خبرگزاری کار ایران

آشنایی با انواع کابل

آشنایی با انواع کابل
کد خبر : ۱۲۱۸۴۴۰

کابل برق یکی از مهم ترین تجهیزات برقی است که وظیفه اصلی آن انتقال جریان الکتریکی از نقطه ای به نقطه دیگر است. بدون این تجهیزات، جریان الکتریکی برقرار نمی شود. در واقع کابل های برق مهم ترین اجزای مدار الکتریکی به شمار می آیند.

 برق یکی از اصلی ترین انرژی هایی است که امروزه در تمامی ابعاد زندگی ما وجود آن الزامی است.

کابل برق از یک یا چند رشته هادی رسانا ساخته شده است که این هادی می تواند از جنس مس یا آلومینیوم باشد. هادی کابل به یک لایه عایق مجهز شده است که این عایق از هادی محافظت می کند و مانع نشت برق می شود. تمامی بخش های کابل زیر روکش قرار گرقته اند. این روکش از کابل محافظت می کند و دوام آن را افزایش می دهد.

از کابل برق در سیستم های توزیع و انتقال برق، کارخانه ها و خطوط تولید، صنایع مختلف، سیستم های روشنایی و دیگر موارد استفاده می شود. به دلیل افزایش کاربرد این تجهیزات، انواع مختلف آن به بازار عرضه شده است. این تجهیزات براساس پارامترهای مختلفی تقسیم بندی می شوند. در ادامه به بررسی انواع کابل می پردازیم:

انواع کابل براساس جنس هادی

هادی کابل یکی از مهم ترین بخش های سازنده کابل است. اصلی ترین وظیفه کابل یعنی برقراری جریان الکتریکی، برعهده این بخش از کابل است.

 هادی کابل از جنس فلزی رسانا همچون نقره، طلا، مس، آلومینیوم و ... است. به دلیل قیمت بالای فلزات، تنها از دو فلز مس و آلومینیوم در ساختار سیم و کابل استفاده می شود. به همین دلیل کابل های برق از لحاظ جنس هادی به دو دسته زیر نقسیم می شوند:

کابل برق مسی عملکرد بهتری نسبت به کابل برق آلومینیومی از خود نشان می دهد اما قیمت آن نیز بالاتر است.

آشنایی با انواع کابل

انواع کابل براساس نوع هادی

همان طور که پیش تر گفته شد، هادی کابل وظیفه مهمی را برعهده دارد. این هادی می تواند مس یا آلومینیوم باشد. شکل ظاهری هادی پارامتری است که می توان براساس آن کابل های برق را دسته بندی کرد. کابل برق از لحاظ شکل مقطع به سه دسته زیر تقسیم بندی می شود:

  • کابل افشان: این کابل ها دارای بیشمار رشته های نازک مسی هستند که زیر عایق و در مرکز کابل قرار گرفته اند. کابل افشان تنها هادی از جنس مس دارد زیرا آلومینیوم خاصیت افشان شدن ندارد. کابل افشان دارای انعطاف پذیری بالایی است. به همین دلیل به آن کابل نرم نیز گفته می شود.
  • کابل برق مفتول: این کابل ها دارای یک یا چند رشته مس یا آلومینیوم مفتولی شکل است. این کابل ها انعطاف پذیری کمی دارند و شکننده هستند. به همین دلیل به آن ها کابل خشک نیز گفته می شود. با این حال کابل های مفتولی مقاومت فیزیکی بالایی دارند.
  • کابل برق نیمه افشان: این کابل ها دارای خواصی مابین کابل افشان و مفتول هستند.

انواع کابل از نظر ولتاژ

کابل های برق براساس سطح ولتاژ قابل تحمل به چند دسته تقسیم می شوند. هرکدام از این کابل ها کاربرد خاصی دارند و در مکانی مخصوص مورد استفاده قرار می گیرند. تقسیم بندی کابل براساس سطح ولتاژی عبارتست از:

  • کابل برق فشار ضعیف: این کابل ها که به کابل سبک نیز شهرت دارند، می توانند ولتاژی معادل 300 الی 500 ولت و نهایت زیر 1 کیلوولت را تحمل کنند. این کابل ها اغلب در صنعت ساختمان سازی استفاده می شوند.
  • کابل برق فشار متوسط: این کابل ها می توانند ولتاژهای بالاتری را پوشش دهند. در نیروگاه ها و سیستم های انتقال و توزیع از این کابل ها استفاده می شود. این کابل ها می توانند ولتاژی بیشتر از 400 ولت را تحمل کنند.
  • کابل برق فشار قوی: این کابل ها با نام کابل قدرت نیز شناخته می شوند. این کابل ها بیشتر از دو مدل دیگر، قابلیت تحمل ولتاژ دارند. این کابل ها می توانند از 600 ولت الی 20 کیلوولت را تحمل کنند. کابل های قدرت در کارخانه های پتروشیمی، نفتی، شبکه های انتقال و توزیع و دیگر موارد کاربرد دارند.
  • کابل برق فوق فشار قوی: این کابل ها قوی ترین نوع کابل از لحاظ تحمل ولتاژهای بالا هستند. این کابل ها کاربردهای محدودتر و خاص تری دارند. این تجهیزات می توانند ولتاژهای بالا تا 20 کیلوولت و بیشتر (تا 400 کیلوولت) را تحمل کنند.

انواع کابل از نظر نوع عایق و روکش

عایق و روکش از دیگر بخش های سیم و کابل است. در حال حاضر، از مواد مختلفی به عنوان عایق و روکش در کابل استفاده می شود. عایق ها اغلب از مواد پلیمری و لاستیکی ساخته می شوند. عایق از هادی کابل محافظت می کند، در نتیجه باید ضخامت و مقاومت مکانیکی استانداردی داشته باشد.

روکش کابل نیز در رنگ های مختلفی به بازار عرضه می شود و این رنگ بندی به کاربرد کابل و مکان استفاده از آن ها بستگی دارد. به عنوان مثال، کابل با روکش PVC، پلی یورتان، PE، سیلیکون رابر، XLPE و ... به بازار عرضه می شود. کابل برق نسوز دارای روکشی است که در برابر آتش سوزی از خود مقاومت نشان می دهد.

آشنایی با انواع کابل

انواع کابل از نظر سطح مقطع و تعداد رشته

کابل های برق دارای تنوع بسیار زیادی در زمینه تعداد رشته و سطح مقطع کابل هستند. به عنوان مثال، کابل های سبک از 1 الی 5 رشته به بازار عرضه می شوند. کابل های فشار متوسط و فشار قوی نیز در انواع 1 الی 3 رشته به بازار عرضه می شوند. برخی از انواع کابل همچون کابل مخابرات هستند که می توانند بیشتر از 100 رشته نیز داشته باشند.

انواع کابل از نظر کاربرد

  • کابل مخابرات: انتقال داده های مخابراتی و فرکانس های آنالوگ
  • کابل کواکسیال: انتقال داده های صوتی و تصویری
  • کابل آنتن: انتقال داده های تصویری ماهواره ای و تلویزیونی
  • کابل کنترل یا فرمان: انتقال سیگنال های آنالوگ و ارسال آن ها به دستگاه پذیرنده
  • کابل خودنگهدار: تأمین، توزیع برق و سیستم های روشنایی
  • کابل کولر: هدایت جریان برق و راه اندازی کولر آبی
  • کابل ابزار دقیق: سنجش پارامترهای صنعتی
  • کابل اعلام حریق: اعلان حریق و ارسال سیگنال به تجهیزات اطفاء حریق
  • کابل جوش: هدایت جریان برق به انبرهای جوشکاری

حفاظت کابل ها

برخی از کابل ها به نوعی زره یا شیلد مجهز شده اند. به همین دلیل به آن ها کابل آرموردار یا کابل زره دار گفته می شود. این کابل ها مقاومت زیادی دارند.

برخی دیگر از کابل ها نیز از شیلدهای فلزی بافته شده و نواری در ساختار خود استفاده کرده اند. این شیلدها از جنس فولاد، آلومینیوم و مس هستند که سبب افزایش استحکام کابل می شود.

نصب کابل ها

کابل های برق براساس نحوه نصب به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

  • کابل برق هوایی
  • کابل برق زمینی

نوع اول به صورت هوایی از دکل های برق و به صورت آویزان مورد استفاده قرار می گیرد. اما نوع دوم باید به صورت زمینی و داخل خاک، لوله ها و ... به کار رود.

خرید انواع کابل برق

جهت خرید انواع کابل برق می توانید با مراجعه به سایت راندنو کالای مورد نظر خود را انتخاب کنید و مشخصات فنی کالا را مشاهده نمایید. سپس قیمت کالا را در فروشگاه های مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و بصورت مستقیم با فروشنده مورد نظر ارتباط برقرار نمایید.

پایان رپرتاژ آگهی
ارسال نظر
پیشنهاد امروز