آیا میدانید چه مراقبت هایی قبل و بعد از عمل های چشم ضروری است؟!
یکی از نکات مهمی که باید قبل و بعد از عمل های چشم مورد توجه قرار گیرد، مراقبت های آن است؛ در این مطلب به بررسی مراقبت های قبل و بعد از عمل لیزیک، لازک و پی آر کی پرداخته ایم.
جراحیهای مربوط به چشم، معمولاً عملهای حساس اما کوتاهی هستند. عملهای جراحی چشم انواع مختلفی دارند و هرکدام از آنها برای مقصود خاصی انجام میشوند. اگر مایلید تا راجع به جراحیهای چشم و مراقبتهای قبل و بعد آن اطلاعات بیشتری کسب کنید، خواندن این مقاله را از دست ندهید.
مراقبتهای قبل و بعد از عملهای چشم
در اغلب عملها، چشم شما پس از جراحی درد نخواهد داشت. اما ممکن است احساس خراشیدگی، چسبندگی یا ناراحتی داشته باشد. شایان ذکر است که اکثر افراد 1 تا 3 روز پس از جراحی دید بهتری دارند. اما ممکن است 3 تا 10 هفته طول بکشد تا از مزایای کامل جراحی بهرهمند شوید و تا حد امکان واضح ببینید.
ممکن است پزشک چشم شما را با بانداژ، چسب یا محافظ شفاف ببندد. این کار سبب می شود تا شما چشمان خود را مالش ندهید یا ضربهای به آن وارد نشود. پزشک برای کمک به بهبودی چشم شما نیز قطرههایی را تجویز میکند که در مقالات دیگر به تفصیل از آنها صحبت نمودهایم.
دستورالعملهای کلی که باید بعد از عمل چشم رعایت کنید به شرح زیر است:
- بلافاصله پس از جراحی چند ساعت بخوابید.
- از داروهای تجویز شده در زمان مقرر استفاده کنید.
- از مالیدن چشمها خودداری کنید.
- بهتر است از محافظ چشم استفاده کنید.
- از عینک آفتابی استفاده کنید.
- از آرایش چشم خودداری کنید.
- اگر قصد حمام کردن دارید، از قسمت گردن به پایین دوش بگیرید.
- تا زمان برطرفشدن تاری دید به صورت کامل، از رانندگی بپرهیزید.
- به مدت 1 تا 2 هفته از شنا، جکوزی، باغبانی و هر گونه گردوغبار دوری کنید.
- ممکن است برای چند روز در تشخیص فاصله ها مشکل داشته باشید. به آرامی حرکت کنید و مراقب بالا و پایین رفتن از پله ها و ریختن مایعات داغ باشید. به طور کلی حتیالامکان برای انجام این کارها از کسی کمک بگیرید.
عمل لیزیک
لیزیک، نوعی عمل چشم است که یک تغییر دائمی در شکل قرنیه است که پوشش شفاف جلوی چشم را برمیدارند. این عمل در جهت بهبود بینایی و کاهش نیاز فرد به عینک یا لنز انجام میشود. در عمل لیزیک، از لیزر اگزایمر (لیزر فرابنفش) برای برداشتن لایه نازکی از بافت قرنیه استفاده میکنند.
طبق نظر متخصص و محققان پزشکی:
"تابهحال بیش از 1000 عمل لیزیک در جهان انجام شده است که اغلب آن بسیار موفق صورت گرفتهاند. به همین خاطر است که عمل لیزیک چشم جز عملهای پرطرفدار در جهان شناخته میشود و بسیاری از افراد را از محدودیت عینک نجات میدهد. تنها نکته مهم در رسیدن به این درمان حیاتی، انتخاب درست پزشک در عمل چشم لیزیک است."
این کار به قرنیه شکل جدیدی میدهد بهطوریکه پرتوهای نور به وضوح روی شبکیه متمرکز میشوند. شایان ذکر است که لیزیک باعث نازک شدن قرنیه میشود. این عمل به صورت سرپایی انجام شده و برای هر چشم 10 تا 15 دقیقه طول میکشد.
تنها بیحسی مورد استفاده در این عمل، استفاده از قطرههای چشمی است که سطح چشم را بیحس میکند. ضمنا در هوشیاری کامل انجام میشود اما برای کمک به آرامش شما، دارویی دریافت خواهید کرد.
عمل PRK
کراتکتومی (فوتورفرکتیو) یا prk، نوعی جراحی لیزر انکساری چشم است که برای اصلاح دید بیمار به منظور ازبینبردن یا کاهش وابستگی آنها به عینک یا لنزهای تماسی انجام میگیرد. PRK سبکی از جراحی لیزر چشم است که قبل از لیزیک انجام میشد و رایجترین نوع جراحی انکساری سابق بود. عمل PRK در اصلاح نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم مؤثر است و میزان موفقیت و نتایج بسیار مشابهی با لیزیک دارد.
باتوجهبه گفته و بررسی پزشکان متخصص چشم:
"افرادی که عمل prk انجام دادهاند، حدود 90 درصد به نتیجه موردنظر خود رسیدهاند و حتی باگذشت زمان هم دچار هیچ مشکلی نشدهاند. بااینحال با برسی بیماران مختلف دریافت شده است که عمل چشم prk به عواملی مانند تجربه پزشک و شرایط بدنی بیمار وابسته است و تنها افرادی میبایست عمل پی ار کی را انجام دهند که پزشک تا حدی پیشبینی مثبتی برای وی داشته باشد."
PRK و LASIK هر دو با استفاده از لیزر (دقیقاً لیزر اگزایمر) برای برداشتن بخشی از بافت زیراپیتلیوم قرنیه را برای بهبود بینایی بهطوردائم تغییر میدهند. اما از آنجایی که PRK لایه بیرونی قرنیه را بهطورکامل حذف میکند، منطقه بیشتری از قرنیه برای کار وجود دارد. بنابراین برای بیمارانی با قرنیه نازک ایدهآل است. همچنین معمولاً برای بیماران مبتلا به خشکی چشم مزمن توصیه میشود.
عمل آب سیاه
گلوکوم یا همان آب سیاه، نتیجه آسیب به عصب بینایی است. همانطور که این عصب به تدریج تحلیل میروند، نقاط کور در میدان بینایی شما ایجاد میشود. این آسیب عصبی معمولاً به افزایش فشار در چشم مربوط میشود. افزایش فشار داخل چشم به دلیل تجمع مایع (زلالیه) است که در داخل چشم شما جریان دارد. این مایع داخلی معمولاً از طریق بافتی به نام شبکه ترابکولار در زاویهای که عنبیه و قرنیه به هم میرسند، تخلیه میشود. هنگامی که مایع بیش از حد تولید میشود یا سیستم زهکشی به درستی کار نمیکند، مایع نمیتواند با سرعت طبیعی خود خارج شود و فشار چشم افزایش مییابد.
اینجاست که با انجام عمل آب سیاه، تجمع مایع زلالیه از داخل چشم انجام میشود و جلوی خطر نابینایی گرفته میشود.
عمل لازک
کراتومیلوسیس اپیتلیال لیزری یا لازک، مزایای دو روش متداول جراحی لیزیک و PRK را ترکیب میکند. جراحی لازک چشم برای درمان آستیگماتیسم، نزدیکبینی یا دوربینی استفاده میشود.از جمله مزایای این عمل:
- از عوارض مرتبط با ایجاد و اتصال مجدد فلپ در قرنیه اجتناب میشود.
- عمل لازک چشم کمتر از جراحی لیزیک باعث خشکی چشم میشود.
در جراحی لازک چشم، از تکنیکهای مختلفی برای حفظ لایه بسیار نازک سطحی قرنیه (اپیتلیوم) استفاده میشود که برای بازیابی قرنیه و با استفاده از لیزر انجام میشود. بیماران باید حدود سه یا چهار روز پس از جراحی لازک چشم از "لنز تماسی بانداژ" استفاده کنند تا به عنوان یک لایه محافظ بین پلک و سطح چشم عمل کند.
به گفته متخصصان چشم:
"عمل لازک جز بیخطرترین جراحی های اخیر است که در عین سادگی، بزرگترین دغدغه را از دوش افراد برمیدارد. لازک چشم در 99 درصد مواقع افراد را از زدن عینک برای همیشه نجات میدهد. بههمیندلیل است که عمل لازک چشم در سراسر دنیا رایج و گسترده شده است."
عمل آب مروارید
آب مروارید، میتواند باعث تاری دید و افزایش تابش خیره کننده نور شود. اگر آب مروارید انجام فعالیتهای عادی را برای شما دشوار کند، باید تحت عمل جراحی کاتاراکت قرار بگیرید. جراحی آب مروارید روشی برای برداشتن عدسی چشم و در بیشتر موارد، جایگزینی آن با عدسی مصنوعی است. به طور معمول، عدسی چشم شما شفاف است. آب مروارید باعث کدر شدن عدسی میشود که در نهایت بینایی شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
سخن پایانی
در این مقاله با انواع عملهای چشم و عملکرد هر یک از آنها آشنا شدید. پس از مرخص شدن از کلینیک، میتوانید بلافاصله روزنامه بخوانید یا تلویزیون تماشا کنید، اما ممکن است همه چیز مبهم و تار به نظر برسد. اکثر افراد میتوانند در عرض 1 تا 3 روز به سر کار یا روال عادی خود بازگردند. اما در عملهایی مانند آب مروارید، آب سیاه و PRK پس از بهبودی چشمتان هم، ممکن است همچنان نیاز به استفاده از عینک داشته باشید؛ مخصوصاً برای مطالعه.