میلگرد بستر آبکاری شده بهتر است یا گالوانیزه گرم؟
استفاده از میلگرد بستر، یک روش مقرون به صرفه و کاربردی جهت افزایش مقاومت سازهها در برابر بارهای جانبی است. این نوع میلگردها عمدتا در دیوارهای بنایی و غیرباربر به کار گرفته شده و آن ها را در مقابل زلزله، باد، طوفان و سایر موارد این چنینی، مقاوم سازی میکنند.
به منظور محافظت از میلگردهای بستر در برابر زنگ زدن و خوردگی، اغلب از پوشش گالوانیزه استفاده میشود. جهت این امر، دو روش مختلف وجود دارد که شامل گالوانیزه گرم و آبکاری میلگرد هستند. آبکاری اصطلاحی است که به صورت عامیانه، برای فرایند گالوانیزه سرد مورد استفاده قرار میگیرد. اما سوال مهم بسیاری از مصرف کنندگان، این است که میلگرد بستر آبکاری شده بهتر است یا گالوانیزه گرم؟
میلگرد بستر گالوانیزه گرم
در بسیاری از موارد جهت محافظت میلگردهای بستر در برابر شرایط محیطی و عوامل مخربی مانند زنگ زدگی و خوردگی، از پوشش گالوانیزه گرم استفاده میشود. در این روش گالوانیزاسیون، میلگرد را در حمامی از روی (Zn) مذاب قرار میدهند که دارای دمای حدود ۸۵۰ تا ۹۰۰ درجه سانتی گراد است. به دلیل دمای بالای روی هنگام انجام عملیات گالوانیزه سازی، محصول نهایی آرماتور بستر گرم نامیده میشود. در این شیوه، ضخامت روی (Zn) بر سطح میلگرد نسبتا زیاد بوده و پوشش محافظ قدرتمندی ایجاد میکند.
میلگرد بستر آبکاری شده (گالوانیزه سرد)
گاهی اوقات به جای حمام روی مذاب، از محلول الکترولیت و جریان الکتروسیته برای گالوانیزاسیون میلگردهای بستر استفاده میشود. محصول نهایی در این روش، میلگرد بستر آبکاری شده یا گالوانیزه سرد نام دارد. زیرا عملیات گالوانیزه سازی آرماتورها در دمای محیط انجام میگیرد. طی این فرایند، میلگرد فولادی نقش کاتد و عنصر روی (Zn) نقش آند را ایفا میکند. به این ترتیب، آند Zn با کمک جریان الکتریسیته به سمت کاتد (میلگرد فولادی) جریان پیدا کرده و بر روی سطح آن قرار میگیرد. ضخامت لایه روی (Zn) در فرایند آبکاری، نسبت به گالوانیزه گرم کمتر است. بنابراین قدرت محافظت آن در مقابل زنگ زدگی و خوردگی، اندکی پایینتر میباشد.
میلگردهای بستر گالوانیزه گرم و سرد چه تفاوتی دارند؟
به طور کلی، ساختار میلگردهای بستر از دو شاخه موازی میلگرد آجدار و مفتول ایجاد میشود. به این صورت که مفتول به شکل زیگزاک یا عمودی بین دو شاخه آمارتور آجدار قرار میگیرد. بنابراین ساختار این نوع آرماتورها در نوع گالوانیزه سرد و گرم کاملا مشابه بوده و از این نظر تفاوتی وجود ندارد. اما به دلیل فرایند متفاوت گالوانیزه سازی میلگردها، پوشش محافظ آنها با هم فرق داشته و منجر به ایجاد یک سری تفاوت ها میشود. برخی از مهمترین تفاوت های میلگرد بستر گالوانیزه گرم و آبکاری شده، عبارتند از:
- ضخامت لایه روی (Zn)
- دوام و طول عمر
- قیمت نهایی میلگرد بستر
ضخامت لایه روی (Zn)
تفاوت اصلی میلگردهای بستر گالوانیزه سازی شده با روش گرم و سرد، در ضخامت لایه روی (Zn) موجود بر سطح آن ها است. در روش گالوانیزاسیون گرم، پوشش ضخیمی از Zn بر روی سطح میلگرد قرار میگیرد که ضخامت آن معمولا بین ۸۰ تا ۱۰۰ میکرون است. در حالی که ضخامت روی در روش گالوانیزه سرد، به طور معمول ۳ تا ۶ میکرون خواهد بود.
دوام و طول عمر میلگرد بستر
ضخامت متفاوت لایهZn بر سطح آرماتورهای بستر آبکاری شده و گالوانیزه گرم، بر روی دوام و طول عمر آنها هم تاثیر میگذارد. در حالت عادی، میلگردهای تولید شده با روش گالوانیزه سازی گرم دارای دوام و طول عمر بیشتری هستند. همچنین اگر میلگرد بستر مورد نظر شما، قرار است در محیط های در معرض رطوبت، زنگ زدگی و خوردگی استفاده و بکار گرفته شود، بهتر است از میلگردهای بستر گالوانیزه گرم استفاده شود. زیرا محصولاتی که به روش گالوانیزه سرد تولید می شوند، در محیط های خورنده و با رطوبت بالا، کارایی چندان زیادی نخواهند داشت.
قیمت میلگرد بستر گالوانیزه گرم و سرد
از دیگر جنبه های تفاوت آرماتورهای بستر ایجاد شده با روش های گالوانیزه گرم و سرد، میتوان به قیمت آن ها اشاره کرد. آن دسته میلگردهای بستر که با روش غوطه وری گرم گالوانیزه شده باشند، قیمت بالاتری دارند. زیرا هم ضخامت عنصر روی (Zn) بر سطح آن ها بیشتر بوده و هم از دوام و طول عمر بیشتری برخوردارند.
از آرماتور بستر گالوانیزه سرد استفاده کنیم یا گرم؟
این که از چه روشی برای گالوانیزه سازی آرماتورهای بستر استفاده شود، مستقیما بر مقاومت آنها در برابر خوردگی و زنگ زدن، تاثیرگذار است. میلگرد بستر گالوانیزه گرم نسبت به نمونه آبکاری شده دارای لایهZn ضخیم تری بوده و مقاومت بیشتری در برابر رطوبت، خوردگی و زنگ زدگی ایجاد میکند. اما در عین حال، قیمت آن هم بالاتر است. بنابراین اگر هزینه در اولویت قرار داشته و میلگرد در معرض شرایط محیطی نامناسب قرار نداشته باشد، استفاده از آرماتورهای بستر گالوانیزه سرد بهتر است. اما اگر مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدن مد نظر بوده و قصد استفاده از میلگردهای بستر در شرایط محیطی مرطوب یا خورنده را دارید، بهتر است از نوع گالوانیزه گرم استفاده شود.