معلم خصوصی چقدر می تواند در یادگیری بهتر ریاضی تاثیر گذار باشد؟
همیشه وقتی به درس ریاضی فارغ از هر مقطعی فکر می کنیم، چه به عنوان دانش آموز و چه به عنوان والدین دانش آموز با دغدغه های مهمی درگیر هستیم. اینکه چرا انگیزه و علاقه کافی برای یادگیری این درس را نداریم؟ و چطور می توانیم ریاضی را یاد بگیریم؟
دغدغه های خیلی مهمی که اگر بتوانیم بهترین پاسخ را برای آن پیدا کنیم، می توانیم بگوییم قدم مهمی برای شروع یادگیری این درس برداشته ایم. که در این زمینه سعی شده است با کمک تجربیات ارزشمند استاد محمدرضا رحیمی که از اساتید باتجربه و حرفه ای تیم استادبانک است، بدرستی برای تمام این چالش های ذهنی، راه حل مناسب و پاسخی قابل قبول ارائه دهیم.
چرا دانش آموزان به درس ریاضی علاقه ندارند؟
به گفته آقای رحیمی، مدرس استادبانک مهم ترین عامل ایجاد علاقه و انگیزه شاگرد در درس ریاضی، معلم است که بنظر ایشان انجام رفتارهای بازدارنده زیر مهم ترین علت دلزدگی شاگرد در درس ریاضی است:
- محدودیت زمان در کلاس و حجم زیاد تمرین در خانه!!!
آموزش سنگین مفاهیم ریاضی در تایم محدود کلاس از یک طرف و دادن تمرین و سوال زیاد برای حل در خانه از طرف دیگر فرصت فکر کردن روی مفاهیم را از دانش آموز گرفته است و این توجه ویژه به کمیت آموزش، دانش آموز را دلزده از ریاضی کرده است.
- تکراری بودن روش آموزش!!!
در کشوری مثل ژاپن دانش آموزان بیشتر وقت شان را صرف تحلیل، ابداع و اثبات مسئله ها می کنند در صورتیکه در کلاس های ریاضی ما، هدف حل یک مسئله خاص است که از یک فرمول خاص حل می شود. یعنی برخی از معلمان ما اصرار دارند که باید با یک روش خاص ریاضی را حل کنند که این موضوع با روح ریاضی در تضاد است.
از طرفی دانش آموز نیز در اکثر مدارس آزادی عمل برای حل سوالات ندارد، چون معلم این اختیار عمل را به او نمی دهد که خوب فکر کند و برای هر سوال راه حل های متفاوتی را در نظر بگیرد.
مهم ترین اشکال این روش زمانی است که دانش آموز تنها در منزل به سوالات سطح بالاتری از کلاس برخورد می کند و نمی تواند با همان یک روش آموزش دیده، به سوالات پاسخ دهد و همین عامل بی انگیزگی او به ریاضی می شود، چون فکر می کند چیزی یاد نگرفته است.
- محتوای کتاب های درسی گاها هماهنگ نیست!!!
متاسفانه در تالیف کتب ریاضی به تنها نکته ای که توجه نشده است این است که چقدر این مباحث برای دانش آموزان کاربردی است. به قولی در این کتب از هر دری سخنی گفته شده است و پراکندگی مطالب بشدت در این کتاب ها وجود دارد.
مثلا در کتاب ریاضی پایه چهارم، وقتی همه تمرکز شاگرد روی مبحث تقسیم است و هنوز بطور کامل با تمرین، این مبحث برایش جا نیوفتاده است، با زدن چند ورق، وارد مبحث متفاوت هندسه و زاویه می شود که همین عامل باعث یادگیری پراکنده مباحث ریاضی است.
- وجود اختلالات یادگیری در برخی از دانش آموزان!!!
برچسب اختلال یا ناتوانی یادگیری را می توان بر روی دانش آموزانی گذاشت که از لحاظ میزان هوش و سلامت جسمانی نرمال هستند، ولی در یادگیری موضوعات درسی خاصی مثل محاسبات ریاضی، حل مساله و درک روابط فضایی دچار مشکل هستند. معمولا این مشکل در حدی است که نمی توانند از کاربرد ریاضیات در زندگی روزمره شان استفاده کنند و همین مهم ترین عامل دلزدگیشان از ریاضی است. در اینجا باز هم مهم ترین فردی که می تواند تشخیص این اختلال را دهد، معلم ریاضی است.
- ارزشیابی های مستمر اما سخت و بی فایده!!!
بحث ارزشیابی زمانی باعث استرس دانش آموز می شود که قرار است معلم میزان یادگیری یک ترم دانش آموز را در یک ساعت و نیم و بصورت کتبی بسنجد. گرفتن امتحانات دشوار طبق تحقیقی که انجام شده نه تنها موثر نبوده بلکه اثر معکوس و منفی در فرآیند جذب دانش آموز به ریاضی داشته است.
دانش آموزان چطور ریاضی را یاد بگیرند؟
در ادامه شیرین ترین راهکارهای یادگیری درس ریاضی را که تماما از تجربیات ارزشمند اقای رحیمی معلم خصوصی ریاضی استادبانک است، مرور می کنیم:
- شاگردان معمولا علاقه ای به بازگو کردن ضعف های پایه ای خود ندارند!!!
از همان ابتدای تدریس و اولین جلسه از دانش آموز بخواهید که هر سوالی در هر سطحی که دارد حتما بپرسد. دلیل بی علاقگی خیلی از دانش آموزان به درس ریاضی همین وجود اشکالات پایه ای است که اگر دانش آموز ترغیب شود که بپرسد در چند جلسه تمام اشکالات پایه ایش رفع خواهد شد.
البته باید گفت این مورد در مدرسه و کلاس های گروهی به دلیل تعداد بالای دانش آموزان و ضیق وقت، کمتر رعایت می شود اما در کلاس خصوصی ریاضی به دلیل آزادی عمل و زمان کافی به خوبی انجام می شود.
- مشکلات بچه ها در ریاضی لزوما شبیه به هم نیست!!!
معلم باید حتما متوجه این موضوع باشد که سطح فراگیری و تحلیل مسائل ریاضی در دانش آموزان با یکدیگر کاملا متفاوت است و نباید یک انتظار یکسانی ازهمه داشت.
معلم باید با توجه به هرشاگرد روش های تحلیلی، کلامی و منطقی و روش های تصویری در آموزش را انتخاب کند تا همه دانش آموزان بتوانند بیشترین بازدهی را از کلاس ریاضی داشته باشند. البته این نکته خیلی مهم در کلاس های گروهی رعایت نمی شود به دلیل وقت کم و محدودی که معلم دارد.
دانش آموزانی که نمی توانند با این مشکل کنار بیایند، بهتر است از کلاس تدریس خصوصی ریاضی استفاده کنند، که کل وقت معلم صرف یک نفر می شود و در واقع آن معلم می تواند با شناخت دقیق از سبک یادگیری دانش آموز و تحلیل آن، بهترین یادگیری ممکن را برای آن فرد رقم بزند.
- زیبایی های ریاضی در کاربردی است که در زندگی روزمره دارد!!!
می توانیم به دانش آموزان در مورد نقش ریاضیات و کاربردی که در زندگی مان دارد، صحبت کنیم، مثلا همین مبحث هوش مصنوعی که پایه آن ریاضی بوده، اخیرا خیلی فراگیر شده است تا جاییکه در زمینه پزشکی و تشخیص بیماری ها مثل سرطان، بیماری های قلبی و عروقی و ... کاربرد زیادی دارد.
یا می توانیم از زیبایی های ریاضی مثل مبحث دنباله فیبوناچی در طبیعت گفت که خیلی مبحث جالب و زیبایی است یا در مورد عدد طلایی صحبت کرد که در بدن انسان، در کل کهکشان و در اکثرا مخلوقات خداوند این نکته به زیبایی رعایت شده است که قطعا برای دانش آموزان جذاب خواهد بود.
- اطلاعات تدریس باید دائما آپدیت شود!!!
شما اگر بخواهید حدود یک ساعت راجع به مطلبی در ریاضی صحبت کنید، باید حداقل یک دانش ده ساعته از آن مطلب داشته باشید و با قدرت و تسلط بالا دانش آموز را جذب دانش و آموزش تان کنید که حتی اگر دانش آموز موضوعی فراتر از سطح کلاس پرسید، بتوانید با قدرت و با مهارت پاسخ دهید.
- برخی از مدرس ها توقع دارند شاگرد اشتباه نکند!!!
خیلی مهم است که وقتی دانش آموز سوالی می پرسد حتی اگر بی ربط باشد یا پیش پا افتاده؛ معلم با سعه صدر جواب دهد و به تمسخر گرفته نشود که حالا این چه سوالی بود که پرسیدی؟!! دانش آموز باید در کلاس درس احساس امنیت کند و ترس بابت اشتباه یا پرسیدن سوال نداشته باشد.
- راز یادگیری در حل کردن مساله است!!!
دانش آموز باید به این باور برسد که اشتباهات ریاضی اساسی ترین بخش فرایند یادگیری ریاضی است. خیلی از بزرگان ریاضی معتقدند که یادگیری ریاضی دقیقا در حل مساله هایی اتفاق می افتد که شما فکر می کنید ولی نمی توانید حلش کنید. چون در این زمان در ذهن خود به تمام روش ها و حالت های مختلف مساله فکر می کنید.
پس با اطمینان به شاگرد خود بگویید که اشتباه باید اتفاق بیافتد تا یادگیری کامل شود. حتی اگرشاگرد حدود ده دقیقه یا بیشتر وقت برای حل یک سوال بدون پاسخ گذاشت، بصورت اغراق آمیز از تلاش بی نتیجه آن فرد تقدیر کنید و شاگرد را به تلاش بیشتر برای فکر کردن و تحلیل سوال ترغیب کنید.
- یادگیری پیوستگی میخواهد!!!
دانش آموزانی که ریاضی را خوب یاد نمی گیرند، با توجه به تجربه بنده به عنوان معلم خصوصی ریاضی، بهتر است ساعت مطالعه شان را در ریاضی پیوسته و مداوم کنند، یعنی بجای اینکه یک روز در هفته مثلا جمعه ها، 7 ساعت ریاضی بخوانند، این 7 ساعت را به هفت روز در هفته و روزی یک ساعت خواندن ریاضی تقسیم کنند.
تجربه ثابت کرده است که یادگیری مداوم، فوق العاده اثربخش تر است و از استرس دانش آموز کم می کند و در نتیجه علاقه اش به ریاضی بیشتر می شود.
- کمک از معلم خصوصی ریاضی!!!
یکی دیگر از راه های رسیدن به تسلط در درس ریاضی استفاده از معلم خصوصی ریاضی است. علت این تاکید هم موارد زیر است که باید حتما بصورت تامل برانگیز به آنها دقت شود:
- معلم مدرسه به هیچ عنوان نمی تواند به مشکلات درسی تک تک دانش آموزان بپردازد و با توجه به روحیات هر دانش آموز تدریس را انجام دهد که همین موضوع ضرورت وجود معلم خصوصی ریاضی را آشکار می کند.
- سرعت آموزش معلم در کلاس های گروهی براساس میانگین بچه ها در کلاس است اما سرعت آموزش در کلاس خصوصی صرفا بر اساس یادگیری شاگرد بهینه می شود.
- معلم خصوصی می تواند بر اساس تفاوت های فردی هر شاگردش و با توجه به نحوه یادگیری و هدف شاگرد کلاس را برای آموزش بهتر بهینه کند.
- در کلاس تدریس خصوصی ریاضی چون کلاس متعلق به دانش آموز است، حتی اگر آن شاگرد از کلاس هفتم یا هشتم نیز سوالی بپرسد، معلم باز هم بدون هیچ مشکلی کاملا جواب می دهد و اشکالات پایه ای آن دانش آموز کم کم رفع می شود.
سخن پایانی، مهم اما کوتاه:
با توجه به تمام توضیحاتی که دادیم، مهم ترین نقش را معلم ایفا می کند. کسی که می تواند با همیشه آماده بودن در سرکلاس ها، با استفاده از روش های مشارکتی و وسایل مناسب تدریس، با در نظر گرفتن تفاوت های فردی تک تک دانش آموزان، با تشویق و ترغیب کردن آنها به فکرکردن روی مسائل ریاضی و از اشتباه نترسیدن و گرفتن بازخوردهای موثر، کمک شایانی در علاقمند کردن و یادگیری ریاضی در دانش آموزان کند.
معلم خصوصی ریاضی به دلیل فرصتی که خود و شاگرد میتواند در هر جلسه تعیین کند، به دلیل ارتباط نزدیکی که می تواند با شاگرد برقرار کند و به دلیل دو طرفه بودن فرآیند آموزش، بخوبی می تواند تمام مراحل یادگیری فعال را با شاگردش انجام دهد.
و استادبانک که به عنوان بزرگترین و معتبرترین مرجع تدریس خصوصی در سراسر ایران شناخته شده است که فعالیتش را در داخل دانشگاه صنعتی شریف آغاز کرده و سال ها است در زمینه تدریس خصوصی خدمات مفیدی ارائه می کند، می تواند همان مرجع مطمئن و ایده آل شما برای انتخاب معلم خصوصی ریاضی و سایر دروس باشد.
استادبانک لیست تمامی مدرسین خصوصی خود را به همراه سوابق تدریس و نظرات شاگردان قرار داده است و اساتید خود را بر اساس مصاحبه ای که در ابتدا می گیرد، سوابق تدریس و بررسی میزان توانایی شان در تدریس، در سایت رتبه بندی کرده است که می توانید خیلی راحت با در نظر گرفتن این نکات، معلم خصوصی ریاضی مورد نظر خود را انتخاب کنید.
و کلام پایانی!!! شما چطور فکر می کنید؟ فکر می کنید دلایل بی انگیزگی و بی علاقگی دانش آموزان به درس ریاضی چیست؟ از طریق کامنت، تجربیات تان را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.