ساندویچ پانل چیست ؟
با استفاده از ساندویچ پانل ها سازندگان ساختمان دیگر مشکلات معمول استفاده از مصالح سنتی را نداشته همچنین روند ساخت و ساز تسریع شده و سازه ی مورد نظر با استفاده از یک نوع متریال ساخته خواهد شد.
ساندویچ پانل نوعی مصالح ساختمانی پیش ساخته است که در سال 1930 ساخته شده است. این سازه در ابتدا با عنوان عایق های ساختاری و حرارتی عرضه شده و جنس آن از مواد کامپوزیت ساختمانی تشکیل شده است. ساندویچ پانل ها در حقیقت دارای ساختار مرکب و سبک هستند ، این سازه ها از دو طرف به دو لایه محدود می شود و در قسمت میانی آن یک لایه ی عایق قرار گرفته است. این ماده ی عایق که فوم هم نامیده می شود بسیار سبک و انعطاف پذیر است که دارای خواص فیزیکی منحصر به فردی هستند.
این پانل ها به دو گروه ساندویچ پانل سقفی و ساندویچ پانل دیواری تقسیم می شوند مواد تشکیل دهنده ی فوم میانی این سازه ها معمولا از موادی مانند پلی اورتان، پشم سنگ، پلی استایرن تشکیل شده است. از لحاظ کاربردی این سازه ها جایگزین مناسبی برای دیوارها، تیغه های سفالی و آجری به شمار می روند.
علت نام گذاری این محصولات به دلیل شکل ظاهری آن ها است . جنس لایه های بیرونی در ساندویچ پانل ها از ورق های فلزی مانند آلوزینک و آلومینیوم ، همچنین ورق های گالوانیزه است. هسته یا قسمت میانی این پانل ها از مواد عایق تشکیل شده است. همان طور که قبلا اشاره کردیم این مواد عایق شامل پشم سنگ و پشم شیشه، پلی استایرن (یا همان یونولیت)، پلی اورتان ساخته شده است.
بشر با پیشرفت فناوری در امر ساختمان سازی به دنبال راه های ساده تری برای ساخت و ساز است این پانل ها نمونه ای از این نوآوری ها بوده که آن را جایگزین مصالح سنتی شده اند. ساختار پانل ها باعث می شود سازه ها یا ساختمان ها سبک تر ساخته شده و از مقاومت بالایی برخوردار باشند.
ساندویچ پانل را بهتر بشناسیم
برای شناخت بیشتر ساندویچ پانل باید بدانید که با گسترش یافتن تقاضا در زمینه مسکن سازندگان ساختمانی همواره به دنبال استفاده از روش های جدید و راهکارهای نوین بوده تا بتوانند سرعت ساخت و ساز را بالا ببرند. در کنار آن نیز به دنبال روش هایی هستند تا عمر مفید و مقاومت این بنا ها را در مقابل بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله و طوفان بالا ببرند و همچنین ایمنی لازم را برای زندگی افراد ایجاد کنند. ساندویچ پانل ها نیز به عنوان پاسخی برای این نیاز بوده که جایگزین مصالح سنتی شده تا سرعت کار و ایمنی در ساخت و ساز بالا برود.
امروزه در کشورهای صنعتی و پیشرفته مانند کشورهای اروپایی برای ساخت ساختمان ها و سازه ها از مصالح سنتی سنگین و سخت استفاده نمی کنند. جالب است بدانید که مصالح سنتی علاوه بر وزن سنگین از قیمت بالایی برخوردار بوده همچنین این مصالح را باید به شکل ترکیبی استفاده کرد تا از مقاومت لازم برخوردار شوند. با استفاده از ساندویچ پانل ها سازندگان ساختمان دیگر مشکلات معمول استفاده از مصالح سنتی را نداشته همچنین روند ساخت و ساز تسریع شده و سازه ی مورد نظر با استفاده از یک نوع متریال ساخته خواهد شد.
دلایل استفاده از ساندویچ پانل چیست
جالب است بدانید که ساندویچ پانل ها کاربردهای زیادی در امر ساخت و ساز دارند این فواید شامل :
این سازه ها را می توان به عنوان عایق در ساختمان ها به کار برد که عملکردی بسیار قوی در نگهداری از انرژی یا ورود دمای ناخواسته دارند. همچنین می توانیم از آن ها به عنوان عایق های ضد حریق، رطوبتی و گرمایشی، سرمایشی استفاده کرد.
از دیگر ویژگی های این پانل ها مقاومت بسیار بالا در مقابل بارهای اضافی در ساختمان دارند که به عنوان مثال می توانیم از نیروهای برشی ناشی از زلزله اشاره کرد.
از دیگر مزایای استفاده از ساندویچ پانل ها باید به مقاومت بالای آن ها در برابر خوردگی، حلال ها، همچنین محیط های بازی و اسیدی اشاره کرد.
این سازه ها در مقایسه با مصالح سنتی وزن بسیار سبکی دارند که می توانند به راحتی در سقف و دیوارها به کار روند.
ساندویچ پانل ها بسیار سریع و آسان نصب می شوند .
از لحاظ قیمت این پانل قیمت کمتری نسبت به مصالح سنتی دارد همچنین فاقد آلودگی های صوتی و گردو غبار هستند.
از دیگر ویژگی های این پانل ها تنوع در رنگ آن ها است که متناسب با سلیقه ی سازندگان انتخاب شود.
از دیگر ویژگی های این پانل ها انعطاف پذیری بسیار بالای آن ها در استای ساخت طرح های خاص بوده همچنین امکان سفارشی سازی طرح برای سازه های خاص است.
یکی از مهم ترین ویژگی های استفاده از ساندویچ پانل ها در مقابل مصالح سنتی افزایش عمر مفید ساختمان ساخته شده با آن است.
نکته ی مهم این است که در هنگام استفاده از مصالح سنتی نیروی انسانی به مقدار زیاد استفاده شده و کارها نیز به کندی پیش خواهد رفت. در کنار آن باید هزینه های هنگفتی برای دستمزد کارگران نیز پرداخت کنید این در حالی است که در ساختمان هایی که با ساندویچ پانل ساخته می شوند این عملکرد بسیار سریع اتفاق خواهد افتاد به این ترتیب که پانل ها در کارخانه ساخته شده و برای نصب فرستاده می شوند با این روند به میزان زیادی در هزینه ها و زمان صرفه جویی خواهد شد.
معرفی انواع ساندویچ پانل
همان طور که قبلا اشاره کردیم این پانل ها به دو دسته ساندویچ پانل سقفی و ساندویچ پانل دیواری تقسیم می شوند. هر کدام از این دسته ها نیز خود داری انواع مختلفی هستند که بنا بر نوع ساختار و کاربری در دیوار و سقف به کار برده می شوند. قصد داریم در ادامه انواع این سازه ها را معرفی کنیم.
ساندویچ پانل پلی اورتان: یک نوع از پانل است که با محیط زیست سازگار است همچنین میزان اشتغال پذیری در آن بسیار کم بوده و میزان جذب رطوبت نیز بسیار پایین است. در این نوع پانل از فوم پلی اورتان مناسب است که در دو نوع تولید می شود که نوع اول آن به PIR معروف است. این نوع از ترکیب ایزو سیانورات و پلی یول ساخته می شود. نوع دوم آن به PUR معروف است که در هر دو روش ساخت برای سرعت در ساخت استفاده از کاتالیزور الزامی است.
ساندویچ پانل پلی استایرن: این نوع ساندویچ پانل با ماده ای سفید رنگ که در برابر رطوبت و صدا عایق است پر شده این نوع پانل ها برای اولین بار توسط نازی ها در جنگ جهانی دوم به کار رفت. آن ها از این سازه ها برای ساخت پل های شناور بهره می گرفتند. فوم پلی استایرن که فاصله ی بین دو لایه فلزی را پر می کند نوعی فراورده ی پتروشیمی است که ظاهر آن به شکل بلورهای ریز است زمانی که این بلورها در مجاورت فشار و گرما قرار بگیرند دچار انبساط می شوند. ساختار خاص این نوع پانل باعث شده که مقاومت بالایی در برابر آب داشته همچنین در مقابل رشد باکتریایی و فساد پذیری نیز از خود مقاومت قابل توجه ای را نشان بدهد. این نمونه در حال حاضر با رشد صنعت ساندویچ پانل سازی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
ساندویچ پانل پشم سنگ: اولین ویژگی ساندویچ پانل پشم سنگ ضد حریق بودن آن است، این نوع پانل از دو ورق فلزی ساخته شده که هسته ی میانی آن از پشم سنگ تشکیل شده است. فوم پشم سنگ ماده ای است که از ترکیب مواد معدنی به وجود آمده است و مواد اولیه ی اصلی آن سنگ بازالت نام دارد. مهم ترین ویژگی این ماده نسبت به دیگر عایق های به کار رفته در ساندویچ پانل ها مقاومت بالای آن در برابر حرارت و آتش است.
ساندویچ پانل سردخانه ای: این نوع پانل ها با ضخامت 8 تا 20 سانت تولید می شوند همچنین ساختار اصلی آن از ترکیب فوم پلی اورتان با لایه های فلزی شکل می گیرد. البته نکته مهم در مورد این پانل ها نوع پلی اورتان به کار رفته در آن است که بسیار شکننده می باشد و همین امر باعث شده که نشود به تنهایی از آن ها استفاده کرد اما یک نکته ی دیگر نیز وجود دارد که آن قدرت کششی بسیار بالای این مدل است.
ساندویچ پانل سقفی: از این نوع پانل ها به عنوان پوشش برای سقف ها استفاده می کنند، استفاده از این پانل ها برای ساخت سقف باعث سبک شدن و کم شدن بار مرده ی ساختمان می شود. از ویژگی های سقف های ساخته شده با این مصالح استحکام و دوام بالای آن ها همچنین عایق یا هسته ای که بین دو صفحه وجود دارد باعث جلوگیری از ورود هوای سرد و گرم به داخل ساختمان شده و به این ترتیب دمای بنا به شکل یکنواخت خواهد بود.
ساندویچ پانل دیواری: همان طور که از نام آن مشخص است از این نوع پانل ها برای ساخت دیوارها کمک می گیرند این پانل ها شباهت زیادی با پانل های سقفی دارند و نکته ی قابل ذکر در مورد آن ها این است که نوع فوم به کار رفته در آن ها براساس نوع کاربرد و مصرف آن ها است.