ماژول آمپلی فایر: ساخت اسپیکر در سه سوت
سیستمهای صوتی در گذر زمان دچار تغییرات زیادی شدهاند، از صفحات گرامافون تا پخش موزیک با اسپیکرهای قابلحمل. یکی از عوامل مهم این پیشرفت، ماژول آمپلی فایر است. ماژول آمپلی فایر در واقع یک مدار تقویتکننده سیگنالها و امواج صوتی است. این ماژول را میتوان تقریباً در تمام دستگاههای الکترونیکی - صوتی مانند موبایلها تا پیشرفتهترین سیستمهای صوتی پیدا کرد. در این مقاله به بررسی و معرفی ماژول آمپلی فایر پرداختهایم.
سیستمهای صوتی در گذر زمان دچار تغییرات زیادی شدهاند، از صفحات گرامافون تا پخش موزیک با اسپیکرهای قابلحمل. یکی از عوامل مهم این پیشرفت، ماژول آمپلی فایر است. ماژول آمپلی فایر در واقع یک مدار تقویتکننده سیگنالها و امواج صوتی است. این ماژول را میتوان تقریباً در تمام دستگاههای الکترونیکی - صوتی مانند موبایلها تا پیشرفتهترین سیستمهای صوتی پیدا کرد. در این مقاله به بررسی و معرفی ماژول آمپلی فایر پرداختهایم.
ماژول آمپلی فایر چیست؟
ماژول آمپلی فایر یکی از قطعات اسپیکر است که به پخش واضح صدا کمک می کند. این قطعه سیگنالهای الکتریکی و صوتی را تقویت میکند تا موسیقی با صدا و کیفیت مناسب از اسپیکر پخش شود و همچنین میزان امپدانس مدار را هم کاهش میدهد. در واقع ماژول آمپلی فایر یک تقویت کننده ولتاژ است که برای اسپیکرهای فعال ساخته شده است.
انواع کلاس ماژول آمپلی فایر
ماژولهای آمپلی فایر بر اساس نوع مدار و عملکردی که دارند، به کلاسهای مختلفی تقسیمبندی میشوند. در ادامه برخی از کلاسهای پرکاربرد و محبوب ماژول آمپلی فایر را بررسی میکنیم.
- کلاس A: این ماژولها برای تقویت کل سیگنال ورودی بدون درنظرگرفتن دامنه آن طراحی شدهاند. دیستورشن این ماژولها پایین است و سیگنالهای بسیار باکیفیتی تولید میکنند. با این حال به دلیل تقویت کل سیگنال، بهرهوری پایینی دارند و گرمای زیادی تولید میکنند. این ماژولها حتی در صورت عدم دریافت سیگنال ورودی هم برق مصرف میکنند و بازدهی آنها کمتر از ۳۰ درصد است.
- کلاس B: این ماژولها به گونهای طراحی شدهاند تا مشکل تولید گرما و اتلاف انرژی ماژولهای کلاس A را برطرف کنند. در این کلاس از دو ترانزیستور استفاده میشود، یکی از آنها سیکل مثبت سیگنال و دیگری سیکل منفی سیگنال را تقویت میکند؛ در نتیجه در هر لحظه یکی از ترانزیستورها فعال و دیگری غیرفعال است.
- کلاس AB: این کلاس درواقع تلفیقی از کلاسهای A و B است؛ مشکل دیستورشن و اتلاف انرژی بالا در این کلاس برطرف شده است و بازدهی و کیفیت بالاتری دارند. بازدهی این کلاس به ۶۰ درصد میرسد و سیگنالهای با کیفیتی تولید میکنند.
- کلاس D: این کلاس از آمپلی فایرها که به آمپلی فایرهای دیجیتال هم معروف هستند، بازدهی بالا و عملکرد منحصربهفردی دارند. این کلاس از ماژولها سیگنال ورودی را به پالسهای با فرکانس بالا تبدیل میکنند و سپس آنها را تقویت و فیلتر کرده و تبدیل به سیگنال خروجی میکنند. این کلاس از ماژولها بازدهی بالای ۹۰ درصد دارند و گرمای بسیار کمی تولید میکنند اما میتوانند دیستورشن بسیار بالایی داشته باشند.
- کلاس G: این کلاس از آمپلی فایرها از منابع برق متعددی استفاده میکنند؛ زمانیکه سیگنال ورودی کوچک است، از ولتاژ پایین و در حالت سیگنالهای پر قدرت، از ولتاژ بالا استفاده میکنند. این ماژولها نوعی از کلاسهای D و AB هستند که به شکلی طراحی شدهاند که بازدهی بالای کلاس D و دیستورشن پایین کلاس AB را داشته باشند.
معنی کانال در ماژول آمپلی فایر
کانال در ماژول آمپلی فایر، در واقع مسیر تقویت سیگنال و ورودی و خروجی ماژول را نشان میدهد. کانالها با توجه به عملکرد آمپلی فایر هم تقسیمبندی میشوند:
- کانال مونو: ماژول آمپلی فایر مونو دارای یک ورودی و خروجی است و تولید و ضبط صدا تماماً از یک کانال انجام میشود و اسپیکرهای متعدد همصدای کاملاً یکسانی را پخش میکنند.
- کانال استریو: ماژول آمپلی فایر استریو دارای دو کانال ورودی و خروجی است. از این ماژول برای تولید صدای گستردهتر و تجربه صدای فراگیرنده استفاده میشود.
- ماژولهای چندکاناله: این ماژول از ترکیب چند ماژول استریو و مونو با یکدیگر ساخته میشوند و معمولاً در سیستم سینمای خانگی و ستاپهای صوتی حرفهای کاربرد دارند.
ماژول آمپلی فایر و ساخت اسپیکر خانگی
ساختن یک اسپیکر خانگی با ماژول آمپلی فایر، پروژهای سرگرمکننده و آسان است که با ابزار و مواد سادهای انجام میشود. در ادامه به شرح مراحل ساخت اسپیکر خانگی با آمپلی فایر پرداختهایم.
لیست لوازم موردنیاز:
- درایور اسپیکر
- ماژول آمپلی فایر
- منبع برق
- یک منبع صوتی مانند موبایل
لیست ابزار موردنیاز:
- آهن لحیمکاری
- سیمچین
- پیچگوشتی
- دریل در صورت نیاز
مراحل ساخت اسپیکر خانگی با ماژول تقویتکننده صدا
- درایور اسپیکر مناسب پروژهتان را انتخاب کنید؛ این درایور میتواند یک درایو فولرنج یا یک ووفر باشد.
- درایور را به محفظه اسپیکر متصل کنید.
- سیمها و پینهای درایور را به ماژول آمپلی فایر متصل کنید. سیم مثبت و منفی درایور باید به ترتیب به ورودی مثبت و منفی ماژول متصل شوند.
- منبع صوتی را به ماژول آمپلی فایر متصل کنید؛ این کار را میتوانید با AUX یا RCA انجام دهید یا اگر ماژولتان از بلوتوث پشتیبانی میکند، از این روش استفاده کنید.
- منبع برق را به ماژول آمپلی فایر متصل کنید؛ حتماً باید از ولتاژ و جریان متناسب با مدل ماژول خود استفاده کنید.
- منبع برق را روشن کنید و منبع صوتی را به آمپلی فایر وصل کنید. صدای ماژول را روی حد دلخواه خود تنظیم کنید.
- اسپیکر ساختهشده را تست و مشکلات احتمالی را برطرف کنید.
بهترین ماژول آمپلی فایر
در ادامه لیستی از بهترین ماژولهای آمپلی فایر برای ساخت پروژههای مختلف را به شما ارائه کردهایم:
نام ماژول |
کلاس |
ویژگیها |
قیمت |
مناسب برای … |
D |
راندمان بالا، وزن سبک، مجهز به مدارهای محافظ، کیفیت صدای بالا |
۵۷۰۰۰۰ تومان |
خودرو و سیستمهای صوتی قابلحمل |
|
ماژول آمپلی فایر TDA7492 |
D |
توان و بازدهی بالا، تقویت صدا به همراه کنترل حجم، قابلیت اتصال به بلوتوث، دارای دکمه روی ماژول برای تنظیم و کارکردن آسان |
۶۲۰۰۰۰ تومان |
اسپیکر کامپیوترهای شخصی، سیستم صوتی خودرو |
ماژول آمپلی فایر بلوتوث ZK-502L |
D |
اندازه کوچک، پشتیبانی از بلوتوث ۵.۰، توان و بازدهی بالا |
۴۲۰۰۰۰ تومان |
اسپیکرهای کوچک و قابلحمل، سیستم صوتی خودرو، پروژههای الکترونیکی |
ماژول تقویتکننده ولوم LM386 |
AB |
امکان تنظیم صدای خروجی، مصرف انرژی پایین، نویز کم |
۸۰۰۰۰ تومان |
تقویتکننده گیتار، اسپیکرهای قابلحمل، سیستمهای صوتی خانگی، دستگاههای پزشکی |
در خرید ماژول آمپلی فایر به چه نکاتی باید دقت کرد؟
- کلاس ماژول آمپلی فایر: نوع ماژول تقویتکننده صدا را با توجه به نیاز خود انتخاب کنید. ماژولهای کلاس D برای اکثر پروژهها مناسب هستند.
- توان خروجی ماژول: یکی از مهمترین مواردی که در زمان خرید ماژول باید به آن توجه کنید، توان خروجی آن است. اگر پروژه بزرگی دارید و قرار است ماژول را در سیستمهای صوتی پیشرفته استفاده کنید، بهتر است ماژولی با توان بالا بخرید. برای پروژههای کوچکتر و برای استفاده در سیستمهای صوتی عادی مانند اسپیکرهای قابلحمل، میتوان از ماژولهایی با توان پایینتر استفاده کرد.
- نوع ورودی صدا: ماژول آمپلی فایر میتواند دارای ورودیهای مختلفی مانند AUX یا بلوتوث باشد؛ باید با توجه به نیازتان ماژول موردنظر را انتخاب کنید.
- امکانات جانبی ماژول: بر اساس نیاز پروژه ممکن است ماژولی با امکانات جانبی از جمله مدار محافظ داشته باشد.
خرید ماژول آمپلی فایر از فروشگاههای معتبر
اگر به دنبال فروشگاهی معتبر هستید تا ماژول آمپلی فایر خود را تهیه کنید، سری به سایت جم ترونیک بزنید. فروشگاه جم ترونیک مرجع تخصصی فروش قطعات الکترونیکی است و میتوانید انواع ماژولهای آمپلی فایر را در این فروشگاه بیابید.
همچنین میتوانید اطلاعات مورد نیازتان راجعبه ماژولهای آمپلی فایر مختلف را در جم ترونیک پیدا کرده و همواره از پشتیبانی سایت برای انتخاب مناسبترین و بهترین محصول برای پروژهتان مشاوره آنلاین دریافت کنید. برای خرید ماژول آمپلی فایر کلیک کنید.