عرضه اولیه را کی بفروشیم؟ صفر تا صد خرید و فروش عرضه اولیه سهام
خرید عرضه اولیه در بورس ایران بسیار مورد توجه سهامداران قرار گرفته و بازدهی بسیار خوبی دارد. به سرمایه گذاران تازه کار نیز برای شروع سرمایه گذاری در بورس پیشنهاد می شود که با خرید عرضه اولیه ها شروع کنند. بعد از خرید عرضه اولیه سوالی که پیش می آید این است که عرضه اولیه را کی بفروشیم؟ در این مقاله ابتدا با مفهوم عرضه اولیه و نحوه خرید آن و اینکه عرضه اولیه را کی بفروشیم بهتر است آشنا خواهید شد.
سرمایهگذاری در بورس برای همگان میتواند مناسب باشد اما به شرط آنکه با علم و آگاهی انجام شود. گاها افراد تحت تاثیر سودآوری که از عرضه اولیه دارند شروع به خرید و فروش سایر سهام بورس می کنند که با توجه به عدم آگاهی و نداشتن علم معامله گری در بورس، متضرر می شوند. سرمایه گذاری در بورس نیز مانند سایر بازارهای مالی نیاز به آموزش دیدن و کسب مهارت دارد. برای شروع سرمایه گذاری در بورس حتما با شرکت در کلاس آموزش بورس و استفاده از تجربه اساتید تخصص و مهارت معامله گری را کسب کنید. کالج تی بورس با سابقه 6 ساله در حوزه آموزش بورس به همراه تیمی کاملا حرفه ای و آزمون دیده زیر نظر مهندس ایمان صاحبدادی که تجربه ای 13 ساله در حوزه سرمایه گذاری در بورس دارند برگزار کننده دوره آموزش بورس در تهران، مشهد، ساری،اصفهان، شیراز، کرمان و اکثر شهرهای کشور به صورت آموزش حضوری است و همچنین این دوره به صورت آموزش بورس آنلاین نیز برگزار می شود.
در این مقاله آموزش بورس موارد زیر را بررسی می کنیم:
-
عرضه اولیه چیست؟
-
نحوه خرید عرضه اولیه چگونه است ؟
-
آیا از دو کارگزار میتوان عرضه اولیه خرید
-
شرایط خرید عرضه اولیه : عرضه اولیه را با چه قیمتی بخریم؟
-
عرضه اولیه را کی بفروشیم؟
-
آیا خرید عرضه اولیه بدون نقدینگی امکان پذیر است؟
عرضه اولیه چیست؟
شرکت ها به دو صورت سهامی عام و سهامی خاص هستند. وقتی شرکتی برای اولین بار می خواهد سهام خود را به بازار سرمایه عرضه کند به آن عرضه اولیه می گویند. هنگامی که شرکت هنوز به بازار بورس عرضه نشده است سهامداران مخصوص و معدودی دارد ولی به محض ورود به بازار سرمایه و بورس همگان می توانند سهام آن شرکت را خریداری کنند و سهامدار شرکت شوند.
شرکتی که قصد ورود به بورس را دارد باید پس از طی مراحل پذیرش و رعایت قوانین مورد نظر، تاریخی برای عرضه آن در نظر گرفته می شود که تاریخ عرضه باید دو روز کاری قبل در سایت فرابورس ایران یا سایت بورس اطلاع رسانی شود.
نحوه خرید عرضه اولیه چگونه است ؟
برای خرید عرضه اولیه ابتدا باید کد بورسی یا کد معاملاتی داشته باشید. کد بورسی مانند کد ملی شناسه ای واحد و برای هر فرد منحصر به فرد است. که برای دریافت آن باید ابتدا در سامانه سجام ثبت نام کرد و سپس در یکی از کارگزاری های منتخب حساب بورسی باز کنید.
آموزش دریافت کد بورسی غیر حضوری
خرید عرضه اولیه می تواند به دو صورت آنلاین و آفلاین انجام شود. در خرید آفلاین سرمایه گذار باید قیمت و حجم درخواستی خود را در پلتفرم معاملاتی کارگزاری وارد کند؛ کارگزار نسبت به خرید عرضه اولیه اقدام میکند.
در خرید عرضه اولیه به صورت آنلاین سرمایه گذار در تاریخ و ساعتی که توسط سازمان بورس اعلام شده اقدام به خرید عرضه اولیه می کند. برای خرید عرضه اولیه سرمایه گذار باید درخواست قیمت و حجم را وارد سامانه معاملاتی کند. در خصوص قیمت و حجم باید گفت که سرمایه گذار نمی تواند درخواست خود را به هر قیمت و حجمی وارد سامانه کند بلکه باید درخواست حجم و قیمت خود را طبق اطلاعات منتشر شده در آگهی عرضه اولیه وارد سامانه کند.
آیا از دو کارگزار میتوان عرضه اولیه خرید
درباره نحوه خرید عرضه اولیه در بازار سرمایه سوالی که گاها برای سرمایه گذاران مطرح می شود این است که آیا می توان از چند کارگزاری عرضه اولیه را خریداری کرد یا خیر؟
پاسخ خیر است، زیرا هر سرمایه گذار حتی اگر در چندین کارگزاری حساب داشته باشد اما کد بورسی او ثابت است و عرضه اولیه به هر کد بورسی یکبار تعلق می گیرد و خرید عرضه اولیه از یک کد بورسی در چند کارگزاری امکان پذیر نیست.
شرایط خرید عرضه اولیه : عرضه اولیه را با چه قیمتی بخریم
هنگام انتشار اگهی عرضه اولیه، قیمت و حجم قابل خرید آن برای هر کد بورسی اعلام میشود. به عنوان مثال در آگهی عرضه اولیه شرکت صنعت غذایی کورش حجم در نظر گرفته شده توسط هر سرمایه گذار حقیقی و حقوقی 100 سهم و دامنه قیمت تعیین شده در محدوده 27550 الی 29000 ریال است. سرمایه گذار میتواند حداکثر 100 سهم از این عرضه اولیه را در سفارش خرید خود وارد کند. از طرفی ممکن است برخی از عرضه اولیه ها به دلیل بزرگ بودن شرکت به نقدینگی فراوانی نیاز داشته باشد و سرمایه گذار به هر دلیلی نتواند آن را تامین کند. به همین دلیل در این حالت می تواند تعداد کمتری از سهم را برای خرید وارد سامانه معاملاتی کند.
سرمایه گذاران بالاترین قیمت پیشنهاد شده در اگهی را به عنوان قیمت عرضه اولیه در نظر میگیرند و دلیل آن هم معمولا به دلیل سود ده بودن عرضه اولیه است و همه سرمایه گذاران تمایل دارند عرضه های اولیه را هر چند با مبلغ کم خریداری کنند.
زمان دقیق خرید عرضه اولیه در سایت tsetmc.com درج می شود. برای مشاهده آن پس از جستجوی نماد عرضه اولیه، سربرگ پیام ناظر را انتخاب کنید. تفاوتی ندارد که چه کسی زودتر سفارش خرید خود را ثبت کرده، عرضه اولیه به همه سرمایه گذاران به صورت یکسان تعلق می گیرد. تعداد سهام منتشره بین تمامی متقاضیان به صورت یکسان تقسیم می شود. ممکن است تعداد کمتری از تعداد سهامی که در آگهی عرضه اولیه اعلام شده بود به شما برسد؛ دلیل آن این است که تعداد شرکت کننده ها بیشتر از تعداد پیش بینی شده بوده است.
عرضه اولیه را کی بفروشیم؟
مهم ترین سوال در بین سرمایه گذاران این است که عرضه اولیه را کی بفروشیم؟ با توجه به سودده بودن عرضه اولیه ها در بازار بورس، پیشنهاد می شود که آن را تا مدتی که منفی نشده نگهداری کنید. معمولا عرضه های اولیه بعد از رشدی طولانی چند روزی دچار ریزش خواهد شد که می توانید آن را به فروش برسانید. در حالتی که دید بلند مدت دارید و نیازی به سرمایه آن ندارید نیز می توانید عرضه اولیه را مدت بیشتری نگهداری کنید.
آیا خرید عرضه اولیه بدون نقدینگی امکان پذیر است؟
در خصوص خرید عرضه اولیه در بین سرمایه گذاران این سوال وجود دارد که آیا بدون نقدینگی هم میتوان عرضه اولیه را از کارگزاری ها خریداری کرد یا خیر. بعضی از کارگزاری ها این شرایط را برای مشتریان و کاربران خود فراهم کرده اند که کاربران بدون پرداخت هزینه عرضه اولیه را خریداری کنند و این مبلغ در حساب کاربر منفی شده و پس از فروش عرضه اولیه و یا واریز وجه در حساب کارگزاری این مبلغ از حسابشان کسر خواهد شد ولی سود برای سهامدار ذخیره می شود. ما به همه سرمایه گذارانی که قصد فعالیت در بازار سرمایه را دارند پیشنهاد می کنیم که در کلاس های آموزش بازار سرمایه از صفر تا ۱۰۰ شرکت کنند تا پس از آموزش قادر به معاملات موفقی در بازار سرمایه باشند.