چگونه یک مهندس برق موفق شویم؟
مهندسی برق، جزء اولین و بهترین رشتههای گروه علوم ریاضی محسوب میشود. اگر دقیقتر به کاربرد این رشته نگاه کنید متوجه خواهید شد که مهندسی برق در همه صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین یک مهندس برق از فرصتهای شغلی خوبی در جامعه برخوردار است. برای پیشرفت و موفقیت در مهندسی برق، نباید تنها به اخذ مدرک دانشگاهی اکتفا کرد. بلکه باید همواره به دنبال یادگیری مهارتها و کسب دانشهای جدید در حوزه مهندسی برق باشید. مطالعه مقالات علمی مرتبط با مهندسی برق که به صورت رایگان ارائه میشود نیز به شما در این راه کمک خواهد کرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی راهکارهایی جهت موفقیت در حرفه مهندسی برق بپردازیم.
رشتهی مهندسی برق چیست و چه گرایشهایی دارد؟
مهندسی برق جزء رشتههای فنی و مهندسی محسوب میشود که در دانشکدههای فنی و مهندسی قابل تحصیل است. مهندسی برق در دوره کارشناسی 5 گرایش دارد که شامل گرایشهای قدرت، کنترل، الکترونیک، پزشکی بیوالکتریک و مخابرات است. در سالهای اخیر، دانشکده فنی و مهندسی شریف، گرایش جدیدی تحت عنوان سیستمهای دیجیتال را نیز به این لیست اضافه کرده است.
در مهندسی برق به بررسی و کاربرد برق در صنایع الکترونیک و الکترومغناطیس پرداخته میشود. مهارتهای طراحی و ساخت انواع تجهیزات الکتریکی، رادارها و سیستمهای ناوبری، سیستمهای الکتریکی هواپیماها و خودروها، سیستمهای ارتباطی و تجهیزات ویژه تولید برق نیز جزء مباحث آموزشی در گرایشهای مختلف مهندسی برق محسوب میشوند.
مباحث مربوط به مهندسی برق
در رشته مهندسی برق، انرژی مغناطیسی و الکتریکی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. موضوعات مرتبط با سیستمهای کنترل، پردازش سیگنال و ارتباطات از راه دور نیز از جمله مباحث مهم در مهندسی برق هستند. در رشتهی مهندسی برق از فیزیک و ریاضیات، الکترونیک و مغناطیس به منظور طراحی و توسعه سیستمها و تجهیزات الکتریکی جدید استفاده میشود. آشنایی با ابزارهای کاربردی و اساسی در مهندسی برق نیز جزء مباحث آموزشی در مهندسی برق است. خیلیها فکر میکنند مهندسی برق رشته خشکی است اما بر خلاف این تصور این رشته متنوع و بسیار جذاب و شیرین است.
وظایف مهندس برق
اگر بخواهیم وظایف مهندس برق را به طور مفصل بیان کنیم در این مبحث گنجانده نمیشود. در اینجا به طور خلاصه تنها به بیان لیستی از کارهای یک مهندس برق بسنده خواهیم کرد که عبارتند از:
- تدوین و طراحی برنامههای پیشبردی و تحقیقاتی
- طراحی و تولید دستگاههای الکتریکی
- توسعه و بهبود فرآیندهای تولیدی
- تنظیم پایگاه دادههای محصول از طریق برنامهها و نرمافزارهای رایانهای
- انجام عملیات عیبیابی محصولات
- اجرای آزمایشات کنترل کیفیت دستگاههای تولیدی
- راهنمایی در توسعه و بهبود استانداردهای طراحی، تولید و نصب دستگاههای الکتریکی
- ارائه دفترچه راهنمای استفاده از محصولات تولیدی با خدمات پرسش و پاسخ
- تهیه و ارائه گزارش کار تولید
- تولید دستگاههای نیمه هادی و ابزارهای پیمایشی
- انتقال و توزیع خطوط برق
- طراحی و ساخت انواع ترانسفورماتورهای برقی
- مدیریت توسعه سیگنالهای دیجیتالی و ساخت الگوریتمهای پردازشی
مهارتهای لازم برای پیشرفت در مهندسی برق
برای این که بتوانید مهندس برق موفقی شوید ابتدا باید علاقه و اشتیاق لازم را در وجود خود ببینید سپس یک سری مهارتها و آموزشهای لازم را نیز کسب کنید. این مهارتها شامل مهارتهای عمومی و تخصصی است. به همین منظور در این بخش به معرفی این مهارتها پرداخته شده است.
مطالعه و بررسی مقالات علمی ارائه شده
در کنار تمام مهارتهایی که یک مهندس برق جهت پیشرفت در کار خود باید داشته باشد، مطالعه مقالات علمی ارائه شده در زمینه مهندسی برق نیز بسیار تاثیرگذار است. برای دانلود و مطالعه این مطالب می توانید به بخش مقالات برق در سایت isidl مراجعه نمایید. این مقالات انگلیسی به صورت جامع و کاملا رایگان در اختیار کاربران قرار میگیرد و هر زمان که لازم باشد میتوانند به آنها مراجعه کنند.
مهارتهای نرم و ارتباطی
یک مهندس برق موفق، در درجه اول باید از مهارتهای ارتباطی و کلامی قوی برخوردار باشد. ارتباط مناسب با همکاران، مدیران پروژه، استادان و متخصصان در پروژههای بزرگ برای یک مهندس برق امری ضروری است. بنابراین مهندس برق باید همواره سعی در تقویت این گونه مهارتها در خود داشته باشد.
توانایی در حل مسائل مختلف کاری و ارائه راهکارهای مناسب
مهندسان برق به دلیل درگیریهای کاری در پروژههای مختلف، همواره با مسائل و مشکلات عدیدهای روبهرو هستند. شناسایی، تحلیل و بررسی مشکلات کاری، نیاز به توانایی و مهارتهای ویژهای دارد. بنابراین برخورداری از مهارت حل مشکلات و ارائه راهکارهای موثر نیز برای یک مهندس برق موفق واجب است.
مهارت در تصمیمگیری و انتخاب
یک مهندس برق معمولا مدیریت پروژههای بزرگ را بر عهده دارد بنابراین باید از قدرت تصمیمگیری و انتخاب خوبی برخوردار باشد. زیرا انتخاب کارکنان و اعضای پروژه، باید با توجه به مهارتها و شایستگیهای آنها صورت بگیرد. در مورد موضوعات مرتبط با پروژه نیز گاهی اوقات نیاز به تصمیمگیریهای به موقع و اساسی است.
مهارت در برنامهریزی و اولویتبندی کارها
یک مهندس برق که مدیریت پروژه یا کارگاهی را بر عهده دارد باید بتواند کارها را برنامهریزی کند و بر اساس اولویتبندی انجام دهد. زیرا بدون برنامهریزی مناسب، کارها به خوبی انجام نمیگیرد. وظایف یک مهندس برق به دلیل اهمیتی که دارد باید اولویت بندی شود تا خلل و نقصی در اجرای آنها ایجاد نشود.
تقویت مهارتهای ریاضی، فیزیک و کامپیوتر
از آنجا که مهندسان برق همواره با اعداد و ارقام و همچنین تجزیه و تحلیل مدارهای الکتریکی سر و کار دارند باید در دروس ریاضی و فیزیک قوی باشند. در واقع پایه و اساس دروس مهندسی همان ریاضی و فیزیک است. بنابراین یک مهندس برق باید به صورت پایهای در این دروس قوی باشد تا بتواند پیشرفت کند.
برخورداری از مهارتهای کار تیمی و گروهی
اکثر پروژههایی که مهندسان برق در آن همکاری میکنند باید به صورت گروهی انجام شود. بنابراین مهندس برق باید مهارت کار کردن در گروه را داشته باشد تا بتواند در جهت پیشبرد اهداف خود گامهای موثری بردارد.
مهارت در کار کردن با انواع نرمافزارهای تخصصی مهندسی برق
با پیشرفت تکنولوژی و فناوری، انواع نرمافزارهای مختلف در همهی رشتههای مهندسی جهت پیشبرد اهداف آموزشی ایجاد شده است. از اینرو یک مهندس برق موفق، باید مهارت کار کردن با انواع نرمافزارهای تخصصی در رشته خود را داشته باشد.
مهارتهای ویژهای که یک مهندس برق موفق باید داشته باشد
علاوه بر مهارتهای عمومی بیان شده در بالا، یک سری مهارتهای ویژه نیز هستند. برخی از این مهارتها شامل کد نویسی و کار با نرمافزارهای کامپیوتری، تسلط بر زبانهای خارجی، مهارت در دانشیابی پایه مدار یا همان مدارهای الکتریکی، توانایی عیب یابی الکترونیکی دستگاهها و تجهیزات برقی و … است.
جمع بندی
برای این که بتوانید در حرفه مهندسی برق موفق شوید باید تلاش و کوشش بسیاری در این زمینه انجام دهید. یک مهندس برق موفق باید دارای ویژگیهای خاصی باشد و همچنین بتواند مهارتهایی را در خود ایجاد کند. در این مقاله به مهارتهای مهمی که با کسب آنها در رشته مهندسی برق پیشرفت خواهید کرد، اشاره شد. مهارتهای بیان شده شامل مهارتهای عمومی و تخصصی هستند. در کنار تمام این مهارتها، پژوهش و تحقیق در زمینه کاری خود و همچنین مطالعه مقالات علمی ارائه شده مرتبط با مهندسی برق، در مسیر پیشرفت و تحقق آرمانهای شما بسیار تاثیرگذار خواهد بود.