بایدها و نبایدهای ازدواج در میان مسلمانان جهان
بنا به گزارش سایت ARABIA، ازدواج به عنوان یکی از سنتهای پیامبر اکرم (ص) مورد پذیرش عموم مسلمانان در سراسر جهان قرار دارد. دین اسلام به منظور تحقق کامل اهداف مادی و معنوی ازدواج در جوامع بشری مجموعهای از قوانین و مقررات را وضع کرده است. به این ترتیب، نوعی چارچوب برای ازدواج اسلامی شکل گرفته که مسلمانان ملزم به رعایت آن هستند. در این مطلب قصد داریم نگاهی به بایدها و نبایدهای ازدواج در میان مسلمانان جهان بیندازیم. دعوت میکنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
قوانین سن ازدواج در کشورهای مختلف اسلامی
سن ازدواج یکی از موضوعات حساس و مهم در زمینه ازدواج به حساب میآید. اسلام به طور دقیق سن مشخصی را به عنوان مجوز ازدواج افراد اعلام نکرده است. در مقابل شرط بلوغ جسمانی و عقلانی را برای ازدواج مسلمانان مطرح کرده است. هر مرد و زن که از دو شرط فوق برخوردار باشند، واجد شرایط ازدواج از نظر سنی هستند، اما عمل به چنین شرطی نیاز به وضع قوانین و چارچوبهای کمی دارد. به همین دلیل کشورهای اسلامی اقدام به وضع قانون در زمینه سن ازدواج کردهاند. به عنوان مثال حداقل سن ازدواج در برخی از مهمترین کشورهای اسلامی به صورت زیر است:
- ایران: 13 سال برای دختران و 15 سال برای پسران
- عربستان سعودی: 15 سال برای دختر و پسر
- مالزی: 18 سال برای دختر و پسر
- پاکستان: 16 سال برای دختران و 18 سال برای پسران
- افغانستان: 16 سال
- عراق: 18 سال برای دختر و پسر
- سوریه: 16 سال برای دختران و 17 سال برای پسران
در قوانین هر یک از کشورهای فوق ملاحظاتی نیز در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال دختران و پسران برای ازدواج زودتر از سن قانونی باید با رضایت والدین به دادگاهها مراجعه کنند و از این مراجعه حکم قانونی دریافت کنند. با نگاهی به قوانین سایر کشورهای جهان نیز میتوان متوجه شد که در دنیا سن 18 سال به عنوان حداقل شرط سنی برای ازدواج دختر و پسر مد نظر قرار میگیرد.
اهمیت اصالت خانوادگی در ازدواج میان مسلمانان
یکی از موضوعات فرهنگی که معمولا در بین مسلمانان برای ازدواج اهمیت بالایی دارد، اصالت خانوادگی است. مطابق تعالیم اسلامی اوضاع و احوال یک فرد تا حدود زیادی تحت تاثیر تربیت خانوادگی او شکل میگیرد. بنابراین بررسی دقیق وضعیت فرهنگی و اعتقادی خانواده افراد میتواند تا حد زیادی در زمینه نتیجهگیری برای ازدواج کمک کند. در همین راستا رسول اکرم (ص) میفرمایند که با خانواده خوب و شایسته وصلت کنید؛ چرا که خون اثر دارد.
شاید در میان ادیان و فرهنگهای غیر اسلامی مسئله اصالت خانوادگی در زمینه تصمیمگیری برای ازدواج آنقدر پررنگ نباشد. اما تقریبا در بین مسلمانان کشورهای مختلف جهان شاهد هستیم که اولویت بالایی برای این موضوع قائل هستند. به طوری که حتی تحقیقات زیادی نیز در این زمینه انجام میدهند. شاید بهتر است این طور بگوییم که اصالت خانوادگی به عنوان قانونی نانوشته برای ازدواج در بین مسلمانان جهان شناخته میشود.
دینداری معیاری اساسی برای ازدواج مسلمانان
یکی از مهمترین معیارهایی که در ازدواج اسلامی مطرح میشود، میزان اعتقادات دینی است. این موضوع از دو جنبه قابل بررسی است. جنبه نخست ناظر به احکام اسلامی است. مطابق این احکام مسلمانان از ازدواج با پیروان سایر ادیان (به غیر از اهل کتاب) منع شدهاند. وجه مهم دیگر این ماجرا ناظر به موضوعات روانشناسی است. روانشناسان معتقدند که میزان اعتقادات دینی در تصمیمگیری برای انتخاب همسر یک فاکتور کلیدی به حساب میآید.
اساسا انسان معتقد و دیندار جهان بینی متفاوتی نسبت به دیگران دارد. فارغ از اینکه بخواهیم این تفاوت در جهانبینیها را ارزشگذاری کنیم، نباید فراموش کرد که ازدواج به معنی شریک شدن سرنوشت با همسر است. دو نفر با جهانبینیهای مختلف چگونه میتوانند به شمت اهداف مشترک حرکت کنند؟ از همین رهگذر در روایات دینی نیز مکرر آمده است که در زمان ازدواج به دنبال افراد متدین باشید.
سلامت روانی پیششرط موفقیت در ازدواج اسلامی
یک ساختمان هر چقدر هم که زیبا باشد و از نظر معماری در بالاترین سطح ممکن طراحی شود، نهایتا روی فونداسیون خود بنا میشود. اگر به هر دلیلی فونداسیون از استحکام کافی برخوردار نباشد، ساختمان نیز آن طور که باید و شاید از کیفیت مطلوبی برخوردار نخواهد بود. چه بسا با کوچکترین حادثهای شاهد ریزش آن نیز باشیم. اگر بنای ساختمان را به عنوان ازدواج در نظر بگیریم، بدون تردید سلامت روانی زن و مرد نقش فونداسیون را ایفا میکند.
بعضی از افراد هستند که در رعایت تعالیم دینی بسیار اهتمام میورزند. اما دچار عارضههای اخلاقی مانند سوءظن، بددلی، دهات بینی، حسادت و ... هستند. هر یک از این مشکلات اخلاقی ریشه در عدم سلامت روانی افراد دارد. در قرآن کریم به صراحت ذکر شده است که یکی از اهداف ازدواج دستیابی افراد به آرامش است.
حال چگونه ممکن است که نتیجه ازدواج با یک فرد فاقد سلامت روانی منتج به این هدف والا شود؟ به همین دلیل مسلمانان در سراسر جهان نسبت به موضوع سلامت روانی شریک زندگی آینده خود حساسیت به خرج میدهند. در این راستا توصیه میشود که قبل از تصمیمگیری برای ازدواج حتما در جلسات مشاوره زناشویی حضور پیدا کنید.
کلام پایانی
اگر ازدواج را به بنای یک ساختمان تشبیه کنیم، بایدها و نبایدهای ازدواج به عنوان اجزای مختلف آن به شمار میروند. برخی از این موارد مانند همکفو بودن، بلوغ عقلی و جسمی زن و مرد به عنوان ستونهای اصلی این ساختمان به حساب میآیند؛ اما بعضی دیگر مانند مباحث مالی حداقل از نگاه دین اسلام اولویت بالایی در ازدواج ندارند.
چه بسا خداوند متعال در قرآن کریم به صراحت اشاره کرده است که تامین روزی زن و مردی که با وجود تنگنای مالی تصمیم به ازدواج میگیرند را بر عهده میگیرد. روی هم رفته مجموعه بایدها و نبایدهای اسلام برای ازدواج به ترویج این امر مقدس و تمدن ساز در میان مسلمانان جهان منجر شده است. موضوعی که در آمارهای معتبر جهانی به وضوح قابل مشاهده و مقایسه با پیروان ادیان دیگر است.
لینک های مرتبط دانلود ARABIA App:
ARABIA Arab Muslim Dating App (iOS)
ARABIA Arab Muslim Dating App (Android)