دلایل اقبال بازار به این نماد قندی «قچار»
شرکت فرآوردههای غذایی و قند چهارمحال از جمله شرکت های برجسته صنعت قند و شکر است که قصد دارد برای رشد و توسعه فعالیت های عملیاتی اقدام به تامین مالی از محل افزایش سرمایه کند و با توجه به شرایط بنیادی مطلوب و سود انباشته قابل توجه گزارش توجیهی افزایش سرمایه 300 درصدی از این محل را اخیرا روانه کدال کرده است. سرمایه شرکت در حالی از 140 میلیارد ریال قرار است به 560 میلیارد ریال برسد که مهم ترین هدف شرکت از این تامین مالی استفاده از دارایی های بالقوه در مسیر افزایش ظرفیت تولید از 1500 به 3000 تن مصرف چغندر در روز و همچنین جلوگیری از خروج نقدینگی و حفظ سرمایه در گردش است. همین اتفاق بهانه ای شد تا با مدیر عامل این شرکت گفتگوی ترتیب داده شود و در خصوص تحولات آتی از ایشان سوالاتی گردد.
به گزارش ایلنا، قربانی، مدیر عامل شرکت فرآورده های قندی چهارمحال بیان کرد، سطح زیر کشت چغندرکشور در سال جاری نسبت به سال 98، 17 درصد افزایش پیدا کرده است. او در ارتباط با وضعیت کارخانه گفت: ولی کارخانه قند چهار محال توانسته سطح زیر کشت را نسبت به سال 98 و سطح قرادادها را افزایش واقعی بدهد. ما پیش بینی می کنیم که حدود 45 درصد میزان چغندر سال جاری نسبت مربوط به کشت بهاره ما نسبت به سال 98 بیشتر باشد. ضمن اینکه میزان جذب چغندر کشت پاییزه، نسبت به سال 98، حدود 21 درصد افزایش داشته است که در ایام بهار و تابستان کار کردیم و به اتمام رسید. وی در ادامه افزود: البته میزان قرارداد سال جاری که نسبت به سال 98 افزایش محسوسی داشته علتش خدماتی است که کارخانه برای چغندرکاران در نظر گرفته است.
قربانی گفت: برای خریداری دستگاه های کشت و برداشت چغندر توسط پیمانکاران وامهایی در اختیارشان قرار گرفته و همین امر موجب تشویق بیشتر کشاورزان برای کشت چغندر شده است. بعلاوه، خوش حسابی کارخانه این روند را تسهیل نموده، چرا که جز اولین کارخانه جاتی بوده که مطالبات چغندرکاران را پرداخت کرده و با آنها تسویه حساب نموده است. در واقع این کارخانه در منطقه به عنوان کارخانه ای خوش حساب شناخته شده و در مقایسه با سایر کارخانه جات کشور،کمترین میزان شکایات و نارضایتی را داشته است.
افزایش واردات شکر به دولت پیشنهاد شده است
قربانی عنوان کرد: شکر وارداتی در سال جاری تاکنون به میزان 13 هزار تن انجام شده، وارد شده و بخشی از آن تسویه شده و بخشی از آن در انبار کارخانه موجود است. بعلاوه برای 70 هزار تن واردات شکر نیز پیشنهاد داده شده، اعلام نیاز شده و درخواستش به بازرگانی دولتی و صمت ارائه شده است. منتها بر حسب نیاز کشور، دولت میزان آن را تعیین می کند. شاید با همه ی 70 هزار تن موافقت شود و شاید با بخشی از آن موافقت شود که تصمیم گیری در این خصوص بر عهده ی وزارت خانه است.
وی در ادامه گفت: ما میزان شکر وارداتی سالانه ای که میتوانیم تصفیه و به شکر سفید تبدیل کنیم حداقل 80 هزار تن با وضعیت و ظرفیت فعلی است، یعنی مجموعا می توانیم 80 هزار تن شکر را تصفیه کنیم، در ضمن بهره برداری از چغندر پاییزه و بهاره نیز داشته باشیم.
قربانی افزود: روزانه حدود 500 تن شکرخام با وضعیت فعلی می توانیم تصفیه کنیم. بنابراین هرمقدار شکرخام وارداتی تقسیم بر 500 تن می شود، این زمان کار ما با شکر خام تعیین می شود. البته تنها به صورت خاص با شکر خام کار نمی کنیم بلکه با چغندر هم کارمی کنیم. در زمان بهره برداری چغندر برحسب میزان مصرف روزانه چغندر بین 50 تا 250 تن شکر خام همراه با چغندر مصرف می کنیم. هر چه میزان مصرف چغندر بالاتر باشد شکر خام کمتری همراه چغندر مصرف می شود و هرچه ظرفیت چغندر به دلایلی مثل نرسیدن یا کمبود چغندر باشد، شکرخام را تا 250 تن هم افزایش می دهیم. علاوه بر مصرف چغندر، شکرخام همراه با چغندر هم تصفیه کرده ایم. قربانی گفت: نرخ ارز مورد نیاز برای خرید و واردات شکر خام درسال جاری به صورت ارز نیمایی است، اما اینکه در ادامه آزاد باشد یا خیر، بستگی به تصمیم دولت دارد. وی در ادمه گفت: حاشیه سود واردات شکر حداقل 10 درصد و برای چغندر نیز حداقل 11 درصد است. شکر مجموعه به علت مرغوبیت و بالا بودن کیفیت، با استقبال خوب بازار مواجه شده است. مخصوصا برای صنایع پایین دستی که از شکر سفید به عنوان مواد اولیه استفاده می کنند. مثلا برای تولید قند وآبنات، پولکی و نبات و ... که به کیفیت شکر حساس هستند و هر چه کیفیت شکر باشد، میزان ضایعات تولید این کارخانجات پایین دستی، بشدت پایین می آید. به همین خاطر در بازار حاضرند در مقاطع مختلف بین 2تا 8 درصد شکر تولیدی کارخانه را گرانتر از تولیدات دیگر کارخانجات خریداری کنند. البته در نرخ مصوب فروش شکر سفید برای همه کارخانجات یکسان است ولی آنچه درموردش بحث می کنیم در بازار مصرف است که اگر شکر آزاد شود، می تواند باعث سودآوری قابل توجه این کارخانه شود چرا که خریداران حاضرند نرخ بالاتری را مستقیما به کارخانه پرداخت کنند.
وی همچنین ادامه داد: ما مترصد هستیم که کیفیت کارخانه را همچنان بالا نگه داریم، معایب دستگاهها را برطرف کنیم و در نهایت شکر بهتری وارد بازار کنیم.
خرید توربین و کوره بخار برای طرح توسعه
او در ارتباط با طرح توسعه گفت: برای طرح توسعه، دستگاه های عمده ی مورد نیاز که عبارتند از: دیفزیون، کوره بخار، توربین و کوره اهک، خریداری شده، دیفوزیون نصب شده و در حال آماده سازی برای کارهای باقی مانده است. کوره اهک حدود 98 درصد کارش انجام شده وانتظار داریم تا یک ماه اینده راه انداری شود. توربین وکوره بخار هم خریداری شده ولی به علت در کشور ایتالیا برای بارهای ترافیکی و سنگین، محدودیت هایی برای عبور از پلها منظور شده، به فروشنده اجازه حمل نمی دهند. ولی با توجه به اینکه کرونا هم بوده و ما نتوانستیم طی شش هفت ماه اخیر بازدید داشته باشیم که بررسی کنیم چه تغییراتی بوده و علت چیست، اطلاع دقیقی در این خصوص نداریم. ولی به هر حال تمام قیمت توربین و کوره بخار به طور کامل پرداخت شده و فقط منتظر حمل آن هستیم .
از دیگر دستگاهای عمده برای توسعه، یکی سانتریفیوژ ها بوده که سه دستگاه خریداری و وارد کارخانه شده، یک دستگاه را نصب کرده ایم و تست سرد هم انجام شده به صورت بدون بار و در ایام بهره برداری با بار ازمایش خواهیم کرد که علی الاصول نباید مشکلی باشد. بعد از راه اندازی و در مدارقرار گرفتن این دستگاه، در فکر راه اندازی دیگر دستگاه ها هم هستیم.
بنابراین تنها موردی که باقی می ماند، دستگاه عمده و پرقیمت تفاله خشک کن است که برای تهیه ی آن منبعی پیدا کرده ایم و در حال مذاکره برای خرید دستگاه مذکور هستیم. ولی با وضعیت فعلی میتوانیم روزانه 1700 تن چغندر مصرف کنیم کما اینکه درکار با چغندر کشت پاییزه که حدود 2 ماه قبل تمام شده، ما روزانه 1800 تن چغندر کشت پاییزه را مصرف کرده ایم. در واقع1800تن را تثبیت وضعیت کنیم و ادامه بدهیم که البته مانعی هم برای این کار نداریم. وی همچنین بیان کردتولید روزانه این مقدار چغندر در سال آینده با توجه به طرح توسعه و بهره برداری از دستگاه جدید، به حدود 2500 تن چغندر افزایش پیدا خواهد کرد.
افزایش ظرفیت کارخانه
وی عنوان کرد: هر چه ظرفیت کارخانه بالاتر برود، قیمت تمام شده محصول پایین تر است. به دلیل اینکه متناسب با بالاتر ظرفیت، هزینه ها افزایش پیدا نمی کند بلکه بسیار پایین تر از آن است. بنابراین قیمت تمام شده کمتر می شود و حاشیه سود بالا میرود و سودآوری کارخانه افزایش پیدا می کند.
به همین خاطر است که کارخانجات مترصد این هستند که با ظرفیت بالاتری کار کنند و ما نیز پیش بینی می کنیم که با افزایش ظرفیت کارخانه، سوداوری کارخانه خیلی بالاتر برود. چون قیمت تمام شده ی محصول پایین تر می آید. هر چه میزان تولید کارخانه بالاتر برود میزان فروش کارخانه هم بالاتر می رود. میزان تولید بستگی به روزهای کاری و دیگری به میزان ظرفیت هر روز دارد (24) ساعته دارد که انتظار داریم با افزایش ظرفیت مصرف چغندر، میزان جذب چغندر هم افزایش پیدا کند و در نتیجه میزان محصول کارخانه بالاتر برود و فروش کارخانه هم افزایش پیدا کند. اصولا افزایش سرمایه باعث کاهش هزینه های مالی کارخانه می شود و دسترسی به ذخایر کارخانه سهل تر می کند و در نتیجه قیمت حاشیه سود کارخانه افزایش پیدا می کند. ما انتظار داریم که افزایش سرمایه باعث تاثیر مثبت بر سوداوری کارخانه شود.
دارایی های کارخانه یک سری دفاتر است که در نقاط مختلف استان دایر هستند. این دفاتر در واقع متعلق به کارخانه بوده و جزو دارایی شرکت محسوب می شوند. ضمنا جزو دستگاهای مربوطه و خط تولید کارخانه هستند بعلاوه ی زمینی که کارخانه در آن قرار دارد. مضاف بر این ها یک دفتر کار در تهران که متعلق به کارخانه است و یک ساختمان مسکونی که به عنوان خوابگاه در تهران برای کارکنان مورد استفاده قرار می گیرد، وجود دارد. علاوه بر این یک ساختمان دو طبقه در خیابان وزرا وجود دارد که تماما متعلق به کارخانه می باشد. البته ارزیابی قیمت این ساختمان ها درسال 90 انجام شده ولی از سال 90 تاکنون تجدید ارزیابی نشده اند. قطعا متناسب با افزایش نرخ قیمت ساختمان از سال 90 تا کنون مشمول این دارایی این کارخانه شده منتها جدیدا تجدید ارزیابی نشده اند.