خبرگزاری کار ایران

تاثیر فروش ارزان قیمت فولاد روسیه بر بازار صادرات فولاد ایران

تاثیر فروش ارزان قیمت فولاد روسیه بر بازار صادرات فولاد ایران
کد خبر : ۱۲۳۷۲۲۳

جنگ روسیه و اوکراین؛ موضوع مهم و پربحث روزهای اخیر در ساحت‌های مختلف اجتماعی و سیاسی است. از آنجا که جنگ و تحولات سیاسی و نظامی تمام شئون کشورهای مختلف را تحت تأثیر قرار می‌‌دهند، نمی‌توان منکر تأثیر تاخت و تازهای نظامی، تحریم‌ها، مذاکرات و... در بحث اقتصاد و بازارهای مختلف جهانی به‌ویژه وضعیت بازار آهن ایران شد. در ادامه، سایت پیوان به عنوان سامانه فروش آنلاین مقاطع فولادی به بررسی وضعیت بازار آهن ایران در بحبوحه جنگ روسیه و اوکراین و مذاکرات وین پرداخته‌ است.

برگ برنده یا بازنده میدان؟

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های حذف روسیه از بازارهای بین‌المللی توسط تحریم‌های آمریکا و سایر کشورهای اروپایی، ایجاد اختلال و مشکلات عمده‌ در فرایند گازرسانی به صنایع وابسته اروپا است. همچنین نمی‌توان منکر تاثیر تحریم روسیه بر قیمت کالاهای اساسی شد. این تحریم و نادیده‌ گرفتن فولاد روسیه، متوجه صنایع ایران از جمله صنعت آهن و فولاد در ایران و تغییرات عمده درقیمت روز و آنلاین تیرآهن و قیمت هاش خواهد بود. با وجود تحریم‌ها علیه ایران، باز هم بازارهای ایران با چالش، نوسان و احتمالا رشد (با نگاهی خوشبینانه) مواجه می‌شوند.

در نتیجه، در وهله اول، بازار نفت و گاز جهان تحت ‌تأثیر قرار می‌گیرد. در مرحله بعدتر بازار صنایع فلزی مهم و اساسی نظیر آلومینیوم و فولاد و... نیز دستخوش تغییرات عمده خواهند شد. در نتیجه با تحریم شدن روسیه و هزینه سنگین جنگ، اروپا در تأمین گاز صنایع خود با مشکلات جدی‌ای روبه‌رو خواهد شد. اگر ایران بتواند مذاکرات متوقف‌شده وین را در صورت آغاز مجدد طوری پیش ببرد که ایران بتواند جای خالی روسیه را در تأمین گاز بگیرد، ما برگ برنده‌ای در تغییرات اخیر خواهیم داشت.

جهت کسب اطلاع بیشتر از قیمت هاش میتوانید به سایت پیوان مراجعه کنید. یا روی به این آدرس https://pivan.co/product-category/beam-h/h/ مراجعه کنید.

کاهش یا افزایش؛ نظر برخی از صاحب‌نظران درباره وضعیت بازار آهن ایران

آیا نرخ فولاد و صنایع وابسته در ایران کاهش می‌یابد یا شاهد افزایش آن هستیم؟ این سوالی است که باید با در نظر گرفتن تحریم‌های ایران، بررسی تحریم‌های آمریکا علیه روسیه و همچنین نتیجه مذاکرات وین و... به آن پاسخ داد.

قیمت فولاد ایران؛ همچنان در اوج

سید احمد رضوی‌نیک -عضو هیات مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران- نسبت به کاهش‌ نیافتن قیمت فولاد در ایران خوش‌بین است. او گفت: «با این‌که دریای سیاه و بالتیک یکی از فاکتورهای مهم و اصلی تعیین قیمت فولاد در جهان به شمار می‌آیند، اما این شرایط موجب کندی معاملات می‌شود. جنگ بین دو کشور روسیه و اوکراین نیز نرخ فولاد در ایران را کاهش نخواهد داد. به‌دلیل تحریم‌های موجود که از سابق وجود داشت، نرخ فولاد ایران در مقایسه و نسبت به قیمت‌ سایر تولیدکنندگان جهانی کمتر است. برای مثال، اگر نرخ جهانی فولاد 600 دلار باشد، نرخ شمش صادراتی ایران معمولا کمتر از 560 دلار است.»

علی امرایی -مدیرعامل فولاد سنگان- معتقد است که توقف صادرات از اوکراین با شروع جنگ و حمله روسیه، افزایش نرخ مقاطع فولادی را به دنبال داشت. دلیل این امر این است که روسیه و اوکراین در بازار جهانی فولاد نقش پررنگی دارند. از آنجا که بخش بزرگی از صادرات محصولات فولادی و سنگ آهن به اوکراین اختصاص دارد، شروع جنگ باعث افزایش نرخ این محصولات در کشورهای مقصد شد.

در نتیجه در صورت ادامه‌دار شدن جنگ و عدم آتش‌بس می‌توان باز هم انتظار افزایش قیمت داشت. او همچنین معتقد است حتی با آتش‌بس و توقف درگیری‌ها، تبعات این همچنان دامن‌گیر خواهد بود. زیرا در صورت افزایش قیمت، بازگشت به نرخ سابق یا حتی کاهش نیز، به‌سختی اتفاق می‌افتد. از طرفی با اتمام جنگ و آهن نیز نمی‌توان به شروع تولید و صادرات فولاد توسط کشور اوکراین امیدوار بود. چراکه عمده تولیدات این کشور صرف بازسازی زیرساخت‌ها و تامین نیازهای خود خواهد شد و عملا نمی‌توان روی منبع صادرات آن حساب باز کرد.

خوش‌بینی یا بدبینی نسبت به صادرات فولاد؟

مدیرعامل فولاد سنگان نسبت به وضعیت بازار آهن و افزایش قیمت خوش‌بین بود و آن را برگ برنده‌ای برای ایران می‌دانست، زیرا معتقد بود که این افزایش قیمت و حذف شدن دو کشور اوکراین و روسیه به‌عنوان تامین‌کنندگان، نتیجه مطلوب مذاکرات به نفع ایران مبنی بر رفع تحریم‌ها و تلاش کشورهای متقاضی برای یافتن جایگزین، باعث افزایش چشمگیر صادرات فولاد ایران می‌شود. اما این خوشبینی دیری نپایید. زیرا با عوارض سنگین صادراتی و قیمت‌شکنی روسیه، فولاد روسیه در بحبوحه جنگ نیز در اوج قرار گرفت.

همان‌طور که در بالا اشاره شد، انتظار می‌رفت که بعد از تحریم شدن روسیه توسط آمریکا و کاهش خریداران قراضه آهن روسیه، بازار فولاد روسیه از رونق بیفتد. اما روسیه در این زمینه نیز منفعل نماند و برگ برنده خود را رو کرد.  روسیه با در نظر گرفتن تخفیف‌های ۱۵ تا ۲۰ درصدی برای فولاد  و با توجه به افزایش عوارض صادرات ایران که فشار سنگینی بر پیکره نحیف صادرکنندگان و فعالان این حوزه وارد کرد، قیمت فولاد صادراتی این کشور نسبت به ایران کاهش چشمگیری داشت. در نتیجه، مشتریان همیشگی و بزرگ فولاد ایران نظیر افغانستان، چین، تایلند و کره‌جنوبی که مشتریان بزرگ فولاد ایران بودند، به سراغ خرید فولاد روسیه رفتند. در نتیجه، روسیه که سومین صادرکننده بزرگ فولاد جهان پس از چین و ژاپن است، دوباره جایگاه خود را پس گرفت و به صدر صادرکنندگان فولاد جهان بازگشت.

تاثیر فروش ارزان قیمت فولاد روسیه بر بازار صادرات فولاد ایران

وضعیت بازار آهن در سایر کشورها

جنگ نه‌تنها وضعیت بازار آهن ایران را دستخوش تغییر کرد، بلکه موجی از تغییرات را نیز در بازار جهانی آهن رقم زد. مدیر استراتژی کالای شرکت ING Economics نیز به افزایش قیمت کالاها به‌دلیل حمله نظامی اوکراین و روسیه اشاره کرد. زیرا روسیه بازوی بزرگ صادرکننده محصولات انرژی، فلزات و کشاورزی است. با تحریم روسیه، شاهد افزایش همه‌جانبه قیمت‌ها خواهیم بود. جان مایر -تحلیلگر شرکت کارگزاری اس پی انجل- در مصاحبه‌ای درباره تاثیرات جنگ اخیر در بازارهای جهانی گفت: «بازار فلزات قطعا به تهاجم روسیه به اوکراین واکنش نشان می‌دهد. چین، آلومینیوم و سایر فلزات روسیه را با وجود تحریم‌های اتحادیه اروپا و آمریکا را می‌خرد. اما همه مناطق با کمبود گریدهای خاص مواجه خواهند داشت.»

طبق گفته تحلیلگرانی همچون برایان مارتین و دانیل هاینسپ (به‌عنوان تحلیلگران گروه ANZResearch شناخته می‌شوند) با توجه به جنگ اوکراین و روسیه، نیکل پرچمدار افزایش قیمت فلزات بود. این فلز با قیمت 24 هزار دلار در هر تن معامله شد. این مبلغ، بالاترین قیمت در 10 سال گذشته بوده است.

با آهنگ جنگ، بهای معاملات نقدی مس در بازار فلزات لندن نیز نوسان چشمگیری داشت. برای نخستین بار در روزهای اول ماه ژانویه، میزان معاملات از مرز 10 هزار دلار در هر تن عبور کرد. این مبلغ کمی عقب‌نشینی داشت، اما از اواسط ژانویه دوباره سیر صعودی پیدا کرد و به سطح 9925 دلار در هر تُن رسید. در روزهای اخیر، بهای معاملات آلومینیوم نیز بالای ۳۰۰۰ دلار در هر تُن است. این افزایش قیمت به‌دلیل نگرانی‌ها به‌خاطر کمبود عرضه در روزهای اخیر و تحت‌تاثیر حمله نظامی روسیه به اوکراین است.

سخن پایانی

تحلیل‌ها و بررسی‌های وضعیت بازار آهن نشان می‌دهد که جنگ نظامی روسیه و اوکراین موجی از تحریم‌ها را علیه روسیه در پی داشت (و همچنان دارد). از طرفی تولید و بازار آهن کشور اوکراین را به‌عنوان یک تولیدکننده و تأمین‌کننده با رکود مواجه کرد. در نتیجه انتظار می‌رفت که جنگ روسیه و اوکراین، موجب افزایش قیمت و تقاضا در سایر کشورهای تولیدکننده شود، اما با اختصاص تخفیف‌های چشمگیر روسیه بر فولاد خود، دوباره در بحبوحه جنگ به صدر صادرکنندگان فولاد بازگشت و بازار صادرات ایران را به حاشیه راند.

پایان رپرتاژ آگهی
ارسال نظر
پیشنهاد امروز