منظور از میلگرد حرارتی چیست؟
شاید همانطور که برای ما هم پیش آمده، شما هم با شنیدن عبارت "میلگرد حرارتی" این سوالات برایتان پیش آمده باشد که میلگرد حرارتی چیست؟ ترکیب آن چه تفاوتی با میلگرد معمولی دارد؟ کجا از این نوع میلگرد استفاده میشود؟ و ... اگر بخواهیم تنها در یک جمله، پاسخ شما را بدهیم، باید بگوییم که میلگرد حرارتی که به میلگرد افت و حرارت نیز شناخته میشود، در بتن برای جلوگیری از ایجاد ترک، مورد استفاده قرار میگیرد. میلگرد حرارتی را میتوان از شرکتهای بازرگانی فولاد چون آیرومارت که انواع میلگرد را عرضه میدارند خریداری کرد. برای آشنایی بیشتر با این نوع از مقاطع فولادی، با ما همراه باشید.
میلگرد حرارتی چیست؟
وقتی هنگام بتن ریزی، به ویژه زمانی که سطح بتن نسبت به ضخامت آن بیشتر باشد، بتن خودش را میگیرد، احتمال ایجاد ترک بالا است. این ترکها، ناشی از فعل و انفعلاتی است که در بتن به انبساط و انقباض میانجامد. استفاده از انواع میلگردهای حرارتی، تنشهای انقباض و انبساط را خنثی میکند. در نتیجه، از ترک خوردن بتن به این دلیل نیز جلوگیری میکند.
میلگرد حرارتی در واقع همان میلگرد معمولی است که در سایزهای مخصوصی به کار میرود و از آنجایی که وظیفه خنثی کردن تنشهای حرارتی را دارد، به این نام معروف شده است. میلگرد حرارتی، با نام میلگرد افت و حرارت نیز شناخته میشود.
کاربرد میلگرد حرارتی
کاربرد میلگرد حرارتی به سایز و قیمت نیز وابسته است. مثلا نه سایز و نه قیمت میلگرد 12 برای کاربرد حرارتی مناسب نیست. همانطور که گفته شد، میلگرد حرارتی وظیفه دارد تا انقباض و انسباط بتن را در هنگام گیرش خنثی کند. اگرچه این انقباض و انبساط بسیار کم و در حد چند میلیمتر است اما در همین مقدار کم نیز باعث ایجاد ترک میشود.
باید بگوییم که وابسته به نوع ترک و میزان انبساط و انقباض، تنشهایی که به بتن مسلح وارد میشوند با هم تفاوت دارند. میلگرد حرارتی این تنشها را به حداقل مقدار خود میرساند و از ایجاد ترک جلوگیری میکند یا باعث میشود که ترکهای بزرگ ایجاد نشوند. ترکها نه تنها باعث کاهش استحکام سازه میشوند بلکه راهی برای عبور آب و مواد خورنده به درون بتن خواهند بود که باعث خوردگی میلگرد میشود. میلگرد حرارتی تنها نقش حرارتی ندارد و فشار را نیز تحمل میکند. این میلگرد همچنین از تخریب بتن در هنگام آتشسوزی و حریق هم جلوگیری میکند. بنابراین، کاربرد آرماتور حرارتی میتواند علاوه بر عملکرد حرارتی، موارد زیر نیز محسوب میشود:
- احتمال فروریختن سقف در هنگام زلزله و حریق را کاهش میدهد.
- از گسستگی دیافراگم سقف جلوگیری میکند.
نقش باربری نیز دارد.
سایز میلگرد حرارتی
معمولا، از میلگردهای ساده کوچک به سایز 4 و 5 به عنوان میلگرد حرارتی استفاده میشود. هرچند که میلگردهای آجدار گیرش بهتری با بتن دارند و برای این کار مناسبترند. در حقیقت، در نشریه 94، حداقل نمره میلگرد حرارتی برای فولاد نرم 5 و برای فولادهای سخت و نیمه سخت 4 در نظر گرفته میشود.
به طور کلی سایز میلگرد در هنگام فعالیتهای عمرانی اهمیت مییابد. البته سایز هزینه را نیز تغییر میدهد. همانطور که قیمت میلگرد 12 با قیمت میلگرد 14 متفاوت است. قیمت میلگرد حرارتی با توجه به وزن میلگرد حرارتی مشخص میشود. برای این کار میتوان از جدول وزن آن استفاده کرد.
نحوه اجرای میلگرد حرارتی
علاوه بر میلگردهای اصلی در بتن مسلح، تعدادی میلگرد عمود بر آنها قرار میگیرند که به نام میلگرد حرارتی شناخته میشوند. انواع میلگردهای حرارتی به صورت چپ و راست روی سقف قرار میگیرند و از ترک خوردن بتن در هنگام گیرش جلوگیری میکنند. اتصال میلگردهای حرارتی به دو روش جوش سرد و یا با استفاده از مفتول انجام میشود.
بر اساس آئیننامه ACI360R-10 بند 3-2-2، بهترین محل برای قرارگیری آرماتورهای حرارتی، یک سوم بالای ضخامت دال بتنی است. فاصله میلگرد حرارتی از میلگرد حرارتی بعد، نباید از 25 سانتیمتر بیشتر شود. البته با توجه به نوع استفاده، این عدد در برخی آییننامهها 20 سانتیمتر ذکر شده است.
لزوم استفاده از میلگرد حرارتی
دیدگاه مهندسین و متخصصین در خصوص میلگرد حرارتی با هم متفاوت است. برخی معتقدند که استفاده از میلگرد حرارتی الزامی است چرا که نه تنها از بروز ترک و خوردگی میلگرد جلوگیری میکند، بلکه نقش باربری نیز ایفا میکند.
این در حالی است که برخی مهندسین معتقدند که استفاده از میلگرد حرارتی تنها سرمایه را هدر میدهد و حتی با وجود این نوع آرماتورها، ایجاد ترک در بتن اجتنابناپذیر و طبیعی است. به عقیده این مهندسین، در آییننامه استفاده از میلگرد حرارتی توصیه شده اما الزامی برای آن در نظر گفته نشده است. اما این ترکها در هنگام فشارهای ناگهانی به ویژه در هنگام زلزله، آسیبپذیری ساختمان را افزایش خواهند داد.
جایگزین میلگرد حرارتی
مهندسینی که استفاده از میلگرد حرارتی را بیهوده میدانند، معتقدند که از راههای دیگری میتوان از جمع شدگی و ترک برداشتن بتن جلوگیری کرد. به جای استفاده از میلگرد حرارتی، سه روش زیر میتوانند به کار روند:
- استفاده از بتن الیاف فلزی: الیاف فلزی، در حقیقت نقش میلگرد حرارتی دارند و از ترک خوردن بتن جلوگیری میکند.
- کم کردن نسبت آب به سیمان
- استفاده از فوق روانکنندهها
خرید میلگرد حرارتی از آیرومارت
اگرچه برخی از مهندسین ساختمان به دلیل کاهش هزینههای پروژه یا عدم اعتقاد به بکارگیری میلگرد حرارتی، استفاده از آن را کنار میگذارند اما به طور کلی شواهد نشان میدهد که حضور آرماتور حرارتی در ساخت سازه، مزایایی دارد که نمیتوان آنها را نادیده گرفت.
بازرگانی فولاد آیرومارت، با تکیه بر سالها تجربه فعالیت در حوزه فولاد، انواع میلگرد برندهای معتبر سراسر کشور را به شما عرضه میدارد. در صورتی که شما خریدار میلگرد حرارتی هستید، میتوانید ضمن استعلام قیمت میلگرد حرارتی انواع برندها نظیر قیمت میلگرد میانه و ...، سفارش خرید خود را به صورت اینترنتی نیز ثبت کنید. البته، آیرومارت این امکان را نیز فراهم آورده است که خرید و فروش خود را به صورت حضوری در دفتر شرکت به نشانی خیابان نلسون ماندلا، بالاتر از میرداماد، تابان غربی، پلاک 36، بازرگانی فولاد آیرومارت انجام دهید. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق شماره تلفن 02145306 با کارشناسان این مجموعه در تماس باشید.