دیابتیها بخوانند:
دیابت از پیشگیری تا درمان
همترین عوامل ایجاد دیابت، اقبال مردم به زندگی شهرنشینی، آلودگی هوا و مصرف غذاهایی با منشأ ساختگی و صنعتی بهجای غذاهای طبیعی و فراسودمند، فشارهای روحی و روانی ناشی از ناهنجاریهای اجتماعی و محیطی و رقابتهای نامطلوب اقتصادی و سبک زندگی معاصر با فعالیت بدنی اندک است.
دیابت بهعنوان یک بیماری مزمن و فرساینده نهتنها سلامت اندامها را به خطر میاندازد بلکه آسیبهای جدی بر اجتماع و اقتصاد وارد میآورد. هرچند اصلاح بسیاری از عوامل مداخلهگر در ایجاد بیماری دیابت ممکن نیست اما به نظر میرسد سادهترین و سهلترین شیوه مقابله با بیماری دیابت در تغییر سبک زندگی نهفته باشد. با توجه به نرخ رشد دیابت و تأثیر مخرب این بیماری بر سلامت جسم و روح فرد و جامعه، کلینیکهایی بهمنظور آموزش بیماران و کاهش شیوع دیابت تأسیسشدهاند ازجمله کلینیک «یاس» که مؤسس آن دکتر «صدیقه ضیایی» دیابتولوژیست و دکتری روانشناسی سلامت و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و تحقیقات است.
کلینیک یاس، مجموعه پلی کلینیک و فوق تخصصی است و انواع تخصصها حول محور دیابت در آن حضور دارد و علاوه بر متخصصین داخلی و غدد که بهطورمعمول، دیابتیها را ویزیت میکنند تخصصهایی در حوزه شبکیه چشم، متخصص و جراح قلب ، متخصص زنان، مغز و اعصاب، کلیه و مجاری ادراری و متخصصین تغذیه هم در آن فعالیت دارند تا بتوانند خدماتی جامع را به بیماران دیابتی ارائه بدهند. همچنین کلینیک زخم پای دیابت هم، بیمارانی که ممکن است دچار زخمهای پوستی و ماندگار و عفونی شوند را تحت پوشش قرار میدهد و در آیندهای نزدیک بخشهای فیزیوتراپی هم به این مجموعه اضافه میشود. در حال حاضر علاوه بر بخشهای قلب، چشم، داخلی،غدد وتغذیه، آزمایشگاه و داروخانه هم در این مجموعه فعالیت دارند. کلینیک یاس، مجموعهای جامع است تا بیمار با مراجعه به آن، همه خدمات موردنیاز را دریافت کند. پرستاران بهگونهای انتخابشدهاند که با بیماران، بهصورت اختصاصی و نفربهنفر وقت بگذارند و مسائل پیشگیری و بهداشتی را آموزش بدهند و خود مراقبتی را به بیماران بیاموزند. بهاینعلت که مجموعه معتقد است، وقتی درمان پایدار و ماندگار خواهد بود که بیماران دانش کافی برای مراقبت از خود را داشته باشند.
دکتر «صدیقه ضیایی» موسس این کلینیک معتقد است: سبک زندگی افراد، نقش اساسی در ابتلای آنان و پیشگیری از مبتلا شدن به دیابت دارد و حتی افرادی که بهصورت ژنتیکی آمادگی ابتلا دارند، اگر سبک زندگی سالم و صحیحی داشته باشند، در بسیاری مواقع این ژن، فرصت فعال و غالب شدن را پیدا نمیکند. به همین دلیل کلینیک یاس به آموزش بیماران، پا بهپای درمان اهمیت میدهد و باور دارد اگر بیماران نقش تغذیه صحیح و ورزش، در کنار خواب و فعالیت درست را بیاموزند و همینطور از تهدیدکنندههای سلامت، مثل مواد مخدر و مشروبات پرهیز کنند، در بسیاری موارد حتی در صورت داشتن زمینه خانوادگی مساعد، ممکن است مبتلا نشوند و چهبسا، علیرغم اینکه علائم بیماری شروعشده باشد، با تغییر سبک زندگی، درصد زیادی از بیماری، خودبهخود کنترل میشود و افراد به مرحله پیشرفتهتر که تزریق انسولین است، نمیرسند. گام اولی که درمان یک بیمار دیابتی شروع میشود، درمان خوراکی است و اگر کنترل نشود باید سراغ انسولین بروند و چنانچه بیماران در همان مرحله اولیه؛ آن دانش را داشته باشند و در کنارش، آن اراده و تشویق لازم را دریافت کنند، بهراحتی میتوانند این بیماری را تحت کنترل خود درآورند، بر همین اساس در کلینیک یاس، از طریق گفتوگوی پرستاران به بیماران، آن آموزش و انگیزه لازم داده میشود و در این صورت، بیمار کارش به دریافت انسولین نمیکشد. یکی از کارهایی که سعی میشود در مرکز یاس انجام شود، این است که نهتنها وقتی بیمار وارد کلینیک میشود، از او مراقبت خواهد شد و آموزشهای لازم را دریافت می کند، بلکه موضوعی تحت عنوان «خدمات پس از ویزیت» هم مورد توجه قرار گرفته و بیماران که در مجموعه ویزیت میشوند، پس از رفتن از کلینیک هم پرستاران با آنها تماس میگیرند و حالشان را جویا میشوند، اینکه آیا داروهایی که استفاده کردهاند، حالشان را بهتر کرده یا بدتر و اگر لازم باشد، سرویس اضافهای به آنها دادهشده و مجدد ویزیت شوند، در گفتوگوی پرستار با بیمار، این موضوع موردبررسی قرارگرفته و بیمار دوباره برای دریافت سرویسهای تکمیلی و دریافت مراقبتهای بیشتر، فراخوان میشود. بنابراین نقش مشاوره، دقیق و ظریف در کلینیک یاس مدنظر قرار گرفته که دامنه این مراقبت را گستردهتر کرده و به داخل منازل بیماران کشانده است
کلینیک فوق تخصصی یاس در خیابان قائم مقام فراهانی خیابان شهید خدری بعد از خیابان سنایی واقع شده است .