدت است، گفت: بازار در یک سال گذشته با یکسری مشکلات و ریسک های سیستماتیک روبه رو شد که هنوز سایه آن بر سر بازار سرمایه سنگینی می کند.

به گزارش ایلنا و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه(سنا)، محمدرضا صادقی مقدم افزود: یک نکته باید به عنوان پیش فرض قبل از همه تحلیل ها به آن توجه شود و آن نکته این است که زمانی وضع بازار ثانویه ما خوب می شود که وضع واقعی اقتصاد ما که همان وضعیت شرکت ها و بازار اولیه است، خوب باشد. به عبارتی وقتی وضع بازار اولیه خوب باشد می توان انتظار داشت که وضع بازار ثانویه خوب باشد و رشد مستمر با چشم انداز مناسبی داشته باشد.

وی با اشاره به کاهش قیمت نفت و تأثیر آن بر بودجه سال ۹۴، اظهار داشت: اینکه دولت چه برنامه ای برای کاهش منابع درآمدی خود دارد یکی از دغدغه های بخش خصوصی و بنگاه های اقتصادی است. این نگرانی بعضاً وجود دارد که کاهش منابع درآمدی از طریق شفاف ترین بخش اقتصاد کشور یعنی شرکتهای بورسی با بالا بردن هزینه ها تأمین شود.

این کارشناس بازار سرمایه درباره اثر کاهش قیمت جهانی نفت بر شرایط بنگاه های اقتصادی کشور، تصریح کرد: کاهش منابع درآمدی کشور می تواند منجر به عدم تحقق کامل بودجه های عمرانی شود و روی برخی صنایع مانند سیمانی ها و فولادی ها اثرگذار باشد یا حتی این کاهش منابع درآمدی از طرف دیگر نگرانی هایی را برای شرکت های پیمانکاری و سایر شرکتهایی که از دولت طلبکار هستند در پی دارد این بنگاه ها امید دارند با بهبود شرایط دولت طلب های خود را وصول کنند.

وی افزود: اگر این وضعیت با چشم انداز مثبت افزایش قیمت نفت تغییر مسیر بدهد چشم انداز بازار سرمایه هم مثبت می شود.

به گفته مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایه گذاری ملی ایران دومین نکته که بازار را با ابهام مواجه کرده نتیجه مذاکرات هسته ای است. از آنجا که در این دوره تاریخ ۱۰ اسفند ماه برای رسیدن به توافقی کلی سیاسی ایرن با گروه ۱ + ۵ مطرح شده بازار منتظر است که نتیجه توافق یا عدم توافق سیاسی روشن شود.

وی خاطرنشان کرد: در صورتی که این توافق صورت بگیرد بیشترین اثری که بعد از انتشار خبر آن شکل می گیرد امید به آینده اقتصاد است به عبارتی شاید اثرش برای بازار سرمایه یک اثر روانی کوتاه مدت باشد اما اثر واقعی آن در اقتصاد کشور اصلاً کوتاه مدت و موقتی نیست بلکه یک اثر بلندمدت است و همین اثر واقعی در بازار اولیه می تواند در میان مدت و کوتاه مدت بازار ثانویه را از رکود خارج کند.

** اقدام عاجل دولت برای بورس

صادقی مقدم با اشاره به برخی تصمیماتی که در طول یک سال گذشته از سوی دولت گرفته شده، گفت: برخی تصمیمات با اصول بازار سرمایه و بازار محوری مغایر بوده بنابراین امروز بهترین و کارسازترین اقدام دولت برای کمک به بازار سرمایه کاهش نرخ سود سپرده است.

وی در ادامه به کمرنگ شدن نقش بنگاه های اقتصادی در رشد اقتصادی اشاره و تصریح کرد: در بخش کلان اقتصاد آمارها حاکی از رشد اقتصادی است مثلاً در میزان فروش نفت، فرآورده های نفتی، میعانات گازی نسبت به دوره مشابه قبل رشد داشتیم و همین عاملی شد که نرخ رشدهای خوبی را به نسبت سال قبل ایجاد شود اما بنگاه ها با واقعیت عجیب دیگری رو به رو هستند.

این کارشناس بازار سرمایه به کاهش افت قیمت فروش محصولات در داخل و بازارهای جهانی اشاره کرد و گفت: در صنایع مختلف از صنایع غذایی گرفته تا صنایع بزرگ چون فولاد و سیمان شاهد کاهش فروش و افت قیمت فروش هستیم که در سال های اخیر در نوع خود بی سابقه است اما این مشکلات لاعلاج نیستند فقط باید راه درمان درست را برای برون رفت از آن انتخاب کرد.

وی قبل از بیان راهکار برون رفت از شرایط فعلی، توضیح داد: انبارهای پر از کالای امروز با انبارهای پر از کالای سالهای گذشته متفاوت است و دلیل اصلی آن کاهش شدید قیمت جهانی کالاهاست به عبارتی اگر یک بنگاه اقتصادی هم اکنون بخواهد مشابه کالایی که در انبار دارد را تولید کند قیمت تمام شده اش ۳۰-۴۰ درصد کمتر می شود و همین بنگاه ها در این شرایط با این قیمت ها اگر بخواهند کالایی را صادر کنند باید با قیمت پایین تر محصول را به فروش برسانند و این مشکلی است که بیشتر بنگاه های خرد با آن دست به گریبان هستند.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در چنین شرایطی نقش دولت بیش از پیش پررنگ می شود، گفت: دولت باید جلوی صادرات بی رویه را بگیرد به عنوان مثال در صنعت لاستیک شاهد واردات بی رویه هستیم این افزایش بی رویه تا جایی است که میزان واردات لاستیک ماشین های سواری نسبت به سال گذشته ۱۶۰ درصد افزایش پیدا کرده است بنابراین دولت اگر می خواهد از صنایع خرد حمایت کند راهی ندارد جز اینکه برای واردات یک سیستم تعرفه هوشمندانه تعریف کند.

مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایه گذاری ملی ایران در این خصوص توضیح داد: یک سیستم تعرفه داینامیک که به چند متغیر وصل باشد می تواند خیلی هوشمندانه از تولید داخل حمایت کند از طرفی برای حفظ حقوق مصرف کننده هم نسبت به افزایش سطح استانداراد هم سخت گیری کند.

وی با اشاره به جنگ قیمتی که در جهان شکل گرفته، خاطرنشان کرد: افت شدید قیمت نفت و کاهش پیاپی محصولات و مشکلات داخلی سایر کشورها همچون روسیه و چین به جنگ قیمتی دامن زده است به عنوان مثال روسیه به دلیل کاهش روبل در برابر دلار اقدام به فروش محصولات فلزی اش به هر قیمتی کرده و سایر کشورها به همین نحو مرتب در حال پایین آوردن قیمت محصولاتشان در بازارهای بین المللی هستند بنابراین هم اکنون رشد طرف تقاضا برنده این میدان را تعیین می کند.

صادقی مقدم گفت: اگر به واسطه برداشتن تحریم ها این گشایش در اقتصاد ما ایجاد شود تقاضای داخلی آنقدر زیاد می شود که به راحتی می تواند جایگزین صادرات شود در غیر این صورت دولتمردان ما باید به دنبال وضع قوانین سختگیرانه بر واردات باشند و از طرفی دیگر باید به دنبال بازارهای جدید صادراتی باشند و به جای اتکا به صادرات به عراق و سوریه که هم اکنون خود با مشکلات داخلی مواجهند برای سرمایه گذاری در سایر کشورهای همجوار و غیرهمجوار مثل آفریقا زمینه سازی کند.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز