شش نشانه که بیماران مبتلا به بواسیر باید جدی بگیرند و به پزشک مراجعه کنند
حتماً شما هم به وفور از آسیبهایی که یبوست به بدن وارد میکند شنیدهاید. یکی از این آسیبها بیماری بواسیر یا هموروئید نام دارد که امروزه به یکی از رایجترین بیماریهای نشیمنگاهی تبدیل شده است. این بیماری معمولاً به شکل یک توده دردناک و متورم اطراف کانال مقعد و داخل آن بروز پیدا میکند و میتواند دردناک و در موارد حاد همراه با خونریزی باشد.
بواسیر معمولاً با علائمی ظاهر میشود که افراد بنا به دلایلی چون ناآگاهی یا بیتوجهی از کنار آنها میگذرند و باعث بروز مشکلات دیگری میشوند. بههمین علت قصد داریم در این مطلب ۶ نشانه مهم که بیماران مبتلا به بواسیر باید جدی بگیرند و سریعاً به پزشک مراجعه کنند را بررسی کنیم. پیشنهاد میکنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید تا آگاهی شما راجعبه علائم بواسیر افزایش یابد و راحتتر بتوانید با آن مقابله کنید.
بواسیر چیست و چه انواعی دارد؟
بواسیر یا هموروئید بیماری است که به خاطر تورم رگهای اطراف مقعد بروز پیدا میکند و باعث ایجاد مشکلاتی در دفع مدفوع، نشستن و انجام فعالیتهای روزمره میشود. در پی بروز این بیماری، در مقعد یا دیواره رکتوم ضایعهای متشکل از عروق خونی ایجاد میشود. این عروق خونی درواقع همان سیاهرگهای متورم در انتهای راست روده و مقعد هستند. این بیماری میتواند در دو نوع داخلی و خارجی ظاهر شود؛ بواسیر داخلی در داخل مقعد یا روده بزرگ و بواسیر خارجی خارج از مقعد بروز پیدا میکند. از این بین هموروئید خارجی شایعتر از نوع داخلی آن است. این نوع از بواسیر در اطراف مقعد یافت میشود و درد و خونریزی زیادی به همراه دارد در این زمان فرد بیمار باید برای تشخیص نوع بیماری و درمان آن به فوق تخصص گوارش مراجعه کند.
علائم مهم بواسیر که باید تحت نظر پزشک قرار گیرند
بواسیر بیماری نیست که ساکت بماند و شما متوجه آن نشوید. این بیماری معمولاً در دسته بیماریهای پر نشانه قرار دارد و خیلی سریع خودش را به شما نشان میدهد. زیرا ناحیه اطراف مقعد یکی از نقاط بدن است که رگهای عصبی زیادی دارد. التهاب، پارگی و کشیدگی مویرگها منجر به بروز درد و خونریزی میشود. در چنین شرایطی فرد بیمار بهراحتی میتواند متوجه حضور مهمان جدیدش شود. در ادامه تعدادی از نشانههای مهم بواسیر را نام میبریم؛ علائمی که با مشاهده آنها باید خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید. این موارد عبارتند از:
1) برجستگی در ناحیه مقعد
یکی از اولین مواردی که میتواند نشان دهنده بروز بواسیر باشد، وجود یک ضایعه برجسته و گوشتی در مقعد است. این ضایعه معمولاً بهخاطر جمع شدن بافت و خون ایجاد میشود و ظاهر جالبی ندارد. همچنین باعث میشود که فرد در هنگام دفع مدفوع دچار مشکل شود.
2) خونریزی
وجود خونریزی در هنگام دفع مدفوع یک نشانه غیر عادی و مهم است که باید مورد بررسی قرار بگیرد. بنابراین اگر در هنگام دفع مدفوع خونریزی و در پی آن برجستگی مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
3) خارش
وجود خارش مکرر یکی دیگر از نشانههای بواسیر است که معمولاً بهخاطر استفاده از لباس زیر تنگ بهوجود میآید. وجود خونریزی میتواند باعث افزایش خارش در ناحیه مقعد شود.
4) ناتوانی در دفع کامل مدفوع
افراد بالغ و سالم باید بتوانند بهطور کامل دفع را انجام دهند. اما بواسیر مانعی برای انجام این کار است و معمولاً باعث میشود مقداری از مدفوع پشت عضلات لگن گیر کند.
- خروج ترشحات از مقعد
التهاب رگها و تجمع خون در ناحیه مقعد باعث بروز مشکلاتی در دفع مدفوع میشود که یکی از این مشکلات، خروج ترشحات غیرعادی از ناحیه مقعد است. این نشانه یک علامت هشدار دهنده مهم است که باید مورد بررسی قرار بگیرد.
احتمال بروز بواسیر در چه کسانی بیشتر است؟
بواسیر یا هموروئید بیماری است که پیر و جوان نمیشناسد و میتواند به سراغ هر کسی برود. اما از این بین مادران باردار به دلیل تغییرات هورمونی و تغییراتی که در ساختار داخلی بدن ایجاد میشود، مبتلایان به یبوست به خاطر وارد کردن فشار بیش از حد به ناحیه مقعد، مبتلایان به اسهال، افرادی که بین سنین ۴۵ تا ۶۵ سال هستند و افراد کم تحرک بیشتر در معرض ابتلا به بواسیر قرار دارند.
اگر میخواهید بگویید که بهخاطر درد عضلات و استخوانها نمیتوانید تحرک کافی داشته باشید، ما به شما پیشنهاد میکنیم به سراغ متخصص ارتوپد بروید تا هم مشکل موجود را حل نمایید، هم از بروز مشکلات بعدی پیشگیری کنید.
چه عواملی باعث بروز بیماری هموروئید میشوند؟
اکنون که با ماهیت بیماری بواسیر و علائم مهم آن آشنا شدید، بد نیست که با مهمترین عوامل بروز بیماری نیز آشنا شوید. زیرا رعایت کردن این موارد و پرهیز از آنها میتواند از بروز بیماری جلوگیری کند. این موارد عبارتند از:
- داشتن رژیم غذایی نامناسب
- انجام ورزشهای سنگین و وارد کردن فشار به بدن مخصوصا ناحیه مقعد
- زیاده روی در مصرف چای سیاه
- مصرف بیش از حد گوشت گاو مخصوصاً بهصورت نیم پز
- کم تحرک بودن
- بارداری و زایمان
- بلند کردن اجسام سنگین
- وجود یبوست مزمن و اسهال شدید
- نشستن به مدت طولانی
- چاقی
بنابراین برای پیشگیری از بروز بیماری بواسیر حتماً در برنامه غذایی خود از میوههای آبدار و سبزیجات استفاده کنید. زیرا هیدراته بودن بدن کمک میکند که دفع مدفوع راحتتر انجام شود. علاوهبر این غذاهای غنی از فیبر مانند لوبیا، لپه، عدس، جو دوسر، نخود سبز، کلم بروکلی و کاهو به تسهیل روند دفع کمک میکنند. سعی کنید به هیچ وجه مدفوع خود را نگه ندارید، آب کافی بنوشید و از نشستن طولانی مدت در توالت بپرهیزید.
بواسیر چگونه درمان میشود؟
برای درمان بواسیر روشهای زیادی وجود دارد که متناسب با سطح و شدت بیماری از این روشها استفاده میشود. روشهایی مانند:
- عمل جراحی
- روش IRC (با استفاده از لیزر بواسیر خشک میشود)
- باند پلاستیکی (پزشک یک باند پلاستیکی دور بواسیر میبندد و جریان خون را در ناحیه قطع میکند)
- اسکلروتراپی (مادهای به درون بواسیر تزریق و بواسیر کوچک و در نهایت ناپدید میشود).
این موارد معمولاً برای بواسیر شدید تجویز میشوند اما درمانهای خانگی نیز وجود دارند که بر طبق نظر متخصص گوارش افراد میتوانند برای برطرف کردن هموروئید خفیف از آن استفاده کنند. مواردی مانند مصرف انجیر و آب انجیر، شستشو با آب نمک، ضدعفونی کردن با آبلیمو، استفاده از روغنهای طبیعی و استفاده از کمپرس یخ برای کاهش تورم و التهاب.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در این مطلب بیماری بواسیر، انواع و علائم شایع آن را معرفی و بررسی کردیم. این علائم میتوانند در افراد مختلف با شدت و ضعف متفاوت بروز پیدا کنند. علائمی مانند خروج ترشحات لزج و چسبنده، بیرون زدگیهای گوشتی، سوزش و خارش، احساس دفع ناقص و... بواسیر بیماری خجالت آوری نیست که بخواهید آن را پنهان کنید؛ بنابراین بهتر است در صورت مشاهده هر یک از علائم مذکور سریعاً به پزشک مراجعه نمایید. زیرا عدم درمان بواسیر میتواند باعث لخته شدن خون در ورید متورم، خونریزی و در پی آن فقر آهن شود.